maritbet girişmaritbet
"Faiz oranlarının düşüşü konut sektörüne nefes aldırdı"

"Faiz oranlarının düşüşü konut sektörüne nefes aldırdı"

Emlak Uzmanı Rodi Kayım, TÜİK'in konut satış istatistiklerini yorumladı.

TÜİK'in her yayınladığı Konut Satış İstatistikleri tablosunda konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 azalma gösterse de özellikle son 4 ayda konut satışlarındaki artış dikkat çekiyor. 

Kamu bankalarının konut kredilerine uygulanan faiz oranlarında indirime gitmesi konut sektörünü ciddi oranda rahatlatırken faiz oranlarının böyle devam etmesi yılsonuna kadar emlak piyasasını daha da ferahlatacak gibi görünüyor. 

Konut Uzmanı Rodi Kayım'a göre özellikle ipotekli ev satışında son bir yılda yüzde 525,1 artışın olmasının mimarı kamu bankaları.

İpotekli yani banka kredisiyle ev satışındaki bu büyük artışta kredi faiz oranlarının minimumda tutulmasının çok etkili olduğunu söyleyen Rodi Kayım, “Kamu bankalarının faiz oranını bu seviyede tutması halinde yılsonuna kadar konut satışlarındaki artışın devam edeceğini ön görebiliriz” dedi.
 

İKİNCİ EL SATIŞLARI DAHA DA ARTACAK

Ekim ayında dikkat çeken bir veri de ikinci el ev satışlarının birinci elden iki kat fazla olması. Rodi Kayım'a göre son aylarda yatırım amaçlı ev satın almaktan çok oturmak için konut almayı amaçlayanların sayısının daha fazla oluşu ikinci el satışlarını arttırdı.

İkinci elin birinci ele göre daha uygun fiyata sahip olmasının farkta etkili olduğunu söyleyen Rodi Kayım, “Özellikle İstanbul'da fazla sayıda ikinci el evin olması fiyatların düşük seviyelerde kalmasını sağlıyor. Ama ikinci el satışlarındaki en büyük etken düşen faiz oranlarının oluşturduğu olumlu etkiyle birlikte ikinci el fiyatların sıfır konutlara göre daha  uygun olması tercih sebebi dedi.

Emlak uzmanı Rodi Kayım verilere göre, Kamu mevduat bankalarının toplam konut kredisi hacmi içindeki payı 2018 Eylül ayında yüzde 48,3 seviyesindeyken 2019 yılı Eylül ayında yüzde 54,7'ye yükselmiş durumda dedi

  • Etiketler:

Yorum Yaz