maritbet girişmaritbet
Erdoğan Bayraktar: 6.5 milyon konutu yenileyeceğiz!

Erdoğan Bayraktar: 6.5 milyon konutu yenileyeceğiz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin son yıllarda ekonomik açıdan büyük bir değişim geçirdiğini ve dünyaya verdiği fotoğrafın imrenilerek izlendiğini belirtti

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin son yıllarda ekonomik açıdan büyük bir değişim geçirdiğini ve dünyaya verdiği fotoğrafın imrenilerek izlendiğini belirtti. 2. UluslararasıYeşil Binalar Zirvesi'nde konuşan Erdoğan Bayraktar, buna karşın kentlerin yapı stoğunun çok kötü durumda olduğuna işaret ederek, “Konutlar dayanıksız ve enerjiyi savuruyor. Altyapılar yeterli değil” dedi.

Bayraktar, bu kapsamda 14.5 milyon konutun elden geçirilmesi, 6.5 milyon konutun ise mutlaka yenilenmesi gerektiğinin altını çizerek, “Biz programımızı buna göre yaptık. 6.5 milyon konut fay hatlarının üzerinde bulunuyor ve bunların hepsini yenileyeceğiz. Dönüşüm seferberliği ile bunları gerçekleştireceğiz” dedi. 20 yılda bu dönüşümü tamamlayarak yüzde 10 ile 15 arasında tasarruf da yapılacağını kaydeden Erdoğan, “Şu anda ülke olarak enerjiye yılda 60 milyar dolar ödüyoruz. Yapılacak çalışmalarla yılda 8 ile 15 milyar dolar arasında tasarruf yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Türkiye'de kişi başına düşen yeşil alanın şu anda 8-12 metre olduğunu belirten Bayraktar, yapılacak yeni çalışmalarda bu alanın 18 metreye çıkacağını dile getirdi. Ekolojik şehirlerin sayısının artacağını söyleyen Bayraktar, “Bu şehirlerin içinde ekolojik bölgeler kuracağız. Bu alanlara fosil yakıt kullanan araçlar giremeyecek. Sadece bisiklet ve hibrit araçlar girecek” dedi.

Müteahhitlere seslendi

Bakan Bayraktar, müteahhitler için artık İstanbul'da kazanma döneminin bittiğini belirterek, özel sektörün gelişmekte olan şehirlerde yatırım yapmasını istedi. Bayraktar şöyle konuştu:

“İzmir, Bursa, Gazinantep gibi illere yatırım yapmalı. Özellikle İzmir hem Avrupa şehri hem de iklimi çok güzel. Bursa da öyle. Muğla, Manisa, Denizli gibi şehirlerin yatırım potansiyeli yüksek.”

MAKETTEN SATIŞA SİGORTA GELİYOR

Maketten satış konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yetkili olduğunu ifade eden Bayraktar, “Amacımız maketten konut satışını engellemek değil. Bu konuda çeşitli düzenlemeler yapacağız. Maketten satışı sigorta ile destekleyerek, vatandaşın mağduriyetini önleyeceğiz” dedi.

‘Ispartakule'de evi olan kazanacak'

Kayabaşı'ndaki Kayaşehir'de 20 bin konutun yapıldığını söyleyen Bayraktar, “Bölgeyle ilgili tasarım çalışmaları İngiliz ve  Amerikanlılar tarafından gerçekleştirildi. Kayaşehir iddialı bir projedir. Lüks değil ama kaliteli bir şehir kurduk. Bölgeye metro da gelecek” dedi. Bölgedeki çekirdeğin dalga dalga büyüyeceğini belirten Bayraktar, Ispartakule'de de yeni gelişmeler yaşanacağını kaydetti. Bayraktar, “Bölgede evi olanlar çok kârlı çıkacak. Kuzeyinden metro hattı geçiyor. Şehir hastanesi oraya kuruluyor” dedi.

Yeni binalar ‘yeşil' olacak

Yeni ruhsat alan binaların Enerji Tasarrufu Belgesi almak zorunda olduğunu hatırlatan Bakan Bayraktar, “Bu uygulamayı 2011 yılı başında başlattık. Tüm binaların kontrolünü yapıyoruz. Afet riski altındaki binaların dönüştürülmesi kapsamında yüzde 100'ünü enerji tasarruflu hale getireceğiz. Eğer binalarda yüzde 30 tasarruf sağlarsak, 60 milyar dolarlık cari açığın 10 milyar dolarına katkı sağlamış olacağız” dedi.

Almanya'dan sertifika alıyor

Zirveye konuşmacı olarak katılan olan Viatrans İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan da, şehirleri oluştururken, bireyin yaşam kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Biz Viatrans olarak Yeşil Bina konusunda dünyanın en önemli sertifikalarından Alman Sürdürülebilir Bina Sistemi Sertifikası DGNB'yi Türkiye'de almaya hak kazanan ilk proje olduk. Sertifika ile çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya duyarlılık politikası ile 100 yıllık tarihi bir bahçeye yeniden yaşam imkanı sunuyoruz” dedi.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erdoğan Bayraktar, Bulvar Atakent'i anlattı!
  • 20.09.2017 16:06

Erdoğan Bayraktar, Bulvar Atakent'i anlattı!

Bayraktar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğ ...

Erdoğan Bayraktar, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda!
  • 26.01.2017 13:05

Erdoğan Bayraktar, 5. İnşaat ve Konut Konferansı'nda!

Çevre ve Şehircilik eski bakanlarından Erdoğan Bayraktar, 5. İnşaat ve Konut Kon ...

İNDER, kentsel dönüşüm semineri düzenledi!
  • 03.06.2013 11:07

İNDER, kentsel dönüşüm semineri düzenledi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER ...

Erdoğan Bayraktar inşaatın patronlarıyla bir araya geldi!
  • 25.02.2013 14:29

Erdoğan Bayraktar inşaatın patronlarıyla bir araya geldi!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar inşaat sektöründe yer alan firmalar ...

Erdoğan Bayraktar emlak sektörünü emlaktasondakika'ya anlattı!
  • 11.02.2013 09:10

Erdoğan Bayraktar emlak sektörünü emlaktasondakika'ya anlattı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, emlak sektörünü emlaktasondakika'y ...