maritbet girişmaritbet
Enerji tasarruflu binalara kredi sağlanacak

Enerji tasarruflu binalara kredi sağlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, çevre ve doğaya zarar vermeyen yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin kullanılması konusunda vergi ve kredi teşvikleri sağlayacağı belirtildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, çevre ve doğaya zarar vermeyen yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin kullanılması konusunda vergi ve kredi teşvikleri sağlayacağı belirtildi. Enerji Verimliği Derneği (ENVERDER) Bursa Şube Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, açıklamasında, dünyada LEEDS adı ile bilinen sertifikalandırmada, binaların çevreye karşı duyarlılığına bağlı olarak puanlar verildiğini söyledi.

Buna uygun binalar ile karbon salımı azaltıldığı gibi daha az enerjiye ihtiyaç duyulmasının hedeflendiğini belirten Uysal, "Her yıl milyarlarca dolar değerindeki enerjiyi binalarımızı ısıtmak ve aydınlatmak için kullanmaktayız ve bu enerjinin büyük kısmını maalesef ithal etmekteyiz." dedi.

İnşaat sektörünün TÜBİTAK ile işbirliğinde ArGe yaparak, bu alandaki yeni konseptlerin portföye eklenmesi gerektiğini ifade eden Uysal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yönetmeliklerinde bu standartları görmek gerektiğini vurguladı. Çevre ve doğaya zarar vermeyen yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin kullanılması konusunda vergi ve kredi teşvikleri sağlanacağını dile getiren Uysal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu çalışmaları yaptığını kaydetti. Uysal, bakanlık tarafından bu çalışmanın hızlı bir şekilde yerini almasının, Türkiye'nin enerji profili açısından son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Yerel yönetimlerin de konuya hassasiyetle eğilmeleri gerektiğine işaret eden Uysal, büyük şirket merkezlerinin ve kamu binalarının buna uygun olarak projelendirmesinin önemli bir kazanç sağlayacağını vurguladı. İnşaatı devam eden Bursa Büyükşehir Belediyesi yeni binasında trijenerasyon sisteminin kullanılmasının önemli bir uygulama örneği olarak karşımıza çıktığını kaydeden Uysal, enerjinin alınıp satılan bir ürün olarak değil, bir kaynak yönetimi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ve enerji politikaları için yeşil binaların mutlaka hayatımızda yer etmesinin şart olduğunu söyledi.

CHA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kacır: "Yerleşim alanlarını etkileyecek deprem senaryolarını ortaya koyacağız"
  • 31.10.2023 17:01

Bakan Kacır: "Yerleşim alanlarını etkileyecek deprem senaryolarını ortaya koyacağız"

"Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma P ...

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor
  • 19.04.2023 14:37

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem ...

TÜBİTAK'ın ilaç araştırma ve üretim tesisi hazır
  • 04.04.2023 11:32

TÜBİTAK'ın ilaç araştırma ve üretim tesisi hazır

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) bünyesinde biyoteknolojik ilaç ve aşı ür ...

TÜBİTAK 195 proje personeli istihdam edecek
  • 03.04.2023 11:18

TÜBİTAK 195 proje personeli istihdam edecek

TÜBİTAK, araştırmacı, teknik ve destek personeli, AR-GE teknisyeni ve usta kadro ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...