maritbet girişmaritbet
Emre Çamlıbel: 2013, inşaat sektörü için 2012’den daha iyi bir yıl olacak!

Emre Çamlıbel: 2013, inşaat sektörü için 2012’den daha iyi bir yıl olacak!

Soyak CEO’su Emre Çamlıbel, gayrimenkul ve inşaat sektörüyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Emre Çamlıbel, 2013 yılının 2012’den daha iyi olacağını söyledi

 

Soyak CEO'su Emre Çamlıbel, gayrimenkul ve inşaat sektörüyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Emre Çamlıbel, 2013 yılının 2012'den daha iyi olacağını söyledi

2013 yılında inşaat sektörünü neler bekliyor? Beklentileriniz neler?

2012 sıkıntılı bir sene oldu ve sektörün büyümesi düştü. Ancak OVP'ye göre Türkiye ekonomisi % 4 büyüyecek. Dolayısıyla 2013'te inşaat sektörünün de %4'ün üzerinde büyüyeceğini düşünüyoruz. Zaten şimdiden bu büyüme kendini yavaş da olsa gösteriyor. Konut sektöründe satışlar 2012'nin ilk sekiz ayına göre, 2011'deki kadar olmasa bile %5-10 arası arttı. Bu artışta Türkiye'nin kredi notunun artması ve konut faizlerinin düşmesi etkili oldu. Dolayısıyla 2012'den daha iyi bir sene olacağını düşünüyorum. Ancak konut sektöründeki büyümenin gerçekleşmesi için, sektörümüzün desteklenmeye devam edilmesi de gayet önemli. GYODER'de yaptığımız çalışmada son 3 yılda maliyetlerin %35 konut fiyatlarının da %25 arttığı çıktı ortaya. Bunların dengelenmesi gerekli. Ancak ben yine de 2013'ün 2011 kadar iyi olmasa da 2012'den daha iyi bir yıl olacağını umut ediyorum.

Bu önümüzdeki dönemde konutlara getirilmesi planlanan KDV artışı uygulaması, konutlara uygulanan harçlar ve dolaylı vergiler, müktesep hak, konutun Tüketiciyi  Koruma Kanunu'na dahil edilmesi gibi

konuları çok konuşacağız. İşte bu alanlarda inşaat sektörü desteklenirse, sektörde bir büyüme kaydederiz. Ayrıca yapılacak tüm sistem değişiklerine, TOKİ ve kentsel  dönüşüm projelerinin de dahil edilmesini son derece önemli görüyoruz. Konut sektörü 2013 yılında da desteklenmeli…

Yerel seçimler, Türkiye'nin kredi notunun artması, kentsel dönüşüm, yabancıya mülk satışı gibi etkenleri göz önüne alarak bir değerlendirme yapıp, sektörün artı ve eksilerini belirtir misiniz?

Bir önceki soruda da belirttiğim gibi Türkiye'nin kredi notunun artması konut satışlarını de olumlu olarak etkiledi. Ancak bizim önümüzdeki yıllarda üzerinde çok konuşacağımız 3 ana başlığımız var. Birincisi konutta KDV meselesi var. Konut sektörünün 6 derneği ilk kez birleşerek bu konuda bir çalışma hazırlayarak Maliye ve Çevre Şehircilik Bakanlıklarına sunduk. Gyoder, İnder, Konutder, Çedbik, Ankara merkezli Türkiye İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu ve Lidebir olarak hazırladığımız çalışmada özetle şunu belirttik. Konut lüks bir ihtiyaç değildir. Barınma ihtiyacı insanın en doğal hakkıdır. Aynı zamanda konut, bir tasarruf aracıdır, insanların çocuklarına bırakacağı bir yatırımdır. Kentsel dönüşüm, deprem, göç, enerji kaybı gibi konularla çok yakından ilgilidir. Çalışmamızda tüm bu konulara değindik. Bir konutun satış fiyatının %11'i dolaylı vergilere ve harçlara gidiyor. Konut alıcısı da satıcısı da ciddi baskı altında. Buna KDV eklendiğinde tüketicinin alım gücünü de iyice zayıflatır. Bir de işin başka bir boyutu var. Bu oran sadece yeni yapılara getirildi. Yani eski yapılar bu KDV oranına girmiyor. Oysa deprem ve kentsel dönüşüm açısından yeni yapılar destekleniyor. Ama KDV eski yapılarda olmadığı için vatandaşlar eski yapılara yöneliyor. Bu da kentsel dönüşüm projelerinin desteklenmesi konusunda bir tezat oluşturuyor.

6 dernek olarak ortak görüşümüz doğrultusunda, sistemde değişiklik yapılacaksa önerimiz kademeli ve değer odaklı bir sistem uygulanması yönündedir. Ancak sistemde nasıl bir değişiklik yapılırsa yapılsın TOKİ ve kentsel dönüşüm projelerinin de dahil edilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

İkinci üzerinde durmamız gereken konu da imar durumu ve inşaat ruhsatının müktesep hak olması gerektiği. Çünkü imarda sorun çıktığında hem yerli hem yabancı yatırımcı olumsuz etkileniyor

Bir üçüncü konu da konutun Tüketici Kanunu'na dahi edilmesi. Oysa konuta ayrı bir düzenleme getirilmeli; küçük ev aletleriyle aynı muameleye tabi tutulmamalı görüşündeyiz.

2013 yılında neler yapacaksınız, plan ve yeni projeleriniz neler olacak? Detaylı bilgi verir misiniz?

Biz 2013 yılında da var olan projelerimizle devam edeceğiz. Yani gayrimenkul alanında İzmir ve İstanbul'da 5 projenin satışına devam edeceğiz. Yeni arsalarımız var ancak henüz proje yapıp yapmama konusunda bir planımız yok. Yılın ikinci yarısından sonra tekrar bir değerlendirme yapabiliriz.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 10 milyar liraya ulaştı
  • 12.08.2021 17:41

Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 10 milyar liraya ulaştı

Re-Pie Portföy Yönetimi tarafından hazırlanan ‘Gayrimenkul Sektör Raporu, Türkiy ...

Emre Çamlıbel, gayrimenkul yatırım fonunu anlatıyor!
  • 13.07.2016 15:38

Emre Çamlıbel, gayrimenkul yatırım fonunu anlatıyor!

Re-Pie firmasının ortaklarından Emre Çamlıbel, Turkmall ile yapılan anlaşmanın d ...

Emre Çamlıbel’den Dubai’de önemli açıklamalar!
  • 09.09.2015 14:08

Emre Çamlıbel’den Dubai’de önemli açıklamalar!

Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel gayrimenkul fuarı Dubai Global 2015’te Emlakt ...

Emre Çamlıbel, Gelişen Kentler Zirvesi'ni anlatıyor!
  • 13.05.2015 15:30

Emre Çamlıbel, Gelişen Kentler Zirvesi'ni anlatıyor!

Soyak CEO'su Emre Çamlıbel, Balıkesir'deki Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuştu. ...

Yaşayan İstanbul Maketi sektörü çok iyi anlattı!
  • 12.03.2015 15:12

Yaşayan İstanbul Maketi sektörü çok iyi anlattı!

Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel, MIPIM 2015'te Yaşayan İstanbul Maketi ile şe ...

Emre Çamlıbel'den İzmir'e kentsel dönüşüm önerisi!
  • 04.06.2014 10:58

Emre Çamlıbel'den İzmir'e kentsel dönüşüm önerisi!

Soyak Holding CEO'su, İzmir Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi'nde konuştu. ...