maritbet girişmaritbet
Dünyanın kadastrosunu Türkiye çıkaracak!

Dünyanın kadastrosunu Türkiye çıkaracak!

Dünyada sayılı kadastral anlayışa sahip ülkelerden birisi olan Türkiye, bu alanda birinci olabilmek için harekete geçti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin teşviki ile Türk haritacıları ve kadastrosu uluslararası arenaya çıkıyor. Dünyanın üçte ikisinin kadastro ölçümünün olmadığı gerçeğinden harekete geçen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 80 ülkenin katılımı ile ilk kez 2 günlük Dünya Kadastro Zirvesi düzenliyor. Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan zirvenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

Dünya Kadastro Zirvesi 20-24 Nisan'da İstanbul'da

Ülkelerin, harita-kadastro ve coğrafi bilgi teknoloji sektörleri, uzman ve yöneticileri bir ilki gerçekleştirip “Dünyamızın Kadastrosunu Yapalım' teması ile 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde bir araya geliyor.

Türkiye'nin ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleşecek olan ‘Dünya Kadastro Zirvesi Kongre ve Sergi' etkinliği, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin direktifleri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından organize ediliyor.

Dünya nüfusunun yüzde 75'i kadastrosuz

Bu büyük organizasyon ile dünya nüfusunun % 75'inin henüz sahip olamadığı ve bilgisine erişemediği arazilerin kayıt altına alınmasını sağlayacak yeni çözümler üretmek, ülkelerin arazi yönetim politikalarını ve sistemlerini geliştirecek yeni fikirleri tartışmak hedefleniyor. 

Dünyada insan-arazi ilişkisinin dünyanın kurulduğu günden bu yana var olduğunu ve ilk kayıtların MÖ 3 bin yıllarında Nil Kıyıları'nda yapıldığını belirterek sözlerine başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bu konunun bakir bir alan olduğunu söyledi.

Kadastral anlamda Türkiye'nin köklü bir geçmişi olduğunu, yüzyıllarca geriye doğru verilere ulaşılabildiğini belirten Güllüce, “İnşaat ve taahhüt konusunda dünya ikincisiyiz. Harita ve kadastro konusunda da bilgi birikimi, deneyimli ekimler ve yetişmiş mühendislere sahibiz. Dünyaya açılmamız lazım” dedi.

Bakanlık olarak bilgi birikiminin dünyaya pazarlanması konusunda tüm yabancı heyetlerle bu konuları konuştuğunu ifade den Güllüce, “Artık Türkiye bize yetmiyor. Afrika ve Asya ülkelerinde ölçme, harita ve kadastro bilgileri konusunda büyük ihtiyaç var. Tüm konuk diplomatik heyetlere inşaat firmalarımızı, inşaat malzeme üretimimizi, fiyatların uygunluğunu, tapu ve kadastroda iddialı olduğumuzu allatıyorum. Mühendislik firmalarımızı konu ne olursa olsun mutlaka gündeme getiriyorum. Bu çıkışla dünyaya uzanan dev firmalarımız olmasını hedefliyorum” dedi.

Harita ve kadastroda dünya birincisi olmalıyız

Harita ve kadastro konusunda dünyada birinci olmamız gerektiğini savunan Bakan Güllüce, “İnşaatta bu konudaki derecemizi kadastroda geçmeliyiz. Bizim sağlam ve köklü bir kültürümüz, haritalarımız, tesbit bilgimiz ve arşiv anlayışımız var. Hatta haritaları, kadastro tesbitleri ile eşliyoruz. Bu gelenek dünyanın pek çok ülkesinde mevcut değil” diyerek konuşmasını bitirdi. 

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Yeni tip imar yönetmeliği' ertelendi
  • 25.10.2015 10:28

'Yeni tip imar yönetmeliği' ertelendi

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, ‘yeni tip imar yönetmeliği’ uygulamas ...

Dünyanın kadastrosunu Türkiye çıkaracak!
  • 10.04.2015 16:41

Dünyanın kadastrosunu Türkiye çıkaracak!

Dünyada sayılı kadastral anlayışa sahip ülkelerden birisi olan Türkiye, bu aland ...

İdris Güllüce genel seçimlerde sıra heyecanı yaşıyor
  • 10.04.2015 13:21

İdris Güllüce genel seçimlerde sıra heyecanı yaşıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 7 Haziran'daki genel seçimlerde daha ön ...

İdris Güllüce, Emirgan Korusu'yla ilgili konuştu
  • 04.02.2015 09:09

İdris Güllüce, Emirgan Korusu'yla ilgili konuştu

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'den son günlerde imara açılacağı yönünd ...

Yeşil Ekran Kısa Film Yarışması için geç kalmadınız!
  • 27.12.2014 15:20

Yeşil Ekran Kısa Film Yarışması için geç kalmadınız!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öğrencilerin çevre duyarlılığını artırmak için ...

İdris Güllüce, "Gayrimenkulde pastayı büyütmeliyiz"
  • 04.12.2014 11:53

İdris Güllüce, "Gayrimenkulde pastayı büyütmeliyiz"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, sektörün pastayı daha da büyütmesi içi ...