maritbet girişmaritbet
Çevre dostu binalar inşa ederken aydınlatmaya da önem verilmeli

Çevre dostu binalar inşa ederken aydınlatmaya da önem verilmeli

İnşaat sektöründe pek çok kalem artık çevreci anlayışla üretiliyor

Aydınlatma teknolojilerinde yeni trend LED Paneller, uzun ömürlü olması, %70-80' lere varan enerji tasarrufu ile inşaat  projelerinde mutlaka yerini alması gereken bir unsur haline geldi. Aydınlatma sektörünün öncü firması TLT Panel Genel Müdürü Uğur Kıymaz; “ İnşaat sektöründe kullanılan aydınlatma malzemeleri (flouresan-sodyum buhar-akkor telli ampul vb.)bugüne değin geri dönüşüm süreçleri, maliyetleri açısından son derece başarısız ürünler içeriyordu. Tüm dünya, ışık yayan diyot (Light Emitting Diode) LED ile tanışıncaya kadar... Hiçbir zararlı gaz salınımı yapmadan, ısınmadan  kaynaklı kayıplara maruz kalmadan, doğa dostu, uzun ömürlü ve muazzam enerji tasarruf oranlarıyla LED, bütün aydınlatılan alanlarda kullanılması gereken en önemli teknolojidir” dedi.
LED aydınlatma

İnşaat firmaları aydınlatmada tasarrufa yeteri kadar önem vermiyor

Aydınlatmada tasarrufa dikkat eden inşaat firmalarının sayısının çok az olduğunu belirten Kıymaz;  “Bir kaç Leed Sertifikalı Bina (49 adet) ve 280 adet sertifaka müracatı yapılan proje dışında atılan bir adım yok. Aslında bu sadece Türk Müteahhitlerin değil global inşaat bakış açısından kaynaklanmakta. Birkaç rakam konuya açıklık getirecektir. Yeşil Bina Değerlendirme Sistemleri LEED (The Leadership in Energy and Environmental Design), ABD Yeşil Bina Konseyi (USBGC) tarafından 1998 yılında geliştirildi. Amaç çevreci ve enerjiyi en verimli kullanan binalar yapmak.1997 yılında imzalanan 2005 yılında yürürlüğe geçen Kyoto Protokolü ile bir çok ülke LEED sertifikalı bina yapmak için harekete geçti. Bugün itibarı ile tüm dünyada sertifika alan ve almak için koşullarını oluşturup müracaat eden bina sayısı 228.628.Sadece Amerika da sayı 205.944.Petrol rezervleri ve enerji stokları ile bilinen bu ülkenin bu konuya yaklaşımı oldukça manidardır. Müteahhitlerimizin “ Bizde de Amerika'daki gibi LEED Sertifikalı binalara destek ve teşvikler olsa biz de yaparız” dediklerini duyar gibi oluyorum. Elbette haklılar...Sanıyorum bu konuda da Devlet büyüklerimize iş düşüyor. Led Aydınlatmanın Bayındırlık Birim Fiyat Listesi'nde yerini alması ve uzun süredir bekleyen Enerji Yasa Tasarısı'nın TBMM'den geçirilmesi ilk adımlar olacaktır” dedi.

Türkiye'nin yılda 60 milyar dolar enerji ithal ettiğini ve bunun % 20'sinin aydınlatmaya gittiğini belirten Kıymaz; “ LED aydınlatmalar sayesinde  % 50 elektrik tasarrufu bize 6 milyar dolar kazandırır. Enerji tüketiminde fayda sağlamak istiyorsak, enerji tasarrufuna ve verimliliğine yönelik binalar yapmalıyız” şeklinde konuştu.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TLT'nin LED panelleri yüzde 50 elektrik tasarrufu sağlıyor!
  • 26.05.2014 11:34

TLT'nin LED panelleri yüzde 50 elektrik tasarrufu sağlıyor!

Aydınlatma sektörünün lider firması TLT Panel Genel Müdürü Uğur Kıymaz, Türkiye’ ...

Çevre dostu binalar inşa ederken aydınlatmaya da önem verilmeli
  • 09.04.2014 09:11

Çevre dostu binalar inşa ederken aydınlatmaya da önem verilmeli

İnşaat sektöründe pek çok kalem artık çevreci anlayışla üretiliyor ...