maritbet girişmaritbet
Cenk Hayırlıoğlu: 2013 yılı inşaat sektörü için parlak geçecek!

Cenk Hayırlıoğlu: 2013 yılı inşaat sektörü için parlak geçecek!

VİA Grubu için 2013 yılı oldukça önemli. Via/Port Venezia Satış Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu, 2013 yılının sektör için parlak geçeceğini söyledi

 

1953 yılında Ankara'da kurulan Bayraktar İnşaat, o günden bu yana büyük projeleri hayata geçirmeyi başaran bir şirket. VİA markasıyla yükselttiği tüm projelerde farklı temaları sektöre kazandıran şirketin İstanbul'daki projeleri arasında VİA/PORT Houses&Suites, VİA/PORT Venezia, Vialand gibi projeler geliyor. Bu projelerden Gaziosmanpaşa Belediyesi sınırları içerisinde konumlandırdığı VİA/PORT Venezia projesinin Satış Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu ile Venezia'yı, grubun 2013 planlarını ve sektörü konuştuk.
 
2012'yi geride bıraktık ve VİA Grubu seneyi nasıl geçirdi? Hangi projelere imza attı?
 
Biz VİA Grubu olarak 2012 yılında önemli projelerin lansmanını yaptık. VİA/PORT Venezia projesini de 2011 yılı sonunda tanıttık. Venezia projesi içindeki Venedik konseptli alışveriş merkeziyle oldukça farklı. Projede bir örneği Las Vegas'ta bulunan kanallı, gondollu AVM ve yapay gökyüzü gibi birçok farklılık var. 2012'de imza attığımız bir diğer proje de Vialand oldu. Vialand'da çok büyük ve farklı bir proje. Yıllarca Disneyland'ın hayallerini kurduk. Ama şimdi bu yapılar Vialand markası altında İstanbul'da. Sadece bir park da değil, içerisinde AVM de olacak. Yanı sıra Kurtköy'de yer alan Houses&Suites projemiz vardı, ki satışlarını tamamladık. Ankara'da da bir ofis projesine başladık. Yani VİA Grubu olarak 2012 yılını çok keyifli geçirdik. Çünkü yaptığımız işlerin hepsinin geri dönüşümünü aldık.
 
Konut alıcısını en çok ilgilendiren kriterlerin başında konut kredisi faiz oranları geliyor biliyorsunuz. Siz faiz oranlarının geldiği noktayı nasıl buluyorsunuz?
 
Şu anda Venezia projemizde 60 ayda yüzde 0.65 kredi oranlarını sunabiliyoruz. 20 yıldır gayrimenkul sektöründe çalışan bir isim olarak, bu oranları ilk defa görüyor ve sunuyorum. Cumhuriyet tarihinin en uygun kredi oranlarını yaşıyoruz ve biraz daha gevşeyebilir. Dolayısıyla bu durum sektörü ciddi anlamda etkileyecek. Daha bir yıl öncesinde Venezia'da lansmana çıktığımızda faiz oranları yüzde 1.20 seviyelerindeydi. Bu iki oran en küçük konutlarda bile yaklaşık 40-50 bin TL'lik maliyet farkına neden oluyor ve bu çok ciddi bir rakam.
 
Peki VİA/PORT Venezia'nın satışları nasıl gidiyor?
 
Satışlarımızın yüzde 60'ını gerçekleştirdik. Bu, bir yıl içerisinde güzel bir rakam. Biz fiyat politikamızı çok dengeli yürütüyoruz ve o fiyat disiplininden ayrılmıyoruz. Çünkü bu projeden konut alan insan yatırım yapma bilincinde oluyor. Nitekim müşterilerin yüzde 60'ı yatırımcı. Fiyatlarımızı makul seviyelerin üzerinde tutarsak, bu sefer insanlardaki yatırım cazibesini kaybettirebiliriz.
 
» Yüzde 80 kazandıracak
 
VİA/PORT Venezia'nın İlk lansmana çıktığı tarihteki fiyatlarıyla bugünkü fiyatlarını karşılaştırır mısınız?
 
Metrekaresi 2900 TL'den lansmana çıktık ve şu anda ortalama metrekare satış fiyatımız 4000 TL. Demek ki Venezia'dan konut alanlar yüzde 25-30 civarında prim yaptı. Bundan sonraki öngörümüz ise, bitiş fiyatlarımızın 7000-7500 TL olacağı. Bunu da fizibilite çalışmalarımız sonucunda ortaya çıkardık. Dolayısıyla müşterilerimiz yüzde 70- 80 civarında prim elde edecekler.
 
Projenize olan yabancı ilgisine de değinebilir misiniz?
 
Bizim Suudi Arabistan ve Kuveyt'te ciddi partnerlerimiz var. Bu dönem içerisinde Ortadoğu'ya çok fazla ziyaret gerçekleştirdik ve şunu gördük; Türkiye Ortadoğu'da artık bir marka. Özellikle son zamanlardaki Arap Baharı Hareketleri bölgedeki gözleri Türkiye'ye çevirdi. Türkiye'nin incisi de İstanbul. Bu ilginin nedenleri de Müslüman bir ülke olmamız, ulaşım imkânlarındaki rahatlık, din- kültür- yemek benzerliklerimiz ve tabi ki fiyatlar. Şu anda satışlarımızın yaklaşık yüzde 10'luk bir kısmı da yabancı yatırımcılara ait.
 
Çok tartışmalı bir konu daha var biliyorsunuz; maketten konut satışı. Siz konuya nasıl bakıyorsunuz, önlemler alınmalı mı?
 
Çok önemli bir konu ve önlemlerin alınması şart. Maketten konut satışı çok güven gerektiren bir iş. Çünkü elinizdeki sözleşmede ne yazarsa yazsın, müteahhit ve yüklenici firma çok önemli. Ve bu konudan dolayı birçok insan mağdur oldu. Bu sektördeki herhangi bir oyuncunun yaptığı yanlışlık hepimizi etkiliyor. Biz şu anda böyle bir sıkıntı yaşamıyoruz ama yinede sektörün korunması adına önlemler alınmalı.
 
VİA/PORT Venezia'daki güncel kampanyanız nedir?
 
Banka kredisiyle yapılan alımlarda yüzde 20'lik peşinatı teslim tarihine öteliyoruz. Bu da insanlara çok cazip geliyor. Banka kredisi oranları da çok uygun. Alıcılar bir dairenin yaklaşık dörtte bir rakamını ödüyor. Ve ondan sonra eğer yatırımcıysa, geri kalan taksitlerini kira fiyatıyla ödeyebiliyor. 60 aya yüzde 0.60'dan başlayan kredi oranlarımız var.
 
Gerek VİA Grubu gerekse inşaat sektörü adına 2013 yılı öngörülerinizi de alabilir miyiz?
 
2013 yılında büyüme bekliyoruz. Banka kredisi oranları bu büyümeyi destekleyecek. Özellikle mütekabiliyet yasasıyla birlikte sektör ivme kazanacak. 2013 yılını çok parlak görüyorum. Şu an mevsimsel sebeplerden dolayı satışlarından memnun olmayan firmaların baharla birlikte yüzleri gülmeye başlayacak. Grup olarak ise 2013 yılı bizim için çok önemli. Yıllardır beklediğimiz Vialand'ın açılışı var. Ayrıca Kurtköy'deki Houses&Suites projemizin teslimini gerçekleştireceğiz. Ve iki tane daha yeni projenin lansmanını yapacağız. Bizim yaptığımız tüm projeler hep bir öncekinden daha farklı, daha büyük olacak. Ve yatırım değerleri de bununla birlikte hep büyüyecek.
 
Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erdoğan Bayraktar, Bulvar Atakent'i anlattı!
  • 20.09.2017 16:06

Erdoğan Bayraktar, Bulvar Atakent'i anlattı!

Bayraktar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğ ...

Vialand'da büyük sürpriz! Yeni oyuncaklar...
  • 21.08.2014 14:08

Vialand'da büyük sürpriz! Yeni oyuncaklar...

İstanbul'un en önemli oyun merkezi olan Vialand'in Genel Müdürü Tolga Alişoğlu, ...

"Yılda 30 milyon ziyaretçiye ulaşıyoruz"
  • 20.08.2014 15:53

"Yılda 30 milyon ziyaretçiye ulaşıyoruz"

Eyüp'te yer alan eğlence merkezi Vialand Genel Müdürü Tolga Alişoğlu, emlaktason ...

Vialand Fetih Gösterisi yayında
  • 01.04.2014 16:05

Vialand Fetih Gösterisi yayında

Vialand Tema Park içerisinde yayınlanan Fetih Gösterisi emlaktasondakika.com'da ...

Vialand 2014 yeni sezon açılış toplantısı yayında
  • 01.04.2014 14:59

Vialand 2014 yeni sezon açılış toplantısı yayında

Eyüp Alibeyköy aksında yer almakta olan Vialand, 2014 sezonunu açtı ...

Vialand'da 2014 sezonu açıldı, tanıtım filmi yayında
  • 01.04.2014 13:55

Vialand'da 2014 sezonu açıldı, tanıtım filmi yayında

İstanbul'un en büyük tema parkı Vialand yeni sezonun kapılarını açtı. Tanıtım fi ...