maritbet girişmaritbet
Cenk Aşçıoğlu '2017, ekonomide büyüme yılı olacak'

Cenk Aşçıoğlu '2017, ekonomide büyüme yılı olacak'

Aşçıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Aşçıoğlu, gayrimenkul ve inşaat sektörünün son durumunu ve 2017 beklentilerini emlaktasondakika'ya anlattı.

Ekonominin lokomotifi konumundaki gayrimenkul ve inşaat sektörü, 2016 yılında inişli çıkışlı bir grafik çizdi. Ekim ayı itibariyle konut satış istatistikleri incelendiğinde, bu yıl yeni bir satış rekorunun kırılması bekleniyor. Özellikle Ağustos ayında Emlak Konut GYO ve GYODER önderliğinde gerçekleştirilen kampanyalarla birlikte sektör büyük bir ivme kazanmıştı.

Son dönemde artan döviz kurları da gayrimenkul satışlarını biraz aksatmış gibi gözüküyor. Ancak sektör oyuncuları, burada da önemli kampanyaların altına imza atarak piyasaları hareketlendirdi. Emlak ve gayrimenkul sektörünün son durumunu, Aşçıoğlu Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Aşçıoğlu'yla konuştuk. İşte Aşçıoğlu'nun o açıklamaları...

Yabancıya satışı artırmak için neler yapılabilir?

"Yabancıya satış şu anda bölge olarak hedeflenmeli, mevcut durumda maalesef yabancı alıcı profilindeki ülke sayısı oldukça azaldı. Batılı ülkelerden talep artık yok denecek kadar az, şu anda en doğru müşteri hedeflemesi Azeri, Ortadoğu ve Türki cumhuriyetler olarak gözüküyor"

Döviz kurunun yükselmesi piyasaları nasıl etkiledi?

"Burada önemli olan kullanılan malzemenin Türkiye'de üretilip üretilmediği. İnşaat sektöründe dövize dayalı birçok kalem var bu da maliyetlerde artışı kaçınılmaz kılıyor. Sektör olarak Yerli üretim inşaat malzemelerini kullanmamız gerekiyor, yakın gelecekte bu yönde teşviklerin açıklanacağına inanıyorum"

Gayrimenkulde karlılık azaldı mı?

"Öncelikle, fiyatları oluşturan birçok etken olduğunu unutmamalı. Bugün için arazi fiyatından arsa sahibiyle yapılan anlaşmaya, tedarkçilerden alınacak ürünlerin maliyetinden istihdam giderine kadar onlarca maliyet kaleminde artış olduğu zaman ve siz de satış yapmak zorunda olduğunuz zaman karlılıklarınızdan vageçebiliyorsunuz. Ancak dürüst olmak gerekirse bu sektörde her zaman için oransal olarak daha çok kazanan yatırımcılar olmuştur.  Hiçbir müteahhit yaptığı yatırımın iki katı kazanamazken konut yatırımcısının üç katı kazandığını yakın geçmişte gördük"

Gayrimenkul sektörü 2017'yi nasıl geçirir?

"2017 yılında ekonomik büyümenin ivmeleneceğini düşünüyorum. Şu anda beklentiler yüzde 3 civarında ancak politik ve ekonomik stabilite sağlandığında Türkiye'nin bu rakamların çok üzerine çıkabildiğini yakın geçmişte gördük. Eminim ki bizi olumsuz etkileyen olağandışı faktörlerin azalması veya en azından bir kısmının ortadan kalkması ile yüzde 5'lik bir büyüme çok uzak bir hedef olmayacaktır"

İstanbul'da konut fiyatları geriler mi?

"Yatırımcılar, konut faiz oranlarının ve konut fiyatlarının aşağıya gelmesini bekliyor. Sektör de bu konuda kendi adımlarını attı ancak bankalardan daha efektif hamleler bekliyoruz. Bunun yanı sıra dolardaki yükseliş ile birlikte artan arsa ve inşaat maliyetleri de malumunuz. Dolayısıyla bizden düşük maliyetler ile kaliteli konut üretmemiz beklenemez. Ancak yine de bugün gayrimenkul yatırımı yapan yarın kazançlı olacaktır"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Selenium Park’tan özel bahçe tahsisli daireler!
  • 15.09.2022 14:28

Selenium Park’tan özel bahçe tahsisli daireler!

Gayrimenkul sektöründe 55 yıldır kaliteli ve konforlu yaşam alanları inşa eden, ...

200 milyon dolarlık Cevahir Sky City projesini SE Club yönetecek!
  • 10.02.2022 08:56

200 milyon dolarlık Cevahir Sky City projesini SE Club yönetecek!

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te hayata geçirilen Cevahir Sky City projesinin ''İ ...

Cevahir Sky City’nin Tesis Yönetiminde Tercihi SE Club
  • 03.02.2022 10:48

Cevahir Sky City’nin Tesis Yönetiminde Tercihi SE Club

Profesyonel tesis yönetim hizmetleri sunan SE Club, Kuzey Makedonya’nın Başkenti ...

15 Temmuz Şehitler Köprüsü trafiğe kapatılacak
  • 11.11.2020 10:11

15 Temmuz Şehitler Köprüsü trafiğe kapatılacak

Formula 1 yarışlarının tanıtım çekimleri için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Üskü ...

Patara Antik Kenti'nde restorasyon sonrası ilk tiyatro!
  • 14.10.2020 09:33

Patara Antik Kenti'nde restorasyon sonrası ilk tiyatro!

Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti'nin restorasyonu tamamlanan tiyat ...