maritbet girişmaritbet
ÇEDBİK, Türkiye’nin kendi yeşil sertifikasını oluşturacak!

ÇEDBİK, Türkiye’nin kendi yeşil sertifikasını oluşturacak!

Türkiye’de son dönemlerde projeler ‘yeşil’ olmak için yurtdışındaki sertifikalara başvururken, ÇEDBİK Türkiye’nin kendi sertifikasının oluşturulması için hazırlıklara başladı. Amaç ise daha yeşil binalarla daha yaşanılabilir dünya oluşturmak

Dünya nüfusunun giderek yükselmesiyle artan enerji kullanımı ve çevre kirliliği binalarda yeşil kavramını gündeme getirdi. Çoğu kez doğayı, yeşili tahrip ettiği gerekçesiyle eleştirilen binalar aslında insanoğlu için kaçınılmaz bir ihtiyaç. Fakat, kontrol edilemeyen şekilde artan inşaatlar bir süre sonra kentleri büyük bir beton yığınına dönüştürüyor. Bu da doğa için büyük bir tehlike oluşturuyor. 

Dünyada çok önce bilinç gelişmesine rağmen Türkiye'de son dönemlerde projeler ‘yeşil' olmak için yurtdışındaki sertifikalara başvuruyor. Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinin oluşturduğu Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği ÇEDBİK de, Türkiye'nin kendi sertifikasının oluşturulması için hazırlıklara başladı. 

Haluk Sur başkanlığındaki dernek Türkiye'nin kendi koşullarına uygun olan sertifika vermek için uzun zamandır çalışıyor. ‘Bir binanın yeşil olması için bisiklet parkları gerekebiliyor ama bisikletin kullanılamayacağı yolların bulunduğu bisiklet parkları ne kadar anlamlı olacak' örneğinden yola çıkan dernek Türkiye uyarlamalarını bu gibi hususlara dikkat ederek yapıyor. Yurt dışında verilen Leed ve Bream gibi sertifikaları detaylı bir şekilde inceleyen dernek, Türkiye için gereksiz sayılabilecek maddeleri de kapsam dışında bırakacak.
 
25.5 milyar liralık tasarruf mümkün
 
ÇEDBİK Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, amaçlarının Türkiye'nin kendi sertifikasını vermek olduğunu anlatarak, “Yabancı sertifikalar var ama biz kendi sertifikamızı üreteceğiz” dedi. Yeşil bina kriterlerini 8 ana başlık altında toplayacaklarını anlatan Çamlıbel, Türkiye'nin iklimine ve ona uygun malzemelerin kullanımını öngördüklerini vurguladı. Çamlıbel, Türkiye'nin yılda 600 binden 2023'e kadar 7.5milyon konuta ihtiyacının olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
 
“Yeni yapılacak 7.5 milyon konutun yüzde 2-3'ü bile bu sertifikayı alırsa 2023'e kadar 470 milyon dolarlık enerji ve su tasarrufu elde edilebilecek. Eğer tüm konutlara bu sertifika verilirse o zaman 25.5 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak.”
 
‘Amaç para kazanmak değil'
 
ÇEDBİK Başkanı Haluk Sur ise, yeşil binaların dünyada sayılarının giderek arttığını belirterek, ABD'deki 150 milyon konutun yüzde 1'inin yeşil olduğunu söyledi. Bu oranın her geçen gün arttığını vurgulayan Sur, “Bu oran bile 50-60milyar dolarlık ekonomi sağladı. Yüzde 100'e ulaşsa bu rakam da o oranda artacaktır” dedi. ABD'de yeni yapılan binaların yüzde 17'sinin yeşil olduğunu ve eski binaların da yeşile dönüştürüldüğünü ifade eden Sur, şunları söyledi:
 
“Türkiye'de de yeşil binanın sayısını artırmak istiyoruz. Sertifika vereceğiz ama bunu para kazanmak için yapmayacağız. Amacımız uygulamayı genişletmek. Ulusal ve uluslararası arenada temsil gücümüz var. Bunu kullanarak kendi sertifikamızı vereceğiz. Ama acele etmeyeceğiz. Önce bu sertifikayı verecek uzman ekiplerin ve firmaların oluşturulması gerekiyor. Çalışmalarımız sürüyor.”
 
Yeşil mortgage geliyor
 
Haluk Sur, yurtdışında yeşil mortge'ın uygulanmaya başladığını belirterek, bu kapsamda yeşil binaların teşvik edildiğini söyledi. Sur, yeşil binalar için daha düşük ya da daha uzun vadeli mortgaga kredisi verilebileceğinin altını çizerek, bu tür kredilerin Türkiye'de de gelişeceğine inandığını dile getirdi.
 
Sur, geçtiğimiz aylarda düzenledikleri 1. Yeşil Binalar Zirvesi'nin ardından ikinci için de hazırlıklara başladıklarını açıklayarak, “18-19 Şubat 2013 tarihinde 2. Yeşil Binalar Zirvesi'ni yapacağız. Yeşil binalarla ilgili farklı konutları o zirvede ele alacağız” dedi.
 
Maliyet artıyor ama
 
Binaları yeşil sertifika alabilecek şekilde yapmak için maliyetin yüzde 7-8 arttığını belirten Çamlıbel, “Fakat projenin sonraki yıllarda sağladığı tasarruf değeri çok daha yüksek. 7.5 milyon konuttan elde edilecek 25.5 milyar dolar 100 megawatt'lık 250 elektrik santraline bedel” diye konuştu. 
 
Yeşil bina için 8 kriter 
 
Bir binanın yeşil olabilmesi için bazı kriterleri taşıması gerekiyor. Bu kriterleri ise tasarım, arazi kullanımı, su kullanımı, enerji kullanımı, sağlık ve konfor, malzeme ve kaynak kullanımı, konutta yaşam ile işletme ve bakım oluşturuyor. 
 
Yavuz Karaman/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!
  • 05.02.2022 16:47

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!

Enerjinin en fazla tüketildiği alanların konut (yüzde 32,7) ve sanayi (32,3) old ...

Türkiye İMSAD, STK’ları ve yerel kurumları bir araya getirdi
  • 09.12.2021 17:25

Türkiye İMSAD, STK’ları ve yerel kurumları bir araya getirdi

Türkiye İMSAD, ÇEDBİK ortaklığında, ‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar Projes ...

"İnşaatlarda iş yapış şekli de değişecek"
  • 16.10.2021 17:27

"İnşaatlarda iş yapış şekli de değişecek"

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kı ...

Selçuk Özdil, kentsel dönüşümde nitelikli konut üretimini anlattı
  • 24.02.2018 12:31

Selçuk Özdil, kentsel dönüşümde nitelikli konut üretimini anlattı

ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Özdil, Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi ...

Ayşe Hasol Erktin, pasif binaların detaylarını anlatıyor
  • 20.02.2014 16:16

Ayşe Hasol Erktin, pasif binaların detaylarını anlatıyor

Has Mimarlık'tan mimar Ayşe Hasol Erktin, pasif ve aktif binaların detaylarını e ...

İstanbul Havalimanı elektrik ve su tasarrufu yapacak
  • 06.11.2018 14:44

İstanbul Havalimanı elektrik ve su tasarrufu yapacak

İstanbul Havalimanı'nda kullanılan teknoloji ile yılda 19 bin hanenin tükettiği ...