maritbet girişmaritbet
buildingSMART Türkiye’den sertifikasyon programı

buildingSMART Türkiye’den sertifikasyon programı

İnşaat sektöründeki dijital dönüşümün, sektör profesyonellerinin BIM becerilerini geliştirme ve belgelendirme ihtiyacını her geçen gün artırdığını belirten Türkiye İMSAD Genel Sekreteri ve bSTR Yürütme Kurulu Üyesi Aygen Erkal, uluslararası geçerliliğe sahip buildingSMART Profesyonel Sertifikasyon Programı (PCERT)’nın hem kişilere hem de firmalara önemli avantajlar sunduğunu vurguladı. Erkal, buildingSMART International’ın 10 binden fazla kişinin dijital inşaat profesyoneli olarak tanınmasına katkı sağladığını ifade etti.

İnşaat dünyasında BIM (Yapı Bilgi Modellemesi), küresel ölçekte olduğu gibi Türkiye’de de etkisini artırıyor. BIM sayesinde şantiye hataları azalıyor, maliyetler düşürülüyor ve hız artıyor. Daha henüz inşaat işleri başlamadan önce, yapım aşamalarından yıkımlarına kadar olan tüm süreçlerde, binaların enerji tüketimleri, çevresel etkileri, karbon ayak izleri hesaplanabiliyor ve gerekirse tasarım daha işin başında değiştirilebiliyor.

10 binden fazla kişi dijital inşaat profesyoneli olarak sertifika aldı

BIM’den daha fazla istifade edilebilmesi için sektörde bilgi ve deneyimin artması gerektiğini belirten Türkiye İMSAD Genel Sekreteri ve bSTR Yürütme Kurulu Üyesi Aygen Erkal, “İnşaat sektörü dijital dönüşümünü hızla sürdürürken, bu değişime ayak uydurmak isteyen profesyoneller için beceri geliştirme ihtiyacı da giderek artıyor. Kapsamlı deneyime sahip uzmanların her zamankinden daha fazla talep gördüğü bu süreçte, bilgi ve yetkinlikleri belgelendirmek de büyük önem taşıyor. İşte tam bu noktada, buildingSMART Profesyonel Sertifikasyon Programı (PCERT) devreye giriyor. Bu program, BIM alanındaki becerilerin hem profesyonel hem de kişisel gelişim adına güçlü bir avantaja dönüşmesini sağlıyor. 10 binden fazla kişinin dijital inşaat profesyoneli olarak tanınmasına katkı sunan buildingSMART International, sektörde öne çıkmak isteyenler için önemli bir referans noktası olma niteliği taşıyor” diye konuştu. 

“Dijitalleşme sürecinde dönüşüme yön veren aktörlere ihtiyacımız var”

Aygen Erkal, program kapsamında eğitim veren kuruluşlar üzerine şunları söyledi: ‘’Sertifikaya sahip olmak için yetkilendirilmiş eğitim sağlayıcı kurumlarının eğitimlerine katılıp sınavları başarıyla tamamlamak gerekiyor. Şu anda, ARKANCE Yazılım Teknolojileri, İTÜ Sürekli Eğitim Merkezi, ODTÜ Sürekli Eğitim Merkezi, FGA Mimarlık ve SAINA Danışmanlık olmak üzere beş yetkili eğitim sağlayıcı bulunuyor. Eğitim sağlayıcı kuruluş olmak içinse kurumların buildingSMART Türkiye tarafından belli süreçlerden geçerek yetkilendirilmesi gerekiyor. Bu noktada, eğitim sağlayıcı kurumlar, dijitalleşme sürecinde yalnızca bilgi aktaran değil, dönüşüme yön veren aktörler haline geliyor.  Dolayısıyla ülkemizde daha fazla sayıda PCERT Eğitim Sağlayıcı kurumun bulunması sektörümüzün gelişimi açısından büyük önem taşıyor.’’

“İki farklı sertifikasyon programı sunuluyor”

Sertifikasyon programının içeriğine dair bilgi veren Erkal, “Temel ve uygulayıcı seviyelerinde iki farklı sertifikasyon programı bulunuyor. Temel seviyede, kompakt eğitimler yoluyla bilgiye dayalı öğrenmeye odaklanılıyor. Bu seviyenin son aşamasında çevrimiçi bir sınav yapılıyor. Uygulayıcı seviyesinde ise uygulamalı öğrenme ve pratik uzmanlığa odaklanan kapsamlı bir sertifika sağlanıyor. Şu an için ülkemizde sadece temel seviye eğitimleri düzenleniyor. Uygulayıcı eğitimleri için buildingSMART Türkiye bünyesinde hazırlık çalışmaları devam ediyor.’’ ifadelerini kullandı. 

“Firmalara uluslararası alanda avantaj sağlıyor”

PCERT’in şirketlere de artı değer sağlayacağını ifade eden Erkal, “Ekiplerini geliştirmek isteyen firmalar, program kapsamında global ölçekte geçerli ve standart bir eğitimden faydalanıyorlar. Sonuç olarak ise, BIM uzmanlığına sahip kurumlar olarak, uluslararası alanda güçlü bir rekabet avantajı elde ediyorlar’’ dedi. 


buildingSMART Türkiye Hakkında
2017 yılında Türkiye İMSAD’ın ev sahipliğinde buildingSMART International'ın şubesi olarak kurulan buildingSMART Türkiye, inşaat sektöründeki dijital dönüşüme öncülük etmeyi hedeflemektedir. Tüm paydaşların, yapıların yaşam döngüsü boyunca iş süreçlerini iyileştirmeye yönelik veri oluşturma, verinin ortak paylaşımını sağlama ve güncelleme konusunda anlayış birliği ve iş metotları geliştirmiş olduğu bir Türk yapı sektörünü hedefleyen buildingSMART Türkiye, 32 Firma, 13 Destekçi, 5 Üniversite ve 400’ü aşkın Çalışma Grubu Üyesiyle BIM uygulamalarının yaygınlaşması, bilgi paylaşımı ve sektörel gelişim için çalışmalar yapmakta çeşitli etkinlikler gerçekleştirmektedir. buildingSMART Türkiye’nin faaliyetleri arasında inşaat sektörünün büyümesine yönelik, sektörün çalıştığı alanlarda düzenleyici ve denetleyici kurallar oluşmasını sağlamak, sektör için bilgi merkezi olmak ve tüm firmaların ortak konularında gelişimlerini sağlayacak çalışmalar yer almaktadır. buildingSMART Profesyonel Sertifikasyon Programı (PCERT)'nın Türkiye'deki yetkili kurumudur.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkentin yeni stadyumu yükseliyor
  • 23.06.2025 13:55

Başkentin yeni stadyumu yükseliyor

Ankara’da yıkılan 19 Mayıs Stadyumu’nun yerine 285 metreyle dünyanın en uzun çel ...

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı
  • 13.06.2025 10:31

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı “Yapı Denetimi ...

buildingSMART Türkiye’den sertifikasyon programı
  • 10.06.2025 10:42

buildingSMART Türkiye’den sertifikasyon programı

İnşaat sektöründeki dijital dönüşümün, sektör profesyonellerinin BIM becerilerin ...

İnşaat sektörü ilk çeyrekte %7,3 büyüdü
  • 04.06.2025 15:05

İnşaat sektörü ilk çeyrekte %7,3 büyüdü

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Mayıs 2025 sonuçlarına göre, inşaat malzem ...

Yapı ustaları yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı
  • 04.06.2025 13:51

Yapı ustaları yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

“Yetki Belgeli Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. 31 ...