maritbet girişmaritbet
Boşanan çiftler stüdyo ve 1+1 konutları tercih ediyor!

Boşanan çiftler stüdyo ve 1+1 konutları tercih ediyor!

Tüm dünyada boşanma oranları artıyor, ailelerin bölünmesi sıfırdan bir ev kurulması anlamına geldiği için perakende sektörüne doping oluyor. Türkiye'de de son 4 yılda boşanma oranı yüzde 16.8 artarken, Türk perakendeciler, 'Evlerin ayrılması pazarı büyütüyor ama biz bunu temenni etmiyoruz' diyor

 

Boşanma oranları artıyor, kendine yeni bir hayatla birlikte yeni bir ev kuranlar perakende sektörünü besliyor. Euromonitor International adlı araştırma şirketinin verilerine göre, dünyada 1996'da 153 milyon yalnız yaşayan insan sayısı 2011'de 277 milyona yükseldi, son 15 yılda dünyada yalnız yaşayanların oranı yüzde 55 arttı. Türkiye'de de 2008'de 99 bin 963 çift boşanırken, 2011'de bu rakam yüzde 16.8'le 120 bin 117'ye çıktı. 
 
AMPD Başkanı Mehmet T. Nane, 'Yeni hane açılması evlilik ve boşanma yoluyla oluyor. Gönül ister ki insanlar mutluluklarını yitirmesin, yuvalarını korusunlar, ancak şartlar o noktaya gelince evlerin ayrılması ve doğal olarak hane sayısının artmasından dolayı istenmeyen bir yan çıktı olarak, perakende sektörüne boşanmaların böyle bir etkisi oluyor' dedi.
 
EVLER 'YENİDEN' KURULUYOR
 
Nane, şöyle devam etti: 'Çünkü yeni kurulan evlere beyaz eşyadan mobilyaya, çarşaftan kovaya kadar yeniden almak gerekiyor. Bunun doğal çıktısı olarak da perakende sektörüne yansıması mümkün' diye konuştu. 
 
MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik ise 'Son yıllarda boşanma oranlarının artması tüm sektörleri etkileyen bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Boşanan ve ailesi ile değil yalnız yaşamayı tercih edenler, özellikle de erkekler yeni baştan bir ev kurmak durumunda kalıyor. Bu da mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmaların satış rakamlarına yansıyor' dedi.
MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı ise 'Boşanan kişiler daha çok ihtiyaca yönelik, günü kurtaracak, hatta ikinci el eşyalar alma yoluna gidiyorlar' dedi. Karcı, şöyle devam etti: 'Evli ya da yeni evleneceklerin ekonomik gücü ile ayrılmış olan tek kişinin maddi imkanları arasında ciddi oranda fark var.'
 
Son 4 yılda boşanmalar %16.8, cirolar ise %19.3 arttı
 
99 bin 963 çiftin boşandığı 2008 yılında toplam perakende cirosu 160 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 2011 yılına geldiğimizde boşanan çift sayısı 120 bin 117'ye, perakende cirosu ise 191 milyar dolara yükseldi.
 
Kapitalizmin son kozu mu?
 
Alışveriş Merkezlerinden Hikayeler (Tales from the Mall) kitabının yazarı Ewan Morrison'a göre boşanmalardaki artış, duraklama evresine giren kapitalizmin kendini ayakta tutmak için oynadığı son koz. Morrison'a göre boşanmak piyasayı canlandıran bir olgu çünkü sistem boşananları büyüyen bir pazar olarak görüyor. İnsanlar boşanmaya teşvik ediliyor. İki kişinin evlerini ayırması, iki ev, iki çamaşır makinesi ve iki TV satışı demek, ki bu da sistemi besliyor.'
 
Bekarlar % 38 daha çok tüketiyor
 
Boşanma 'trendi' tüm dünyada giderek yükselirken, araştırmalar bekarların daha çok harcadığını ortaya koyuyor. Yani sistem sadece 'evleri ayırmakla' beslenmiyor. ABD'de bulunan Michigan Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, bekarlar dört kişilik bir aileden yüzde 38 daha fazla tüketiyor, yüzde 42 daha fazla paket, yüzde 55 daha fazla elektrik ve yüzde 61 daha fazla doğalgaz harcıyor.
 
'Tekil yaşam'a yönelik ürünler geliştiriliyor
 
Alfemo Pazarlama Müdürü Süleyman Zoral, 'Boşanmalar ve tekil yaşamlar her yıl artış sağlıyor ve firmalar bu tarz tüketicilere karşı ürün geliştirmeye devam ediyorlar' dedi. Zoral, 'Evliliklerde mobilyadan beklenti çok daha fazla olduğu için çok daha yüksek rakamlar ayrılarak alışverişler yapılıyor. Fakat boşanmış tüketicilerin alımları daha sade, daha az modüllü takımlar oluyor ve daha az fonksiyonellik bekleniyor mobilyadan' diye konuştu.
 
Yeni evlenen bütçeyi aşıyor boşanan ise daha tutumlu
 
MODOKO Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, 'Kendine yeni ev kuranların tercihi genellikle fonksiyonel ve uygun fiyatlı ürünler. Evlilik hazırlığındakiler ise ailelerin de etkisiyle daha abartılı mobilyalara yöneldiklerinden fiyatlar da daha farklı olabiliyor. Temennimiz ise evliklerin boşanma ile sonuçlanmaması' dedi.
 
Yalnız yaşayanlar stüdyo ve 1+1 daire istiyor
 
Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, 'Boşanma oranları ve perakende sektörünün büyümesi arasında bir korelasyonun olduğu muhakkak. Çünkü tüketim maddelerinin çoğunluğu bir aile içinde birden fazla kişi tarafından kullanılıyor. Çamaşır/bulaşık makinası, TV, yatak odası, mutfak gereçleri hatta bir daire gibi. Dolayısıyla bir ailenin ihtiyacı olan temel gereksinimler, boşanmalar nedeniyle ikiye katlanıyor' dedi. Söz konusu durumun konut sektörüne yansımasını da değerlendiren Durbakayım, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Boşanmalar nedeniyle başta stüdyo ve 1+1 olmak üzere talep arttığı bir gerçek. Boşanan bir bireyin geliri direkt olarak yarıya düşüyor. Azalan gelir nedeniyle, boşanan bireyler öncelikle kiralık daireyi tercih ediyor. Küçük daireleri yatırım amaçlı alanlar, bu daireleri yalnız (boşanmış, genç, öğrenci) bireylere kiralıyor. Özetle şunu diyebiliriz; yeni evlenen çiftler genel de 1+1 veya 2+1 tipi daire satın alırken, boşanan çiftler ise stüdyo veya 1+1 tipi daire kiralamayı tercih ediyor. Nitekim gerçekleştirdiğimiz projelerdeki stüdyo ve 1+1 tipi dairelere gelen talep de bunu destekliyor.'
 
Aylin Löle/Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Umut Durbakayım: 2013 yeni bir dönemin başlangıcı olacak!
  • 28.12.2012 15:55

Umut Durbakayım: 2013 yeni bir dönemin başlangıcı olacak!

Umut Durbakayım, sektördeki eksiklerin tamamlanması halinde 2013’ün gayrimenkul ...

Boşanan çiftler stüdyo ve 1+1 konutları tercih ediyor!
  • 10.09.2012 13:22

Boşanan çiftler stüdyo ve 1+1 konutları tercih ediyor!

Tüm dünyada boşanma oranları artıyor, ailelerin bölünmesi sıfırdan bir ev kurulm ...

MODOKO’da müşteri memnuniyeti için tüm şartlar düşünüldü!
  • 19.03.2012 12:12

MODOKO’da müşteri memnuniyeti için tüm şartlar düşünüldü!

MODOKO’dan satın alınan mobilyalar, hangi firmadan alınırsa alınsın MODOKO’nun g ...