maritbet girişmaritbet
Bomonti bölgesinin gayrimenkul geleceğini neler bekliyor?

Bomonti bölgesinin gayrimenkul geleceğini neler bekliyor?

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Değerleme Uzmanı Doğuşcan Iğdır, Bomonti bölgesinin tarihten gelen yapısını ele alarak gelecekteki gayrimenkul değerini mercek altına aldı

Bomonti'nin tarihsel gelişimine hızlıca bakacak olursak; Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren fabrikaların yer aldığı bir bölge olan Bomonti, özellikle 50'li yıllardan sonra, köyden kente göçün hızlanmasıyla, fabrikada çalışan kişilerin de barındığı bir bölge niteliğ kazanmıştır. Bu nitelik ile birlikte, niteliksiz ve güvensiz yapı stoğu hızla artmış ve bölge, plansız büyüyen bir çehreye bürünmüştür.

Sonraki yıllarda planlı bir alan haline gelmesi için çalışılmışsa da öncesinde yapılan plansız yapılaşma Bomonti'nin kısıtlı gelişimde kalmasında rol oynamıştır. İstanbul'un hızlı gelişimi içerisinde öncelerde kent dışı gibi görünen Bomonti, hızlı gelişim sonrasında kentin merkezlerinden biri haline gelmiştir. Fabrikaların şehir dışına taşınmaları ve ticari aksın yoğunlaşması ile bölge tekrardan hızlı bir değişime girmiştir. Bu değişimin öncekilere göre farkı sanayileşmenin azalması hatta kaybolması ile konut ve eğitim gibi yaşamsal alanların gelmesidir. Öncelerde kent dışı görünümden dolayı sanayileşmiş olan bölge İstanbul'un hızlı gelişimi ile kent içinde kalmış ve yaşam alanları ile çevrelenmiştir. Bu sebeple de ticari ve merkezi aksın bir parçası olabilmek için değime girmiştir.
 
2000'li yılların başında ulaşım akslarının bölgeden geçmesi, Dolmabahçe-Kağıthane tünelinin bir çıkışının Bomonti de olması, ulaşımı kolaylaştırmış ve merkezi iş alanı olmasının yolunu açmıştır.
 
Levent-Maslak hattında yer alan ofis binalarındaki dolulukların üst seviyelere ulaşması ve fiyatların artması nedeni ile Kağıthane gibi Bomonti de merkezi iş aksının bir parçası haline gelmiştir. Mecidiyeköy' e yakınlığı, Çağlayan Adliyesi, 1. Çevreyolu ve TEM yoluna kolay ulaşım gibi nedenlerden dolayı yeni ofis ve lüks konut projelerinin mekanı olmuştur.
 
Şişli ilçesinde yaklaşık 320.000 nüfus yerleşim gösterirken, gün içerisinde ticari hayattan dolayı 2-3 milyon kişinin hareket halinde olduğu bilinmektedir. Bu rakamların ne ifade ettiğini anlayan yatırımcılar bölgede ofis ve otel yatırımlarını hızlandırmışlardır. Mecidiyeköy aksında Ali Sami Yen Stadyumunun yerine yapılması planlanan kompleks ile yeni ofis ve turizm yatırımlarının olduğu bölge gelişimini arttırmaktadır.
 
Bomonti bölgesindeki fabrika alanlarından kentsel dönüşüme geçen arazilerin alansal büyüklükleri, hisseli tapuların az olması, bölgenin kentsel gelişime açılması ile yeni ulaşım aksları oluşması ve ana merkezlere yakın olması bugünki Bomonti'nin yapı taşlarını oluşturmuştur.
 
Bomonti bölgesi ile etkileşimde olan diğer bir bölgede Feriköy bölgesidir. İnanlar inşaat, Doğa Gayrimenkul ve Ofton inşaatın önderliğinde beölgede nitelikli konut üretimi başlamıştır. Bomonti bölgesine göre daha düşük fiyatlar ile piyasaya çıkan projelerin müşteri portföyü şehir merkezinde yaşamak isteyen, orta ve üst gelir grubu çalışan kesim olarak belirlenebilir.
 
Bomonti bölgesinde, Rixos, Arista İnşaat, Sinpaş GYO, Fer Yapı, Tekfen ve Extensa, gibi inşaat şirketlerinin projeleri ve Hilton, Anthill gibi bilinirliği yüksek konut-otel karması kompleksler bulunmaktadır.

Bomonti'ye adını veren Bomonti Bira Fabrikası'nın konumlandığı arsa üzerine inşa edilen Bomonti Uluslararsı Kongre Merkezi bünyesinde, eski fabrika binasının restore edilmesi ve kültür-sanat merkezi olarak kullanılması planlanmaktadır.
 
Bomonti'de satışta olan ofis projelerinde birim m2 satış fiyatları manzara ve proje konseptine gore değişkenlik göstermekte olup 4.500-5.500 USD/m2 aralığındadır.
 
Konut projelerinde ise çoğunlukla 1+1 ve küçük alanlı daireler tercih edilmekte olup buyuk alanlı dairelerin sayıları daha azdır. Konutlarda birim m2 fiyat aralığı 5.000-6.000 USD/m2 mertebelerindedir.
 
Gelecekte bölgenin gelişim düzenine bakacak olursak; bu kadar hızlı bir değişim sürecinin yaşandığı Bomonti'de lüks konut ve ofisler ile ticari aksın gerekliliği olan otel ve AVM' ler ile bütünleşeceği düşünülmektedir.
 
Yükseklik avantajı ile Haliç ve Boğaz manzarasına sahip projelerin varlığı bölgenin müşteri portföyünü de olumlu etkilemektedir. Bölge, üst gelir grubuna hitap etmekle birlikte, zaman içerisinde, İstanbul'un önemli ve elit lokasyonlarından biri olması beklenmektedir.
 
 Doğuşcan Iğdır/TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Değerleme Uzmanı

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Tanıtım filmi yayında!
  • 29.01.2024 14:56

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Tanıtım filmi yayında!

İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı Cumhurbaşkanı Recep Tayyi ...

Kağıthane'deki kentsel dönüşüm projesinde anahtar teslimi başladı
  • 09.03.2023 15:14

Kağıthane'deki kentsel dönüşüm projesinde anahtar teslimi başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan Kağıthane Ya ...

Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu FPV dron ile görüntülendi!
  • 23.01.2023 15:21

Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu FPV dron ile görüntülendi!

Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metrosu'nun FPV dron ile çekilen görüntüleri. ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da metroları yaz aylarında açmaya başlayacağız"
  • 18.04.2022 16:29

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da metroları yaz aylarında açmaya başlayacağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "İstanbul'da yaz ayları itibarı ...