maritbet girişmaritbet
Bir asgari ücretli kaç maaşıyla konut satın alabilir?

Bir asgari ücretli kaç maaşıyla konut satın alabilir?

2023 Aralık ayı itibariyle ortalama bir konutun fiyatı 3 milyon TL’nin üzerine çıktı. Böylelikle asgari ücretlinin ortalama bir konuta sahip olması için 204 maaşını yatırması gerekiyor. Bu da ortalama bir konut fiyatının asgari ücretin iki yüz katı olduğunu gösteriyor.

Konut maliyetlerindeki artış ve konuta yönelik talebin artmasıyla konut piyasasında büyük bir şişkinlik yaşandı. Bu duruma bağlı olarak da asgari ücretlilerin ev sahibi olması imkansız olarak değerlendiriliyor. 2023 Aralık ayında ortalama bir konut fiyatının 3 milyon TL’nin üzerinde olduğu ve asgari ücretle çalışan bir kişinin ortalama bir konuta sahip olması için 17 yıl boyunca bütün ücretiyle ödeme yapması gerektiği belirtiliyor. 

İstanbul’da satılan her on evden yedisi ikinci el konut

Dolar kurunda ve inşaat maliyetlerinde yaşanan artışlar, ev stoklarındaki artışın önünde engel oluşturuyor. Bu nedenle de ikinci el evlere talep daha da artıyor. Ekonomik büyümenin yavaşlaması ve gittikçe artan inşaat maliyetleri de bu durumu doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alıyor. 

Deprem riskinin yüksek olduğu İstanbul’da ise satışı gerçekleşen her on evden yedisinin ikinci el olduğu belirlendi. Eski evlerin el değiştirmeye devam etmesi de olası bir depremde büyük riskler ortaya çıkarıyor. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu için konut stoklarının acil olarak yenilenmesi ve dirençli hale getirilmesi gerekiyor.

Konut sahipliği oranı düşüyor, kiracı olma toplumun geneline yayılıyor

Ev sahipliği oranı ve ev sahibi olma oranı sürekli olarak düşüyor. Kiracı oranının en yüksek olduğu iller ise, yüzde 37 oran ile İstanbul, yüzde 36,3 oran ile Batman ve yüzde 36,1 ile Gaziantep olarak belirtiliyor. Son on yılda, Doğu’da ev sahibi olma oranı yüzde 10’un üzerinde düşüş yaşadı. Bir konutta ortalama 14 yıl ikamet edildiği ve konut değiştirme süresinin konut sahibi olmakla ilişkili olduğu değerlendiriliyor. 

Konutlarda yeterli yaşam alanı yok

Türkiye’de hane halkının yüzde 85,2’si yaşadığı konutta yeterli kullanım alanının olmadığını söylerken yaşanılan konut büyüklüğünün ise ortalama 112,6 metrekare olduğu belirtiliyor. Doğuya gidildikçe hanelerin yaşadığı konut büyüklüğünün arttığı, İstanbul ve Ege’de ise diğer bölgelere kıyasla insanların daha az odalı evlerde yaşadığı vurgulanıyor. İstanbul’da oturduğu konutta kullanım alanının yeterli olmadığını düşünen hane halkının oranı ise yüzde 82,6 olduğu vurgulanıyor. Aynı zamanda 2022 yılında İstanbul’daki hanelerin yüzde 21,7’si yeterli gün ışığı alamamaktan şikayetçi olduğu ve Türkiye genelinde bu oranın yüzde 14,6 olduğu vurgulanıyor. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz