maritbet girişmaritbet
Bina işletmesinde sorunlar ortadan kalkıyor

Bina işletmesinde sorunlar ortadan kalkıyor

YKS şirketi, avm, ofis ve konut projelerinde ortaya çıkabilecek sorunları, proje aşamasındayken ortadan kaldırıyor

YKS, 25 yıldır tesis işletme ve gayrimenkul yönetimi hizmetleri veriyor. Konut projeleri, ofis projeleri, AVMler ve endüstriyel tesislere tesis işletme yönetimi hizmeti veren şirket temizlik, güvenlik ve teknik yönetim hizmetleri sunuyor. Bunların yanında, alışveriş merkezlerinde kiralama ve yönetim hizmetleri de veriyor. Tesis yönetimi sayesinde, bina işletmesinde daha sonra ortaya çıkabilecek problemler, proje aşamasında ortadan kaldırılmış oluyor.
Türkiye'de bu işi yapan diğer firmalardan farklılaşmalarını sağlayan "İnteraktif Erişim Sistemi/İş Zekası" dedikleri bir yazılım kullanıyorlar. YKS yazılım ekibinin oluşturduğu bu sistem sayesinde müşteriler, projeleriyle ilgili bilgi takibi yapabiliyorlar. YKS Genel Müdürü Bahadır Adıyaman yazılımın işlevlerini şu şekilde anlatıyor: "Projelerdeki işleyişin merkezi olarak takibinin yapılması, iş emri oluşturma modülü ile müşteri ve YKS arasında iletişim noktası oluşturması, bahsi geçen ve müşterilerimiz tarafından açılan iş emirlerinin taahhüt ettiğimiz servis hizmet seviyelerine göre verilip verilmediğinin raporlanması, bina mali durumunun kat maliki bazında incelenmesi işlerini yapıyoruz. Şu anda İnteraktif Erişim Sistemi ile yönettiğimiz bütçeler, yıllık 30 milyon dolar civarında. YKS, işlettiği tesislerin tüm mekanik ve mühendislik çalışmalarının, eğitimlerin, tatbikatların, güvenlik, temizlik, catering, servis taşımacılığı gibi hizmetlerin nasıl işlediğini denetliyor. Tüm bu sonuçlar, müşterilerimiz tarafından internet üzerinden günlük olarak takip edilebiliyor ve ay sonunda hazırlanan raporlar ile de internet üzerinden paylaşılıyor. Böylece, taahhütlerimize ne derece yaklaşabildiğimizi müşterilerimize göstermiş oluyoruz. Bunun yanı sıra müşterimizin yönetim alanındaki ihtiyaçlarını onlarla beraber belirleyip en uygun model ile tesislerinin işletilmesini sağlıyoruz."

Adıyaman, Türkiye'de bu işin son 20 yıldır anlaşılmaya başlandığını, yurtdışında ise yaklaşık 70 yıldır uygulandığını belirtiyor. Adıyaman,
"Dikey ve yatay manada büyük konut, işyeri ve rezidans projeleri, ABD'de 40'lı yıllarda hızla artmıştı. Avrupa ve ABD'de verilen hizmetlerin standartları o yıllarda oluşmaya başlamıştı ve halen geliştirilmeye devam ediyor. Türkiye'de ise binaların profesyonel bir şekilde yönetilmesinin gerekliliği, 90'lı yılların sonundan itibaren daha iyi anlaşılmaya başladı. Özellikle inşaat sektöründe A ve A+ binaların artması, bu tip yapılarda teknik alanların yönetimi, temizliği ve güvenliğine ilave olarak muhasebe kayıtlarının tutulması, analizlerin yapılması, gider kalemlerinde yapılacak iyileştirici ve düzenleyici önlemlerin alınması gerekliliği, sektörde kaçınılmaz hale geldi. Bundan 10-15 sene evvel yapıların işletmesi öncelikli konulardan biri değilken, son 5 senede yapım aşamasından itibaren tesis işletme danışmanlığı alınmaya başlandı. Bu da, konunun ülkemizde önem kazandığının temel göstergesidir" diyor.

YKS'nin tesis yönetimi hizmetleri, krizde de tercih edilmiş. Adıyaman "Elbette kriz döneminde yatırımlarda azalma kaçınılmazdı ama, diğer kriz dönemlerine kıyasla yatırımlarda sektörü boğacak bir azalma olmadı" diyor ve somut bazı örnekler veriyor: "Özellikle 2009 krizinin en aktif olduğu dönemde Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan binalarda ve iş yerlerindeki kiralama ve satın alma taleplerinin azalmadığını, rakamlara baktığımızda görebiliriz. 2009 yılında, 22 yıldır yönetimini yaptığımız Yapı Kredi Plaza'da boş yer bulmak mümkün değildi.
Son tahlilde doluluk oranı ve belirlenen hizmet seviyelerinin devamlılığı kriz süresinde de devam etti."

22 yıldır Yapı Kredi Plaza'nın yönetimini yapan firma, Şişli Plaza, Metrocity B Blok, Groupama Yönetim Binası, Borusan Otomotiv, Borusan Lojistik, Otis, L'ist İstinye, Johnson&Johnson Yönetim Binası, Bursa Güzelbiryer, BJK Plaza ve Doğuş Power Centerla da çalışıyor. 2011 yılında firmanın hizmet verdiği projeler araşma Multi Development Forum Marmara Garden Ofis, Folkart Yapı İzmir ikiz Kuleler, Demirören Holding İstiklal Alışveriş Merkezi, Borusan AŞ., Dumankaya Vizyon Projesi de katılmış.
Adıyaman, "Bu yıl toplam 1 milyon 431 bin metrekarelik yeni alana hizmet veriyoruz. 2011 yılını geçen yıla kıyasla, özellikle verdiğimiz danışmanlık hizmetleri ile birlikte yüzde 43 civarında artışla kapatacağımızı söyleyebiliriz" diyerek, 2011 yılında projelerini artırmaya devam edecekleri bilgisini veriyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz