maritbet girişmaritbet
Balıklara toplu konut geliyor!

Balıklara toplu konut geliyor!

Erdek'te balık miktarı ve çeşitliliğinde artış sağlamayı amaçlayan yapay resif projesinde en önemli adım atıldı

Balıkesir'in Erdek ilçesinde denizdeki balık miktarı ve çeşitliliğinde artış sağlamayı amaçlayan yapay resif projesinde en önemli adım atıldı. İlçe Belediyesi ve Ege Üniversitesi'nce geliştirilen projenin ürünü olan yapay resifler, vatandaşların da yoğun olarak katıldığı törenle denize bırakıldı. Resiflerle, Erdek körfezinde trol avcılığını da engellemeyi amaçlanıyor.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nda düzenlenen resiflerin denize bırakılması töreninde konuşan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, amaçlarının bölgede trolle avlanmayı önlemek olduğunu, denizdeki balık miktarı ve çeşitliliğini korumayı hedeflediklerini ve bunun için gereken herşeyi yapacaklarını bildirdi. Aylarca süren hazırlıklardan sonra yapay resiflerin denize yerleştirildiğini hatırlatan Başkan Aysan, "Deniz canlıları için hazırlanan su yapay sualtı yuvaları trolle bilinçsiz avlanmayı engelleyeceği gibi denizin doğal yapısını koruma ve balıkların üremesi gibi faydalar da sağlayacak. İlk aşamada Erdek Körfezi'nde 360, Ocaklar beldesinde 180 adet yapay resif denize bırakıldı. Böylece, denizimize, balıklarımız için toplu konutlar yaptık. Sürdürülebilir bir proje olan yapay resif uygulamamız, önümüzdeki dönemde de sürecek" dedi.

Hüseyin Aysan, beton yapay resiflerin üzerlerine, projeye katkıda bulunanlarla yaşamlarını yitiren Erdekli eski balıkçıların isimlerinin verildiğini de sözlerine ekledi. Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız ve AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan ile çok sayıda vatandaş katıldı. Teknelerine binerek; resifleri bırakacak yük gemisini takip eden vatandaşlar, resiflerin denize atılması sırasında da kornalarını çalarak destek verdi.

Yapay resif nedir?

ABD ve Japon denizlerinde 100 yılı aşkın bir geçmişi olan ve sıklıkla kullanılan yapay resifler, balık miktarı ve çeşitliliğini koruyup, artırmayı amaçlıyor. Bu hedefe uygun olarak da deniz ve göllere kullanım süresini dolduran gemiler, atık betonlar ya da özel hazırlanmış beton bloklar bırakılıyor. Son 20 yıl içinde farklı amaçlar için yapay resif kullanımı dünya çapında büyük oranda artış gösterdi. Yapay resifler 1980'li yıllara kadar balık üretimini artırmak için inşa edilirken, son yıllarda su kalitesini geliştirme ve ekosistemi yenileme gibi çevreci ve korumacı amaçlarla inşa ediliyor.

Kaynak: İsmet ACAR - Uğur USLUBAŞ

  • Etiketler:

Yorum Yaz