maritbet girişmaritbet
ArkiPARC 12’de Büyükdere konuşuldu!

ArkiPARC 12’de Büyükdere konuşuldu!

Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen ArkiPARC 12’de 2023 yılında İstanbul’un Avrupa Yakası’nda 10 milyon Anadolu Yakası’nda ise 6 milyon kişinin yaşaması hedeflendiği açıklandı.

 

Birçok katılımcının konuşmacı olarak yer aldığı ArkiPARC 12'nin Büyükdere Caddesi oturumunda ilginç fikirler ortaya atıldı. Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen ArkiPARC 12'de 2023 yılında İstanbul'un Avrupa Yakası'nda 10 milyon Anadolu Yakası'nda ise 6 milyon kişinin yaşaması hedeflendiği açıklandı.

Konuşmanın moderatörlüğünü üstlenen Faruk Göksu ilk olarak Büyükdere'ye alternatif olarak Silivri ve Kartal'ı işaret etti. Ayrıca Basın Ekspres Yolu, Zincirlikuyu-Maslak hattının diğer alternatifi olabileceğinin vurgusu yapıldı.

Gerçek finans merkezinin Levent olup olmadığının sorulduğu toplantıda Levent devrinin kapandığı fikirleri da ortaya atıldı. E-5 karayolu ile TEM otoyolunun birleştirilmesi fikrinin ortaya atıldığı toplantıda yeni planlarla şehir yapılanmasına gidilmesi gerektiği vurgulandı.

Gökhan Avcıoğlu, Bünyamin Derman, Ali Dumankaya, Işıl Dinçer, Faruk Göksu, Ayla Heyfegil, Firuz Soyuer gibi birçok katılımcının yer aldığı toplantıda “Master Plan” çerçevesinde yeni bir şehir planı çizilmesinin çok gerekli olduğu vurgulandı.

Levent bölgesinde açık hava kullanımının yüzde 35 seviyelerinde, Çeliktepe'de ise yüzde 25'lerde seyrettiğine dikkat çekilirken bölgede yüzde 38'lik konut alanı olduğu geri kalanı ticari alandan meydana geldiği söylendi. Bunun olumsuz bir etki olduğuna değinen Faruk Göksu “90'lı yılların başından itibaren Avrupa şehirleri kentsel Rönesans yaşadı. Tüm kentler yenilendi. Hatta kentin çekiciliğinin artması için 5 yıl elektrik parası alınmadı. Bu bir çekim stilidir. Bugün Büyükdere'yi simetrik olarak yan yatırsak ortaya 1 milyon metrekarelik kullanılabilir alan ortaya çıkar. Ancak tam karşısında yer alan Çeliktepe'de şuan 1 milyon metrekarelik bina alanı var” dedi.

Büyükdere Caddesi'nin aslında trafikten çok yaya sorunun olduğunada değinen liderler kentin çekiciliğinin artması için yürünebilir alanların arttırılması gerektiği konusunda ortak görüş bildirdi.

Büyükdere Caddesi'nin yer altına indirilmesinin de önerildiği oturumda Ali Dumankaya başta olmak üzere bazı liderler bunun çok iyi bir fikir olduğunu fakat yapılmasının çok zor bir ihtimal olduğunu söylediler.

Bölgede yer alan İETT arazisinin satışından sonra planlamanın imkansızlaşacağına dikkat çeken konuşmacılar bu konuda büyük bir problem yaşayacaklarını söylediler.

GYODER Başkanı Işık Gökkaya ise” Türkiye'nin bundan sonra becermek zorunda olduğu kamu-özel sektör işbirliğini hayata geçirmesi lazım. İstanbul'da bazı çözüm yolları ararken diğer bölgelerde ufak tefek sorunlar çıkartabiliyor. Büyükdere Caddesi'nin yerin altına da alsak üstünede koysak trafik sorunu çözülmez. Biz bu işleri ve Büyükdere Caddesi için planlamayı devletle birlikte yapmalıyız. Bana göre Gültepe'de başarılı bir kentsel dönüşüm olmayacak çünkü ortada plan yok” dedi.

Firuz Soyuer ise konuşmaya “ İstanbul'da mobilite çok az. İlk olarak Büyükdere için değil İstanbul'da başarılı bir yol planı yapmamız lazım. Aksi takdirde kentsel dönüşüm başarılı olmaz. Bizde planlama çok geriden geliyor ve uygulaması çok geç yapılıyor. Bizler, planlamayı daha da hızlandırabiliriz” dedi.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya ise “Kentsel dönüşüm zorlu bir yol. Birçok sıkıntı var ancak ne olursa olsun bu projeye başlayacağız. Planlama, kentsel dönüşümün ana maddesidir. İstanbul'da dikkat çekici sanat merkezleri, parklar neden olmasın? Bunları hayata geçirmeliyiz. Ulaşım, İstanbul'un en büyük sorunu. Yolu yer altına almak mantıklı ama yeterlimi? İnsanların birbirleriyle ilişki içerisinde olması ve beklenti üretimini çok ii yapmamız lazım” diyerek konuşmasını tamamladı.

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer “Birçok parselden oluşan bölgenin istenilen şekilde kentselleşme olacağını düşünmüyorum. Belediyenin insanlara iyi ve kaliteli şeyler sunması lazım. Biz, yatırımcılar Seyrantepe aksına yönlendirmeye başladık.  Bu bölgede herşeye sıfırdan başlayabiliriz. Anadolu Yakası'nda büyük parseller var. Bunları değerlendirebiliriz”

DB Mimarlık patronu Bünyamin Derman” Master Plan yüzde 100 gerekli. Yeni ve Eski İstanbul'un belirlenmesi gerek. Bir plan yapılmazsa sürekli problem yaşarız. Bence, Büyükdere ve Fikirtepe kurtulacaktır. Fakat ortadaki gelir düzeyinin düşüklüğü ve yüksekliği olumlu bir enerji yaratıyor. Bizim en büyük sorunumuz deprem. Projelerde herkes kendi tasarımını oluşturuyor. Hiçbir simetri ve ölçek yok. Büyükdere'yi hala gecekondu olarak görüyorum. Sorun ve çözüm kolay. Sorunları çözmek için bir araya gelmek yeterli olacaktır..”

emlaktasondakika

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Arkiparc'ta mimarlar konuşuyor! Canlı yayın!
  • 11.04.2013 14:33

Arkiparc'ta mimarlar konuşuyor! Canlı yayın!

Arkiparc'ta Gökhan Avcıoğlu, Murat Şahin, Reha Yurdakul ve Cem Kozar konuşma yap ...

Arkiparc 2013'te Urbanite Kartal toplantısı başladı!
  • 11.04.2013 09:32

Arkiparc 2013'te Urbanite Kartal toplantısı başladı!

ArkiPARC'ta düzenlenecek oturumlardan birisi olan Urbanite Kartal'da bölgede gel ...

NEF, ArkiPARC’ta Kağıthane, Levent ve Haliç'te bulunan projelerini tanıttı!
  • 10.04.2013 15:17

NEF, ArkiPARC’ta Kağıthane, Levent ve Haliç'te bulunan projelerini tanıttı!

Merkezi lokasyonlarda gerçekleştirdiği nitelikli ve mimari estetiği yüksek konut ...

ArkiPARC’ta finale kalan projeler belli oldu!
  • 26.03.2013 07:11

ArkiPARC’ta finale kalan projeler belli oldu!

Türkiye’nin gayrimenkul alanındaki ilk gayrimenkul ödülünün finalistleri belli o ...

Kuriş Kule Ofis Projesi’nde metrekaresi 6 bin 500 TL’ye!
  • 03.03.2013 14:29

Kuriş Kule Ofis Projesi’nde metrekaresi 6 bin 500 TL’ye!

2015 yılının Mayıs ayında teslimleri yapılacak olan Kuriş Kule Ofis Projesi’nde ...

İzmir Narlıdere’de satılık tarla! 1 milyon 202 bin liraya!
  • 03.03.2013 14:23

İzmir Narlıdere’de satılık tarla! 1 milyon 202 bin liraya!

İzmir Ahkamı Şahsiye 4. Sulh Hukuk Mahkemesi Narlıdere’de mandalina tarlası satı ...