maritbet girişmaritbet
Anlık deprem takibi için 100 yeni istasyon kurulacak

Anlık deprem takibi için 100 yeni istasyon kurulacak

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), sismik hareketliliği daha iyi takip etmek amacıyla bu yıl 100 yeni deprem gözlem istasyonu kuracak

AFAD Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurum bünyesindeki Deprem Dairesi Başkanlığı'nın, 1969'da Deprem Araştırma Enstitüsü adıyla kurulduğunu anımsattı. Deprem Dairesinin, yaklaşık 45 yıldır deprem gözlem ve araştırma faaliyetlerini bilimsel olarak yürüttüğünü dile getiren Oktay, deprem gözlem istasyonlarıyla tüm ülkenin sismik hareketliliğini yıllardır anlık olarak takip ettiklerini ve vatandaşları bilgilendirdiklerini anlattı. Oktay, deprem kuşağında yer alan Türkiye'de gözlem ağlarını sürekli genişlettiklerini ifade ederek, AFAD Deprem Dairesi'nde 35 kişilik jeofizik, jeoloji, inşaat mühendisi ve yüksek mühendisten oluşan uzman ekibin 7 gün 24 saat gözlem yaptığını bildirdi. Ülkedeki her 4 deprem gözlem istasyonundan 3'ünü kurup işleten AFAD'ın Türkiye'deki en geniş deprem gözlem istasyon ağına sahip olduğunu vurgulayan Oktay, şöyle konuştu: "AFAD Deprem Dairesi, 715 deprem gözlem istasyonuyla tüm Türkiye'nin sismik hareketliliğini yıllardır anlık olarak takip ediyor ve vatandaşları bilgilendiriyor. 2014 yılında yapacağımız yatırımlarla 100 yeni deprem gözlem istasyonu daha kuracağız. Doğu Akdeniz ve bölge ülkelerdeki depremler de ölçülüyor. Yapılan yatırımlar ve geliştirilen teknolojilerle birlikte AFAD'ı, Doğu Akdeniz ve bölge ülkelerde, güvenilir deprem verilerini açıklayan kuruma dönüştürme noktasında ciddi çalışmalar yapıyoruz."

Oktay, artık Türkiye'nin sınırları dışındaki depremlerin de gözlemleneceği bir aşamaya geçtiklerine dikkati çekerek, konuyla ilgili olarak diğer ülkelerdeki benzeri kuruluşlar ve üniversitelerle de işbirliğine gittiklerini söyledi.

Türkiye Deprem Veri Merkezi Projesi
Depremlerin ölçülmesi ve deprem olgusunun bilimsel olarak daha iyi anlaşılabilmesi için AFAD'ın, birçok bilim kurumu ve üniversiteyle işbirliği yaptığını belirten Oktay, şöyle konuştu: "Son olarak AFAD, Aralık 2013'te bilim dünyası ile gerçekleştirdiği işbirlikleri kapsamında TÜBİTAK, ULAKBİM ve 7 üniversiteyle Türkiye Deprem Veri Merkezi projesini hayata geçirdi. Bu sayede ülkemizde deprem verileri araştırmacılar, akademisyenler ve kamuoyu ile tek bir veri merkezi üzerinden paylaşılabilir hale geldi. Daha önceden de olduğu gibi deprem alanında yetkinlikleriyle öne çıkan tüm kurum, kuruluş ve araştırmacılarla işbirliği içerisinde çalışmaya devam edeceğiz."

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AFAD'den açıklama: Depreme karşı her hangi bir eksiğimiz yok!
  • 25.05.2014 08:43

AFAD'den açıklama: Depreme karşı her hangi bir eksiğimiz yok!

AFAD Başkanı Fuat Oktay, depreme karşı herhangi bir eksiğin olmadığını dile geti ...

Anlık deprem takibi için 100 yeni istasyon kurulacak
  • 07.03.2014 14:23

Anlık deprem takibi için 100 yeni istasyon kurulacak

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), sismik hareketliliği daha iyi ta ...

Fuat Oktay  'Üzerimize düşeni yaptığımızda depreme karşı hazırlıklı olacağız'
  • 29.11.2013 09:11

Fuat Oktay 'Üzerimize düşeni yaptığımızda depreme karşı hazırlıklı olacağız'

AFAD Başkanı Fuat Oktay 'Afetlere ancak tüm toplum ve kurumlar olarak üzerimize ...