maritbet girişmaritbet
Ankara'da konut pazarı büyüdü, satışlar arttı!

Ankara'da konut pazarı büyüdü, satışlar arttı!

Ankara'da gayrimenkul pazarı, konut ve ticari yapılar için uygun özelliklere sahip arsaların imara açılmasıyla hızla büyüyor.

Kentsel dönüşüm hamlesiyle de yeni bir yüze kavuşan Ankara'da markalı lüks konut projelerinin sayısı artıyor. Geçen yıl Ankara'da 67 bin yeni ev için yapı ruhsatı verildi. Şubatta da 11 binden fazla da ev satıldı. 

Son yıllarda Ankara'da gayrimenkul sektörü açısından oldukça önemli projeler gerçekleşiyor. Şehir, büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra konut, alışveriş merkezi, otel, ofis, plaza projeleri ve kamu yatırımları ile de gelişimini sürdürüyor. Arsa stokunun sınırlı olması ve trafik yoğunluğu nedeniyle şehirde konut alanları da merkezden dışarıya doğru taşınıyor. Ankara'da son yıllarda tek tip konut projelerinden ziyade konut sakinlerinin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ticari komplekslerin yer aldığı karma projelerin rağbet gördüğünü belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Umutcan Akduman, "Ankara'da Eskişehir Yolu aksında başlayan konut gelişimi ile prestijli konut bölgeleri dikkat çekiyor. Bu aksın iç kısımlarında yer alan Mustafa Kemal, Çukurambar ve Söğütözü semtleri yakın geçmişte Ankara'nın oturmuş bölgeleri olup lüks konutlar yer alıyor. Eskişehir Yolunun Ankara'nın en gözde ticaret merkezi haline gelmesinden ve şehirlerarası ulaşımı sağlamasından dolayı oluşan yoğun trafiğe maruz kalmak istemeyen sakinler Çayyolu ve Ümitköy gibi üst gelir grubuna yönelik villa tarzı yapılaşmalardan oluşan siteleri tercih ediyor. Bölgenin kısa süre içinde doygunluğa ulaşması ile Eskişehir Yolu'nun devamı niteliğinde olan Dodurga, Şehitali ve Bağlıca gibi yeni gelişim alanları açılıyor" dedi. 

Kolej ve üniversite etkisi

Konya Yolu'nun da şehrin diğer önemli akslarından biri olduğunu belirten Akduman, "Gölbaşı'nda yer alan Mogan Gölü çevresinin rekreatif ve turistik amaçlı kullanılması, Özel Çevre Koruma Bölgesi bulunması ve sanayi gelişiminin sınırlandırılması sebebi ile çekim alanı haline geldi. Bu yolun iç kısımlarına doğru bakıldığında ise Balgat. Çiğdem ve 100. Yıl semtlerinin oturmuş bölgeler olduğu görülüyor ve bu bölgelerin yakın çevresine yapılan projeler ile değerlerini artıyor" dedi. Çankaya'da bulunan ve son yıllarda nitelikli konut ve karma projelerin yapıldığı Oran Turan Güneş Bulvarı- Doğukent Bulvarı aksı üzerinde bulunan projelerin de değerlendiğini belirten Akduman, şunları söyledi: 
"Bu aksın doğusuna doğru ilerlenildiğinde ise Kızılcaşar-İncek-Tuluntaş yönünde konut gelişmesi devam ediyor. Bölgede TED Ankara Koleji, Maya Koleji ve Atılım Üniversitesi'nin yerleşkeleri bulunması da konut alanları için önemli bir etken olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul Yolu, Ankara'nın batı ve kuzeybatı aksı üzerinde yer alan genel olarak toplu konut, kooperatif ve yeni oluşum projeleri ile gelişimini sürdüren, metro ağının bir parçası oluşuyla da önemini arttıran bir bölge. Bu aks üzerinde yer alan Eryaman, Sincan-Yenikent, Batıkent, Elvankent ve Etimesgut gibi semtlerde çok fazla proje olmamasına karşın mevcut yapılaşmanın git gide değerlendiği görülüyor." 

Kentsel dönüşüm yapılıyor

Akduman, Ankara'nın kuzey aksını oluşturan Protokol Yolu üzerinde kafan Keçiören, Pursaklar ve Altındağ semtleri ile şehrin doğu aksı olarak nitelendirilebilecek Nato Yolu üzerinde kafan Mamak semti çevresinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri ile şehrin yeni bir görünüme kavuştuğuna dikkat çekiyor. Bölgenin geçmişten gelen kötü imajının düzeldiğini ifade eden Akduman. "Özellikle Protokol Yolu üzerinde başlatılan Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında. Ankara'nın girişi sayılabilecek bölgede prestijli bir toplu konut projesi sağlanarak bu bölgede istihdam büyük oranda artırıldı. Kuzey aksda bulunan Keçiören ve Etlik semtlerine bakıldığında bu semtlere çeşitli yatırımların yapıldığı gözlemleniyor. Ayrıca özellikle Keçiören semtine yeni açılan metro hattı da oturmuş olan bu bölgedeki değerleri artırabileceği düşünülüyor" dedi. 

Fiyatlar artıyor

Son 5 yılda Ankara'da öne çıkan bölgelerin fiyat hareketleri de inceleyen Akduman, "Çukurambar ve Söğütözü semtleri son yıllarda artan yatırımlar ile konut metrekare birim fiyatlarında artış oldu. 2012-2015 yıllan arasında metrekare fiyatı yaklaşık 3 bin 200-3 bin 700 TL aralığındayken 2016-2017'de 3 bin 800-4 bin 500 liraya yükseldi. Balgat, Çiğdem ve 100. Yıl semtlerinde 2012-2015 yılları arasında metrekare satış fiyatı 2 bin 800-3 bin 200 TL iken bugün 3 bin 600 seviyesine geldi. Oran'da 2012-2015 yılları arasında yaklaşık 3 bin 200-4 bin 600 TL aralığında olan fiyatlar 4 bin 700-5 bin 500 TL seviyesine geldi. Keçiören ilçesine son yıllarda yatırımlar artmasına karşın konut metrekare birim fiyatlarında büyük bir artış gözlenmemekle birlikte Keçiören'e yeni açılan metro hattı ile fiyatların ilerleyen dönemde artması bekleniyor. Ümitköy ve Çayyolu semtleri son yıllarda artan talepten ötürü fiyatlar arttı. 2012-2015 yıllan arasında yaklaşık 2 bin 100- 2 bin 700 TL olan metrekare fiyatları 2 bin 800-3 bin 300 TL seviyesine ulaştı" dedi.

Konut satışları arttı

Türkiye İstatistik Kuruntunun açıkladığı verilere göre, Şubat 2017'de Ankara'da konut satışları artış gösterdi. Geçtiğimiz ay başkentte 11 bin 724 konut el değiştirirken, bu rakam geçen yıl aynı ayda 10 bin 694 seviyesindeydi. Satılan konutların 3 bin 948 adedi birinci el. 7 bin 326 adedi ise ikinci el konutlardan oluştu. Ankara'da satılan konutların 4 bin 943 adedi konut kredisi ile alınırken. 6 bin 331 konut ise peşin ödeme veya senetle el değiştirdi. 

67 bin yeni daire için yapı ruhsatı 

TÜİK verilerine göre. 2016'da Ankara'da belediyeler tarafından 5 bin 656 binaya yapı ruhsatı verildi. Söz konusu binalar tamamlandığında Ankara. 67 bin 514 yeni konut kazanmış olacak. 2016 yılında Ankara'da inşaatı tamamlanan 6 bin 215 binaya ise yapı kullanım izin belgesi verildi. İçerisinde 59 bin 352 adet konutun da bulunduğu bu alanlar için 12 milyar 773 bin liralık değer biçildi. Büyüklüğü 13 milyon 443 bin metrekare denk gelen bu yapıların 8.5 milyonu konutlardan oluşuyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ankara’da konut satışlarını yüzde 47 oranında düştü
  • 17.12.2022 10:18

Ankara’da konut satışlarını yüzde 47 oranında düştü

TÜİK’in açıkladığı Kasım ayı konut istatistiklerine göre Ankara’da konut satışla ...

SofaLoca Ankara'nın proje görselleri yayında
  • 18.12.2014 10:55

SofaLoca Ankara'nın proje görselleri yayında

Emlak Konut GYO'nun Ankara'daki ilk projesi SofaLoca'nın görselleri yayında! Pro ...

NEVBAHAR BOTANİK
  • 22.10.2011 13:36

NEVBAHAR BOTANİK

YDA Grup tarafından Ankara Yenimahalle’de hayata geçirilen Nevbahar Botanik proj ...

ANKARA KAREVLER
  • 18.10.2011 08:54

ANKARA KAREVLER

Kartaş A.Ş ile Gençler A.ş tarafından Ankara'da hayata geçirilen Karevler projes ...

Ege Vadisi hayatı zirvede yaşamayı vaat ediyor
  • 31.10.2018 16:40

Ege Vadisi hayatı zirvede yaşamayı vaat ediyor

Sinpaş, Ege Vadisi projesiyle en ince ayrıntısına kadar özel tasarlanmış tüm det ...

Ankara’ya yabancıların ilgisi artıyor
  • 23.03.2018 12:33

Ankara’ya yabancıların ilgisi artıyor

Medya takibi sistemi olan Ajans Press ve ITS Medya, yabancılara yapılan konut sa ...