Altyapı projeleri gayrimenkul sertifikasına dahil olabilir

Altyapı projeleri gayrimenkul sertifikasına dahil olabilir

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Altyapı projeleri de gayrimenkul sertifikasına dahil edilebilir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, gayrimenkul sertifikası satışının şu an için konut projeleri başta olmak üzere dönüşüm projeleri için yapıldığını, altyapı projeleri için mümkün olmadığını ancak ileride söz konusu projelerin de bu modele katılabileceğini belirtti.

Canikli, AA muhabirine, gayrimenkul sertifikası satışına ilişkin gelişmeler ve mega projelerin uygulamaya dahil edilip edilmeyeceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu. 

Gayrimenkul sertifikasının son derece önemli bir finansman aracı olduğunu ifade eden Canikli, uygulamanın eksik yönlerini de tamamladıklarını söyledi. Sistemin "mükemmel" olarak nitelendirilebilecek şekilde hayata geçirildiğini kaydeden Canikli, "Şu an için konut projeleri başta olmak üzere dönüşüm projeleri için düzenlendi, altyapı projeleri için mümkün değil ama ileride onlar da bir şekilde modele katılabilir." diye konuştu. 

Söz konusu yöntemle dönüşüm projeleri için çok ciddi kaynak sağlanabileceğinin altını çizen Canikli, şu anda dönüşümü gerçekleştirilmesi gereken milyonlarca konut bulunduğuna, bununla ilgili gelecek yıllarda çok ciddi bir kaynak ihtiyacının ortaya çıkacağına dikkati çekti. Canikli, ilk uygulamayı Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) başlattığını belirterek, "İlk menkul kıymeti arz etti. TOKİ'nin öncülük yapması iyi oldu. Sistemin uygulamada nasıl yürüyeceği noktasında TOKİ uygulaması iyi bir örnek teşkil edecek. Dolayısıyla talep daha da büyüyecek." dedi.  

Hem küçük yatırımcılar hem de dönüşüm projelerinde yer almak isteyen müteahhitlere kaynak sağlamak adına sistemin önemine işaret eden Canikli, şunları kaydetti:

"Konutun yapımına başlandığı tarihten tamamlandığı tarihe kadar çok ciddi fiyat artışı olduğunu gördük. İnşaatın başladığı tarih ile bittiği tarih arasında ciddi bir kar oranı ortaya çıkıyor. Amaçlardan biri de vatandaşımızı bu kardan, ranttan faydalandırmak. Hatta sermayesi ne kadar küçük olursa olsun, metrekare bazlı fiyatlama yapılacağı için bir vatandaşımız bu şekilde bir metrekarelik konutu temsil eden menkul kıymeti satın alabilecek. Bunları daha sonra biriktirip bittiğinde tamamını alabilecek, isterse satıp karını realize edebilecek. Gerçekten harika bir sistem."

"Bütün güvenlik mekanizmalarını barındırıyor"

Başbakan Yardımcısı Canikli, gayrimenkul sertifikası sisteminin vatandaş tarafından kavranması gerektiğine işaret etti. Sistemin hiçbir riskinin bulunmadığına ve ilk uygulamanın TOKİ tarafından hayata geçirilmesinin de vatandaşa güven verdiğine dikkati çeken Canikli, "Sistem bütün güvenlik mekanizmalarını ilave maliyet getirmeden içerisinde barındırıyor. Vatandaşımız bu yatırımından ciddi gelir elde edecek. Konjonktür olarak da tam zamanı. Türkiye'de gayrimenkul fiyatlarında köpüğün alındığı özellikle dolar cinsinden fiyatların daha reel hale geldiği bir döneme girdik. Dolayısıyla bu tür finansman araçlarına yatırım yapmanın tam zamanı diyebiliriz." diye konuştu.

Bu sistemin, vatandaşların her boyuttaki talebine cevap verebildiğini dile getiren Canikli, "Dönüşüm sektörüne çok ciddi finansman sağlayacak ve karı da tabana yayacak. Yatırım yapan açısından daha ucuz, faizsiz finansman modeli olacak. Parasını yatıran açısından da faizsiz olarak finansal piyasalarda kar elde etme imkanı ortaya çıkacak." ifadelerini kullandı.

"İnanılmaz gelir getirici finansal ürün"

Canikli, Turkuaz Kart uygulamasını hayata geçirdiklerini anımsatarak, bu şekilde oturma izni ve vatandaşlık hakkı verileceğini anımsattı. Canikli, "İstanbul'da, büyükşehirlerde dönüşüm projelerinin değeri 1 milyar dolardan aşağı değil. Bunu, yurt dışından buralara, faizli finansman modellerine hassasiyeti olan, bulaşmak istemeyen küresel ölçekli yatırımcılar açısından da inanılmaz bir gelir getirici, finansal ürün olarak değerlendirmek mümkün." ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

TOKİ’nin yüzde 25 indirim kampanyası 22 Eylül’de başlıyor
  • 18.09.2026 16:30

TOKİ’nin yüzde 25 indirim kampanyası 22 Eylül’de başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ev ve iş yeri borcunu ...

47 ilde 405 arsa açık artırmayla satılıyor
  • 15.09.2026 13:51

47 ilde 405 arsa açık artırmayla satılıyor

TOKİ, 47 İlde 405 arsayı açık artırma yöntemiyle satacak. ...

Ataşehir'de kentsel dönüşüm konut teslimleri devam ediyor
  • 10.09.2026 11:55

Ataşehir'de kentsel dönüşüm konut teslimleri devam ediyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Adana Yüreğir'de dönüşüm tamamlandı
  • 26.08.2026 15:25

Adana Yüreğir'de dönüşüm tamamlandı

  TOKİ tarafından Sinanpaşa Mahallesi'nde hayata geçirilen kentsel dönüş ...

Malta Bakanı Bonnici TOKİ'yi ziyaret etti
  • 21.08.2026 14:07

Malta Bakanı Bonnici TOKİ'yi ziyaret etti

Malta heyeti ve Bakan Owen Bonnici TOKİ'yi İstanbul Hizmet Binası'nda ziyaret et ...

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi
  • 04.08.2026 15:58

TOKİ'den 51 şehirde 540 gayrimenkul müzayedesi

TOKİ, 41 ilde 235 konutu ve 30 ilde 305 iş yerini açık artırma yöntemi ile satış ...