maritbet girişmaritbet
Ali Dumankaya Başbakan için ne dedi?

Ali Dumankaya Başbakan için ne dedi?

Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Başbakan’ı kime benzetti? İşte ayrıntılar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kanal İstanbul ve İstanbul'a iki yeni şehir projelerini açıklaması, inşaat sektöründe heyecana neden olmuştu. Sektör temsilcileri yeni iş kapıları açılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. En dikkat çekici yorum ise Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya'dan geldi. Dumankaya, "Kanal İstanbul, iki yeni şehir, Şehircilik Bakanlığı ve bir de üstüne Ulusal Planlama'yı düşündüğünüz zaman Başbakan sektörün CEO'su gibi. Onu sektörün öncüsü pozisyonunda görüyorum" dedi.
İnşaatın; deprem güvenliği, kentsel dönüşüm, yeniden yapılanma ve sağladığı istihdam oranı düşünüldüğünde zaten önde durması gereken bir sektör olduğunu vurgulayan Dumankaya, "Bütün bunları birleştirdiğimiz zaman, 2011'in ikinci yarısında, eylülden itibaren ciddi bir hareketlenme bekliyorum ve gelecek dönemin, özellikle 2013'ün en iyi yıl olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
 

700 BİN KONUT, 200 MİLYAR DOLARLIK PAZAR DEMEK

İki yeni şehir ve Kanal İstanbul neticesinde toplam 3 milyonluk bir nüfusa yönelik geliştirme yapılacağını hatırlatan Dumankaya, projelerin inşaat sektörü için yaratacağı pazarın büyüklüğünü kabaca şöyle hesapladı: "3 milyon nüfus olacaksa her haneyi 4 kişi düşünelim. 750 bin hane eder. Biz aşağı yukarı 700 bin hane düşünsek ve ortalama 100'er metrekarelik konutlar yapılacağını varsaysak 70 milyon metrekare satılabilir alan eder. Konutların fiyatı da ortalama 2 bin lira olsa 140 milyar liralık, yani aşağı yukarı 100 milyar dolarlık bir pazar oluşacağını öngörüyoruz. Bu rakamda tabii bir tek konut yatırımından söz ediyoruz ve minimum ölçülerde konuşuyoruz.
Oysa yollar, sosyal donatılar, okullar, hastaneler, alışveriş alanlarının da içinde bulunduğu başka yatırımlar da olacak. En azından 100 milyar dolarlık bir pazar da böyle oluşsa, toplamda 200 milyar dolarlık bir iş alanı yaratılıyor demek yanlış değil."

 'SPK BAŞKANI'NIN UYARISI DOĞRU'

Geçtiğimiz hafta düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nde, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray'ın bazı konut üreticilerine yönelik "Banka gibi oldular. Kendi finansman sistemlerini kurdular. İşte bu risk demek" uyarısı yaptığını hatırlattığımız Ali Dumankaya, "Başkan haklı" dedi. Dumankaya, "Uyarının altını çizmekte fayda görüyorum.
Bir projenin finansmanı kendi içinde sağlanmadıysa, yapım süresinin dışına taşan bir finansman sistemi devreye giriyorsa, altında risk vardır. Türkiye'de çok güzel bir sistem kuruldu.
Başlangıçta biz garantör oluyoruz, banka finansman sağlıyor. Projenin kredibilitesi baştan belirleniyor ve siz finansmanı zaten banka aracılığıyla yapıyorsunuz. Ama banka olmadan 120 ay vade yapanlar oldu geçmiş yıllarda; iyi de olmadı. Bu sürelerde bizim işimizin finansmanı mümkün değil; bunu banka yapmalı" şeklinde konuştu.


‘Tüketicinin % 15'ine ulaşabiliyoruz'

Markalı konut sektörünün çok büyüdüğünü, ancak düşük gelirli kesime yeterince konut üretilemediğini belirten Dumankaya, "Maalesef tüketicinin yalnız yüzde 15'lik kesimine hitap edebiliyoruz" dedi.

HALKA ARZ 2012'DE YAPILACAK

"Sektörü işin içine çekebilmek için güzel çabalar sarf eden bir SPK Başkanımız var" diyen Ali Dumankaya, şirketin halka arzıyla ilgili olarak da şu bilgileri verdi: "Bu, kolay bir iş değil. Çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Şeffaflık konusunda elimizden geldiği kadar her şeyi ortaya koyuyoruz ama SPK ayrı bir süreç. Biz de şu sıralar portföy oluşturmaya çalışıyoruz. 2012 yılı başında veya yıl içinde halka arzı gerçekleştirecek şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Yüzde 25 ile başlayacağız ama halka arz oranımız kademeli olarak yüzde 49'a kadar gidebilir."

BAHÇEŞEHİR'E İKİNCİ PROJE

Avrupa yakasındaki ilk projeleri olan Bahçeşehir'deki Dumankaya Modern'de satışların iyi gitmesinin ardından komşu bir arsayı aldıklarını ve ikinci projeye başlayacaklarını belirten Ali Dumankaya, yeni projenin adının Dumankaya Modern Vadi olacağını, projede hem alçak binalara hem de kulelere yer verileceğini söyledi.
Seçimden sonra konut piyasasında olumsuz bir etkilenme beklemediklerini ifade eden Dumankaya, "Geçen yılın sonunda 830 bin konut ruhsatı alınmış. Bu çok büyük bir rakam; 600 bin civarında olan yıllık ihtiyacın oldukça üzerinde.
Demek ki geçmiş krizin etkileri aşıldı.
Dengeli bir süreç yaşıyoruz" dedi.

Kaynak: Menekşe Ataselim / Habertürk

  • Etiketler:

Yorum Yaz