maritbet girişmaritbet
Ali Ağaoğlu ‘İnşaat, Türkiye’nin önünde büyür, balon da yaşanmaz’

Ali Ağaoğlu ‘İnşaat, Türkiye’nin önünde büyür, balon da yaşanmaz’

GYODER'in düzenlediği Gayrimenkul Zirvesi 13’e katılarak görüşlerini aktaran Ali Ağaoğlu, inşaattaki büyümenin Türkiye'nin önünde olacağını kaydetti

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, 2013 yılını değerlendirerek konutlarda ruhsat alımının yüksek olduğunu söyledi. GYODER'in düzenlediği Gayrimenkul Zirvesi 13'e katılarak görüşlerini aktaran Ağaoğlu, eski projelerde KDV yüzde 1 ve kentsel dönüşümde KDV muafiyeti olduğu için ruhsatlanmanın yüksek olduğunu, bunlar bittikten sonra gelecek 2 yılda ruhsat sayısının 2013'e göre düşük kalacağını ifade etti. Türkiye'de inşaat sektörünün, ekonominin önünde büyüdüğünü kaydeden Ağaoğlu, mevcut konut kredi stoğunun herhangi bir tehlikeye işaret etmediğini belirtti. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Üretilen konutlara talep var. Türkiye'nin konut kredi stoğu da 100 milyar lira, yani yaklaşık 50 milyar dolar seviyesinde. Bu da GSYH'nın yüzde 5.5-6'sına denk geliyor. ABD'de balon oluştuğunda bu oran yüzde 110'u geçmişti. Dolayısıyla Türkiye'deki mevcut oranlarla yakın zamanda balon riskinden bahsetmek mümkün değil" diye konuştu.

‘Türkiye'de konut balonu olmaz'
Türk insanının nitelikli konuta talebinin olduğunun yüksek olduğunu ileri süren Ağaoğlu, “Sorun, erişebilme sorunu. Herkes yeni bir konutta yaşamak istiyor. Faizler şu anda 0.80 civarında. Bu durum da konut alımını destekler nitelikte. Amerika'daki konut sorunu bile diğer toksit sektörlerden oluştu. Türkiye'de böyle bir risk asla görünmüyor. Türkiye'de 20 milyon konut stoğunun en az yarısı yenilenmek zorunda. Ayrıca genç bir nüfus var. Ağzı olan konuşuyor. Bunlar bilinçsizce söylenen sözler. Türkiye'de riskin olması için yüzde5.5'in yüzde 50'ye çıkması gerekir” dedi.  

Ağaoğlu, inşaat sektörüne bu yılı yüzde 7 büyümeyle tamamlamasını beklediğini belirterek, “ 2014'te ise, Türkiye yüzde 5 büyür. İnşaat Türkiye büyümesinin yaklaşık iki katı büyüyor. Dolayısıyla 2014'te sektörde büyüme yüzde 8-9 seviyelerinde olur” dedi. 

‘Yabancıya satışta hata yapılmasın'
Ağaoğlu, projeleri kapsamında bu yıl yabancıya 800 milyon dolar satış gerçekleştirdiklerini, önümüzdeki yıl bunu geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Ağaoğlu; “Bizim diğer firmaların satış durumundan bilgimiz yok ama yabancıya satışta tahmin edilen 5 milyar doları yakalarız. Bunda bir takım vahim hatalar söz konusu, onlara dikkat etmek gerek. Kendi ayağımıza kurşun sıkmazsak bu artarak devam eder. Türkiye'ye büyük bir güven var. Bunu yakacak hareketlerden kaçınmamız gerek. Bunların sinyallerini görüyorum maalesef” dedi.

Kartal'da fiyatlar 10 bin liranın altında olacak'
Kartal'daki arsa üzerine DAP Yapı ile birlikte geliştirecekleri projenin satışa çıkışını 2013 sonuna yetiştirmek için çalışmaların devam ettiğini belirten Ağaoğlu, “Belki gelecek yılın ilk aylarına da sarkabilir. Fiyatının çok uygun olmasını istiyoruz. Bakırköy'den daha iddialı bir proje ama fiyat olarak daha uygun olacak' diye konuştu. Ağaoğlu rakam vermekten kaçınarak ısrarlı sorular üzerine metrekare fiyatının 10 bin liranın altında, 7.500-8 bin lira bandından hareket edeceğinin sinyallerini verdi.

İddiayı kaybedince Fener forması giydi
Sosyal medyada Fenerbahçeli fotoğraflarının dolaşması ve Trabzonsporlu taraftarların tepkisinin büyük olduğu yönündeki beyanatlara açıklık getiren Ağaoğlu, kızına karşı iddiayı kaybettiği için formayı giydiğini söyledi. Kızı Sena'nın Fenerbahçeli olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “Fenerbahçe Stadı'ndaki locamda maç seyrediyorduk. ‘FB gol atarsa formayı giyerim' dedim. Onlar da gol attı. Bende giydim. Durum ondan kaynaklanıyor. Kızım benim bir tanem. Yoksa ben iyi bir Trabzonsporluyum. Elhamdülillah Ofl'luyum. Tabi Fenerbahçe de çok saygı duyduğum bir takım” diyerek sözlerini noktaladı.

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"
  • 26.10.2022 13:14

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"

ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, GYODER’in düzenlediği 17 ...

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!
  • 25.10.2022 14:42

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!

GYODER tarafından, sektörün önde gelen şirketlerinin desteğiyle, her yıl farklı ...