maritbet girişmaritbet
Ahmet Güleç: Hedefimiz 10 yıl içinde 10 milyar dolar ihracat!

Ahmet Güleç: Hedefimiz 10 yıl içinde 10 milyar dolar ihracat!

MOSDER Başkanı Ahmet Güleç: “Hedefimiz 10 yıl içinde 10 milyar dolar ihracat ve 25 milyar Dolar üretim kapasitesine ulaşmak”

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen “MOSDER Tasarım Buluşmaları”, 20-21 Eylül tarihlerinde Güral Sapanca Wellness & Convention Hotel'de gerçekleşti.

Dünyanın önde gelen tasarımcılarının konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, MOSDER çatısı altından toplanan dev mobilya markalarının üst düzey yöneticileri bir araya gelerek sektörün rotasını çizdi.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) organizasyonunda bu yıl üçüncüsü düzenlenen “MOSDER Tasarım Buluşmaları”, mobilya sektörünün gelecek vizyonunu ortaya koydu. Tasarım ve mobilya camiasının öncü isimlerini biraraya getiren benzersiz buluşma, Güral Sapanca Wellness&Convention Hotel'de 20-21 Eylül 2013 tarihlerinde gerçekleşti. MOSDER üyesi 45 mobilya devi markanın üst düzey yöneticileri ve tasarımcılarının dinleyici olarak katıldığı organizasyonda, dünyaca ün yapmış tasarımcılar ve Türkiye'nin önde gelen akademisyenleri konuşmacı oldu. Türkiye'de eşi benzeri olmayan ve sektör liderlerini bir araya getirerek mobilya sanayisine yön veren MOSDER Tasarım buluşmaları bu yıl da diğer yıllarda olduğu gibi Türk mobilyası için büyük artılar kaydetti.

Türk Mobilyası 6 basamak birden atladı
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı tarafından yapılan açılış konuşmasında, Ahmet Güleç, Türkiye'nin son yıllarda birçok alanda gösterdiği performans ve büyük değişimden ötürü sevindiklerini mobilya sektörünün ise bu gelişmelerden aslan payını alan sektör olduğunu vurguladı. Sektörün 10 yılda, 7 kat ihracat artışı sağlarken, ticaret kapasitesini 10 milyar dolar seviyesine ulaştırdığını ifade eden Güleç “ Türkiye verdiği dış ticaret fazlası her geçen gün artan ve neredeyse bugün ihracat yapmadığı bir ülke kalmayan önemli bir sektör haline geldi. Dünyaca saygınlığı kabul edilen CSIL'in raporuna göre Türk mobilya sektörü bugün 6 basamak birden atlayarak 21.'likten 15. Sıraya yükselmiştir. “ dedi ve ekledi; “2023'te dünyanın en büyük 5 mobilya ekonomisinden birisi olmak. Bunun kolay olmadığını biliyor, ama bu hedefi asla çok zor görmüyoruz. Çünkü, mobilya sektöründe dünyanın en büyük 10 ülkesini incelediğimizde, 7. sıradaki Kanada'nın arkasından gelen; İsveç, Fransa, Danimarka, Meksika, Romanya ve Endonezya'yı sadece yüzde 10'luk bir ihracat artışı ile geçebilecek durumdayız. Her fırsatta dile getirdiğimiz bu hedeflerin çok rasyonel hedefler olduğunu net olarak görüyoruz. Zira, sektörümüzün ihracatını 7 kat arttığı geçen 10 yıllık performansı ile bu ülkeleri karşılaştırdığımızda, neredeyse bu 6 ülkenin tamamı ya ihracatlarında artış sağlayamamış ya da 1 ila 1,5 katlık kısmi artışlara ancak ulaşabilmişlerdir. Bu açıdan bakıldığında, fırsatlarımızı, avantajlarımızı görüyoruz.

MOSDER Başkanı Güleç'ten Genç Tasarımcı ve Akademisyenler Çağrı
MOSDER Başkanı konuşmasının devamında, genç tasarımcılara ve akademisyenlere seslenerek,  Üniversite hocalarına çağrıda bulundu; “Gelin öğrencilerinizle birlikte atölyelerimizi kullanın. Akademisyenlerimizin artık daha fazla sektörün içinde olması, zaman zaman eğitimlerin atölyelerde yapılması, tasarım, Ar - Ge gibi spesifik konularda üniversitenin sanayiciyi yönlendirici olması gereken bir noktaya ulaşmış bulunuyoruz. MOSDER olarak bildiğiniz gibi “tasarım temasını” sürekli vurguluyoruz. Tasarım geliştirme yarışmalarımızı, hem sektöre genç ve başarılı tasarımcıları kazandırmak hem de tasarımcıların kişisel gelişmelerini artırmak amacıyla yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Cappeletti: Taklit Yerine Yeni ve Özgün Tasarımlar Yapılmalı
Tüm dünyada tasarımlarıyla beğeni kazanan Giuliano Cappeletti ve Mauro Lipparini etkinliğin ilk gününde, dünyanın tasarıma bakış açışı hakkında bilgiler verdi. Ünlü İtalyan tasarımcı Giuliano Cappeletti konuşmasında şunları vurguladı; Tüm dünyada tasarımlarıyla beğeni kazanan Giuliano Cappelletti yaptığı tasarımlardan örnekler verdi tasarımın inceliklerini anlattı. Tasarımın kişisel yada endüstriyel bir ihtiyaçtan doğabileceğini belirten Cappeletti: “ Tasarımda Pazar öngörüsü çok önemli. Taklit yerine yeni ve özgün tasarımlar yapılmalı. Tasarım bir çok unsurdan oluşabilir, tasarımda bir çok elementin karıştırılması gerekebilir. Pazarda uzun süre kalabilecek tasarımlar yapmak önemli” .

İkinci gün ise Türkiye'nin içmimarlık ve tasarım alanındaki en değerli akademisyenlerinden Prof. Dr. Alpay Er , Dr. İnci Deniz Ilgın  ve ETMK Başkanı Ayberk Yağız söz alarak, Türk mobilya sektörünün tasarım alanındaki bilimsel rotasını çizdi. Doğtaş Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Doğan, Mondi Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak ve Yataş Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Öztaşkın gibi sektörün önde gelen mobilya firmalarının temsilcileri de bu yıl ilk defa sunumlar gerçekleştirerek, sektöre yeni adım atan gençlere Türk mobilyası hakkında faydalı bilgiler verdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mobilyada talep patladı, sektör çift vardiyaya geçti!
  • 09.07.2021 10:30

Mobilyada talep patladı, sektör çift vardiyaya geçti!

Evlenenler ve evini yenilemek isteyenler mobilyaya talebi patlattı. Sektör ilk d ...

Mobilya sektörü ikinci yarı hedefine tatil sonunda ulaşacak
  • 13.08.2021 17:06

Mobilya sektörü ikinci yarı hedefine tatil sonunda ulaşacak

MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, yaz döneminde gerçekleşen düğünleri ...

Mustafa Balcı: “Mobilya sektörü ‘tam açılma’ için hazırlanıyor”
  • 16.05.2021 17:08

Mustafa Balcı: “Mobilya sektörü ‘tam açılma’ için hazırlanıyor”

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bal ...

"Türkiye’ye daha çok mobilya OSB yatırımı gerekli"
  • 20.01.2021 10:50

"Türkiye’ye daha çok mobilya OSB yatırımı gerekli"

MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, "Mobilya sektörünün yatay yönlü büy ...

MOSDER ''Türkiye’ye daha çok mobilya OSB yatırımı gerekli''
  • 19.01.2021 14:10

MOSDER ''Türkiye’ye daha çok mobilya OSB yatırımı gerekli''

MOSDER, Türkiye'de mobilya sektörünün yatay büyümeye ihtiyacı olduğunu söyledi. ...