maritbet girişmaritbet
AFETLERE KARŞI

AFETLERE KARŞI

Yaşanabilecek afetler nedeniyle zarar görme ihtimali yüksek olan kamu binalarının envanteri önümüzdeki yıl çıkarılacak

Yaşanabilecek afetler nedeniyle zarar görme ihtimali yüksek olan kamu binalarının envanteri önümüzdeki yıl çıkarılacak.

Van'da yaşanan depremin ardından gözler, hükümetin afetlerle ilgili önümüzdeki yıl uygulayacağı programa çevrildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı başta olmak üzere, Afet Acil Durum Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Özel İdareleri, Doğal Afet Sigortaları Kurumu ve yerel yönetimlerin, 2012 yılında afetlere karşı alacakları tedbirler ve yapılacak düzenlemeler belirlendi.

Hükümetin 2012 Yılı Programı'nda, iklim ve çevre koşullarındaki bozulmanın etkisiyle dünyada ve Türkiye'de doğal afetlerin şiddeti ve sıklığının arttığı, arazi kullanım kararlarındaki ve yapılaşmadaki hataların afetlerin olumsuz etkilerini ağırlaştırdığı belirtildi.

Türkiye'de bir yerleşim yerini etkileyebilecek tüm tehlikeleri birlikte ele alan bütünleşik afet tehlike haritalarının oluşturulamadığı, mevcut tehlike haritalarının ise güncellenemediği ifade edilen programda, bütünleşik afet tehlike haritalarının hazırlanmasına yönelik standart ve kılavuzların geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

Programa göre, tehlike haritalarına dayanan afet risklerini doğru bir şekilde tespit etmek, değerlendirmek ve devamında risk azaltma planlarını rasyonel bir şekilde hazırlayabilmek için yapı stoku kalitesi, zemin karakteristiği ve afet senaryolarına ilişkin analizlere ihtiyaç duyuluyor.

Sigortalı konut sayısı 2010 yılında 3,3 milyonda kaldı

Muhtelif yıllarda meydana gelen depremler sonrasında kamu tarafından afet konutu yapımına devam edilmesi, sigorta sisteminde sunulan teminatın ve primlerin risklere göre farklılaşmaması ve sigorta yaptırmayanlara yönelik yaptırımların eksikliği nedeniyle sigorta sistemi yaygınlaştırılamadı. Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasına rağmen sigortalı konut sayısı 2010 yılında 3,3 milyonda kaldı.

Önümüzdeki yıl hayata geçirilecek düzenlemeler

Önümüzdeki yıl afetlerle ilgili mevzuat, risk yönetimine ağırlık verilerek ve imar mevzuatı ile bağlantısı kurularak yeniden ele alınacak. Risk azaltma, hazırlık, müdahale ve yeniden yapım süreçlerinde gerçekleştirilecek faaliyetler, sorumlu kuruluş-faaliyet-bütçe ilişkisi içinde değerlendirilerek afet yönetiminin etkinliğinin artması sağlanacak.

Ulusal Afet Yönetim Stratejisinin Ulusal Deprem Stratejisi ile bütünlüğü kurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sorumluluğunda belediyeler ve il özel idarelerince güçlendirme ve dönüşüm ihtiyacı olan yerleşim yerleri ve kamu binaları için programlar geliştirilecek.

Olabilecek afetler sebebi ile zarar görme ihtimali yüksek olan kamu binaları ve yapılarının envanteri çıkarılarak yapılacak güçlendirme ve dönüşüm çalışmalarının önceliklendirilmesi ve bir program dahilinde gerçekleştirilmesi sağlanacak.

Ulusal Afet ve Acil Durum Bilgi Yönetim Sistemi kurulacak

Afetlerle ilgili coğrafi, sosyal, beşeri özellikler ile donanım, makine-teçhizat ve insan kaynağı gibi bilgilerin yer alacağı ve afet bilgilerini içeren mevcut Afet Bilgi Sistemi ile entegre çalışacak olan Ulusal Afet ve Acil Durum Bilgi Yönetim Sistemi, afet ve acil durum yönetiminde yer alan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının mevcut uygulamalarının da entegrasyonu sağlanmış şekilde tasarlanacak.

Ülke genelinde doğal afet riski taşıyan yerleşim yerleri afet risk düzeyine göre önceliklendirilecek, riskin planlı bir şekilde azaltılmasına yönelik teknik ve mali çalışmalar sonuçlandırılacak, halkın bilinçlendirilmesine yönelik faaliyetler yürütülecek.

Bütünleşik afet tehlike haritalarının hazırlanmasına yönelik standartlar belirlenecek ve kılavuzlar hazırlanacak. Başta bina stoku ve sismik riskin değerlendirilmesi olmak üzere yöntem ve standartlar geliştirilecek ve risklerle ilgili bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.

Doğal Afet Sigortaları Kanunu çıkarılacak

Afet sigorta sistemi, yaptırımlar dahil olmak üzere, tüm afet türleri ve ülkenin tamamını kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak, gerekli yasal düzenlemeler tamamlanacak.

Programa göre, tüm afet türleri ve ülkenin tamamını kapsayacak Doğal Afet Sigortaları Kanunu tasarısı hazırlanarak, TBMM'ye sevk edilecek ve yasalaştırılacak.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı
  • 20.10.2023 14:59

Depremler sonrası ödenen DASK tazminat tutarı 34 milyar liraya ulaştı

AFAD ve Gebze Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen "5. Uluslararası Afet ve ...

Türkiye geneli konutların sadece yüzde 58.7'si DASK'a sahip
  • 22.08.2023 11:52

Türkiye geneli konutların sadece yüzde 58.7'si DASK'a sahip

Ülke genelinde zorunlu deprem sigortasına sahip konut oranı en yüksek olan iller ...

DASK'ın hasar ödemesi 17 milyar TL'yi aştı
  • 10.04.2023 11:35

DASK'ın hasar ödemesi 17 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardında ...

"DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacağız"
  • 07.04.2023 14:06

"DASK’ta yeni uygulamaları devreye alacağız"

SEDDK Başkanı Eroğlu, "DASK, deprem bölgesinde mevcut uygulama ile şu ana kadar ...

DASK'ın ödediği tazminat tutarı 10 milyar TL'yi aştı
  • 03.04.2023 11:08

DASK'ın ödediği tazminat tutarı 10 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) deprem bölgesindeki sigortalılara ödedi ...

DASK'ın hasar ödemesi 6,5 milyar TL'yi aştı
  • 27.03.2023 11:54

DASK'ın hasar ödemesi 6,5 milyar TL'yi aştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardında ...