maritbet girişmaritbet
Adnan Polat "Nakit sıkıntısı var, firmalar zor durumda"

Adnan Polat "Nakit sıkıntısı var, firmalar zor durumda"

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, 8. Gelişen Kentler Zirvesi’nde sektörü değerlendirdi.

Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Erzurum'da GYODER tarafından gerçekleştirilen Gelişen Kentler Zirvesi'nde çarpıcı açıklamalarda bulundu. Piyasadaki büyük firmaların nakit akışı sıkıntısı yaşadığını dile getiren Polat, önlem alınmaması durumunda piyasasının 2018 ortasında büyük sıkıntılar yaşayacağını söyledi. Adnan Polat'ın konuyla ilgili açıklamaları şöyle;

Nakit akış sıkıntısı var, firmalar sıkıntıya düşebilir

Gayrimenkulcülere sorduğunuzda satışlar çok iyi gözüküyor ancak bunlar 3-4 bin tl metrekare fiyatı olan alanları kapsıyor. Kent merkezinde yapılan çok fazla büyük proje var. Referandumdan sonra artık ortamın daha da sakinleşeceğini düşümdük ve satışların daha iyi olabileceğini düşündük. Alıcı için müthiş bir dönemdeyiz. Fakat bütün yatırımcılarla konuştuğumda satışların iyi olmadığını ve nakit akışının etkilediğini söylüyor. Bu durumda firmaların sıkıntıya düşebileceği belirtiliyor.

Güven bunalımı yaşanıyor

Şu anda mevduat faizleri yüzde 14 olduğu için gayrimenkul almak yerine yatırımcı faize para yatırıyor. 2016 başından beri güven bunalımı var, insanlar döviz ve altında bir şey olursa diye bekliyor. Firmalarda nakit akışı sıkıntı olursa ve bankalarda bu durumu çözmezse, Türkiye'de gayrimenkul sektöründe büyük sıkıntılar olabilir.

Faizler düşmeli, inşaatçılar sıkıntı yaşamamalı

İnşaat firmalarının artık sıkıntı yaşamaması gerekiyor. Faizlerin aşağıya çekilmesi gerekiyor. Gayrimenkul sektörü 200 tane sanayi sektörünü etkiliyor. Milyonlarca insanın istihdamından bahsediyoruz. Dolayısıyla bu sektörün tökezlememesi, lokomotif özelliğini devam ettirmesi gerekiyor. 2018'in ortalarında doğru çok ciddi hissedeceğiz bugünkü durumu önlem alınmazsa.

Önlem alınmazsa 2018 sıkıntılı geçecek

Bıçak kemiğe dayandı demek haksızlık olur ancak gidişat böyle olursa 2018'in ortasında sıkıntıları daha ciddi hissedeceğiz. İlk seçenek bankaların faizleri düşürmesi gerekiyor. Faizlerde hareketlenme olursa satış hemen başlar. Ben konut alıcılarına şunu söylüyorum, Türkiye tarihinin en imkanlı satış dönemindeyiz. Altın ve dövizden, faizli parayla vedalaşıp konuta yatırım yapmaları gerekiyor. İstikrar oluştuğu anda bu aldıkları konutların fiyatı katlanacak. Yatırım yapmanın tam zamanı.

Maliyetler neredeyse aynı, arsalar pahalı

2019'da öde şeklinde hazırlanan kampanya aslında iyi bir seçenek ancak bankalar buna ne kadar yaklaşıyor bunu sorgulamak gerekiyor. Fiyatlar neden yüksek, arsalardan dolayı. İstanbul'la Erzurum arasında inşaat maliyetinde en fazla yüzde 20 fark olur. Bu noktada kentsel dönüşüme devlet el atmalı, İstanbul'dan konuşuyorsak merkezinde gecekondular yapılmış, burada varsayalımki 100 bin metrekare alan var. Devletin buraya el atıp insanlara bu evi vermesi gerekiyor. Bu arazinin 5'te birini bina yapıp kalanını yeşil alana ayırmak gerekiyor. İstanbul'da hareket kabiliyeti kalmadı, insanlar ölüyor. Erzurum bu konuda süper.

Uğurcan Tokay

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...

Piyalepaşa İstanbul Premium görücüye çıktı!
  • 17.11.2022 11:09

Piyalepaşa İstanbul Premium görücüye çıktı!

Piyalepaşa İstanbul Premium projesi görücüye çıktı. Muhteşem lokasyonu, lüks det ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"
  • 26.10.2022 13:14

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"

ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, GYODER’in düzenlediği 17 ...