maritbet girişmaritbet
ABD'ye Çin yapımı köprü!

ABD'ye Çin yapımı köprü!

Şu anda Şanghay'daki geniş bir imalat tesisinde yüzlerce Çinli işçi, San Francisco-Oakland Körfez Köprüsü üzerindeki çalışmalarını bitiriyor.

Şanghay işte size bir dışarıdan tedarik örneği. Şu anda Şanghay'daki geniş bir imalat tesisinde yüzlerce Çinli işçi, San Francisco-Oakland Körfez Köprüsü üzerindeki çalışmalarını bitiriyor. Bu ay 24 dev çelik parçanın son 4 tanesi devasa bir gemiye yüklenerek 10 bin 500 kilometre ötedeki California Oakland'a gönderilecek. Orada Körfez Köprüsü'nün doğu kanadına yerleştirilmek üzere birleştirilecekler. Bu proje dünyanın inşaat mühendisi olmayı amaçlayan Çin'in, küresel ekonominin tedarik zincirinde ucuz oyuncaklardan ticari jet uçaklarına doğru yaptığı kesintisiz sınıf atlama hamlesinin bir parçası. California'daki montajı ve yol yüzeyinin betonlanmasını Amerikalılar yapacak. Ancak köprü döşeme inşaatı ve kullanılan malzeme Çin malı. California Ulaşım Dairesi'nden program yöneticisi Tony Anziano birkaç hafta önce, "Bize son derece etkileyici bir köprü yaptılar" dedi.

Çin şirketleri Pekin'deki büyük havalimanı terminali ve devasa Üç Boğaz Hidroelektrik Barajı gibi projelerle kazandıkları itibar sayesinde, Kongo'da bakır madeni inşaatı, Brezilya'da hızlı tren hatları ve Suudi Arabistan'da apartman blokları ihalelerini kazandı. California eyalet yönetimini düşük kaliteli Çin çeliğine razı olduğu ve iyi işleri yurtdışına kaptırdığı için suçlayan Amerikan çelik işçileri sendikaları, Körfez Köprüsü sözleşmesini eleştiriyor. ABD ile başka ülkelerdeki sektör örgütleri, emniyet ve kalite konusunda tartışmalar başlattı. Gerçekten de, Çin kimyasal maddelerle kirlenmiş sütten çok kötü inşa edilmiş okullara kadar birtakım kalite kontrol sorunları yaşıyor. Ancak Çinlilere çeşitli ihaleler veren yöneticiler ve yetkililer, yaptıkları denetimlerin kendilerini projelerdeki mühendislik düzeyinin sağlamlığı konusunda ikna ettiğini söylüyor.

Yetkililer özel şirketlerin Çin hükümetinin altyapı firmalarına verdiği tam mali destek, çalışmaların muazzam boyutu ve fiyat teklifleriyle baş etmesinin zor olduğunu belirtiyor. 2013'te trafiğe açılması beklenen yeni Körfez Köprüsü, 1989'daki Körfez Bölgesi depreminden sonra eski haline dönemeyen yapının yerini alacak. Köprü 7,2 milyar dolarlık maliyetiyle bugüne kadar inşa edilmiş en pahalı yapılardan birisi olacak. Ancak Californialı yetkililer bu kadar çok işi Çin'de yaptırarak en az 400 milyon dolar tasarruf edeceklerini hesaplıyor. California Ulaşım Dairesi, köprünün batı kanadını yenilemeye ve 3,5 kilometrelik doğu kanadını ise tamamen değiştirmeye karar vermişti. Yetkililer doğu kanadında karmaşık tasarıma sahip bir asma köprü yapmayı kararlaştırdı.

Bu kanatta, tabandaki kayaya oturtulan ve köprü boyunca uzanan muazzam bir tek parça çelik kablo ile desteklenen, 160 metrelik bir kule olacak. Ulaşım Dairesi sözcüsü Bart Ney, "Sağlam, güvenli ve aynı zamanda görsel olarak etkileyici bir şey istedik" diyor. American Bridge ve Fluor Enterprises adlı iki ABD şirketinin kurduğu ortak girişim, projenin ana ihalesini 2006'nın başlarında kazandı. Verdikleri teklifte, tasarruf amacıyla yurtdışından mamul çelik alınacağı belirtilmişti. Dünyanın en büyük çelik üreticisi Çin, özellikle son on yılda köprü inşaatında kurduğu hâkimiyet nedeniyle favori durumundaydı. Liman vinci üreten ancak köprü inşaatı deneyimi olmayan devlet şirketi Zhenhua Ağır Sanayi şirketinin seçilmesi, sürpriz oldu. Ancak Californial ı yetkililerle American Bridge yöneticilerinin söylediğine göre, Zhenhua'nın avantajları arasında devasa çelik üretim tesisleri, düşük maliyetli geniş iş gücü ve güçlü mali yapısı var.

Zhenhua proje kapsamında 3 bin işçi çalıştırdı; çelik kesiciler, perdahçılar ve mühendisler. Tipik bir Zhenhua işçisi olan 55 yaşındaki çelik perdahçısı Pan Zhongwang, işe sabah 7'de gelip gece 11'de ayrılıyor. Şirkete ait bir yatakhanede kalan ve günde yaklaşık 12 dolar kazanan Zhongwang, "Eskiden günde 9 dolar alırken şimdi 12 dolar alıyorum. Her şey gittikçe pahalanıyor. Maaşlarımızı artırmaları gerekiyor" diyor.

 

Kaynak:Sabah

  • Etiketler:

Yorum Yaz