maritbet girişmaritbet
3. Havalimanı'nda yerli mermer muamması!

3. Havalimanı'nda yerli mermer muamması!

İnşaatı hızla devam eden 3. Havalimanı'nda Türk doğal taşı veya yerli mermer kullanımı olmayacak.

3. Havalimanı'nda yerli mermer kullanımından vazgeçilmesinde bazı ithalatçı firmaların ‘Türk taşında radyasyon yüksek' diye başlattıkları lobinin etkili olduğu iddia ediliyor. 3. Havalimanı'nda kullanılacak mermerin Çin ya da Brezilya'dan getirtileceği ileri sürülüyor.

Türkiye'nin en büyük, dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan ve inşaatı devam eden 3. Havalimanında yerli doğal taş ya da Türk mermeri kullanılması için yürütülen lobi faaliyetlerinin fayda vermediği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kadar meseleyi anlatan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Kendisi de bize destek vermişti. Belki 100 yıl boyunca ülkemizin vitrini olacak bu dev projede yerli taş kullanılması için tüm görüşmeleri yapmıştık. Ancak birileri ki kendileri aksini söylese de ithalatçıdır mermerimizde yüksek radyasyon olduğunu ileri sürüp bilgisizce karalama yaptılar. Bu arkadaşlar ne yazık ki Türk taşına ihanet ettiler. Şimdi büyük ihtimalle Çin ya da Brezilya'dan getirdikleri granitleri projeye satacaklar” dedi.

3. havalimanı

BÜYÜK İHRACATÇIYIZ

Bu konudaki bilgiyi hav limanı inşaatında söz konusu ürünle ilgili taşeron firmalarından aldıklarını belirten Başkan Kahyaoğlu, “Çünkü alımı onlar yapıyor. Biz bu konudaki kararın yerli aleyhine değişmesine neden olan arkadaşlarla da konuştuk” dedi. 2015'te sektör olarak 1.9 milyar dolarlık doğal taş ihracatı yaptıklarını ve 2017 için 2.2 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını anlatan Kahyaoğlu şöyle devam etti: “2023 yılı hedefimiz ise 6 milyar dolar.

Bu hedefleri başarmak için yeni bir strateji belirledik” diye konuştu. Bu strateji gereği 2017 yılını ‘Dünyada Türk Doğal Taşları Yılı' ilan ettiklerini belirten Kahyaoğlu, şöyle devam etti: “Dünya genelinde bir konuda ‘yıl' ilan etmek için Unesco'ya müracaat gerekiyor. Ancak biz son dönemde ülkemezin maruz kaldığı baldırılar nedeniyle bize böyle bir konuda Unesco'nun olumlu katkı sağlayacağına ihtimal vermedik ve kendimiz ilan ettik.  Biz de dünya vatandaşıyız ve böyle bir şeye hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Tük doğal taş ihracatçıları olarak 2017'de dünyada adım atmadık yer bırakmayacağız. Daha ulaşamadığımız çok yer var. 40 milyon TL'lik bir bütçeyle, dünya genelinde Türk doğal taşını tanıtacağız. İhracatımızı artıracağız.”

3. havalimanı

Proje yetkilileri: Özen gösteriyoruz

Projede Türk doğal taşı ve ve mermerinin kullanılmayacağına yönelik açıklamalar üzerine, telefonla ulaştığımız 3. Havalimanı projesinden üst düzey bir yetkili, “İhtiyacımız olan herhangi bir malzemede, kalite standartı uygunsa mutlaka yerliyi tercih ediyoruz. Bu konuda büyük özen gösteriyoruz” dedi.

Böyle projelerde yerli ürün olmalı

İstanbul Mermerciler Derneği Başkanı Zuhal Mansfield, dünya genelinde özellikle mermer başta olmak üzere doğal taş üretiminde iddialı olan ülkelerde prestijli projelerde yerli ürün kullanıldığını belirterek, “Dünyanın en büyük üçüncü doğal taş ihracatçısı ülkesiyiz ve bizde de öyle olmalı. Dünyanın en büyük hava limanını yapıyorsak Türkiye'nin taşlarını kullanmak en doğrusu olurdu. Kullanılmayacaksa sektör adına çok üzücü bir durum olur. Bu konudaki kararın değişmesine neden olan arkadaşların sattıkları ürünlerin ne kadarının yerli olduğunu sektör gayet iyi biliyor” dedi.

Dünyada en büyük beş ihracatçı ülke
Ülke  2015 yılı  İhracatı (milyar $)
Çin 7.9
İtalya 2.2
Türkiye 1.9
Hindistan 1.8
Brezilya 1.2

2017'de neler yapılacak

*Dünya doğal taş ithalatından en büyük payı alan Çin ve Hindistan ile üç kez Türkiye İşbirliği Zirveleri gerçekleştirilecek.
*Sektör, Çin, ABD, Avustralya, Katar, Brezilya, Dubai, Suudi Arabistan, İtalya, Kanada ve Fransa gibi ülkelerde fuarlara katılacak. 
*Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde Türkiye Ticaret Merkezleri kurulacak. 
*Milano Tasarım Haftası'nda Türk doğal taş ürünleri sergilenecek. 
*Ağustos 2017'de 400 kişilik yabancı alım heyeti Türkiye'de ağırlanecek
*2017 yılında 10 Ür-Ge projesi yürütülecek. 
*Yeni mobil uygulama ile dünya genelinde herhangi bir mimar elindeki taş numunesini telefonuna okutarak, Türkiye'deki benzerini bulabilecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul Havalimanı tanıtım filmi yayında!
  • 30.10.2018 15:24

İstanbul Havalimanı tanıtım filmi yayında!

İstanbul Havalimanı'nın proje aşamasından açılışına kadar geçirdiği süreci anlat ...

İstanbul Yeni Havalimanı açılış öncesi havadan görüntülendi!
  • 23.10.2018 17:32

İstanbul Yeni Havalimanı açılış öncesi havadan görüntülendi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim'de ilk fazı hizmete alınac ...

"Türk şirketleri havacılık sektöründe bir marka haline geldi"
  • 16.10.2018 14:32

"Türk şirketleri havacılık sektöründe bir marka haline geldi"

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 3. havalimanının açılışıyla ...

"Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97'si tamamlandı"
  • 04.10.2018 17:31

"Üçüncü havalimanıyla ilgili çalışmaların yüzde 97'si tamamlandı"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Türkiye ...

"Bir ayda 3 büyük taşınma denemesi yapacağız"
  • 12.09.2018 16:52

"Bir ayda 3 büyük taşınma denemesi yapacağız"

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu: “Ha ...

3. Havalimanı'nın inşaatının bitimine çok az kaldı!
  • 10.08.2018 10:29

3. Havalimanı'nın inşaatının bitimine çok az kaldı!

29 Ekim'de açılışı yapılacak İstanbul Yeni Havalimanı'nın son durumu havadan gör ...