maritbet girişmaritbet
Ankara Bentderesi’ndeki Tabakhane Camisi restore edilecek!

Ankara Bentderesi’ndeki Tabakhane Camisi restore edilecek!

Ankara Bentderesi’nde 5 ay önce çıkan yangınla içi tamamen yanan yaklaşık 600 yıllık Tabakhane Camii restore edilecek

Ankara Bentderesi'nde 5 ay önce çıkan yangınla içi tamamen yanan yaklaşık 600 yıllık Tabakhane Camii restore edilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus'un tarihi camilerinden biri olan ancak beş ay önce çıkan yangında büyük hasar gören Tabakhane Camisi'ni restore ettirecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ulus Tarihi Kent Merkezi'nden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Balamir Gündoğdu, yangında büyük hasar gören ve mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne ait olan Tabakhane Camisi'nin yine Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün gözetiminde Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi tarafından tamamen restore edileceğini bildirdi.

Balamir Gündoğdu, caminin yeniden ibadete açılmasını sağlayacak sürecin gelişimini anlatırken şunları söyledi: “Çalışmalara başladıktan üç ay sonra Tabakhane Camimizi, vatandaşın hizmetine açmayı planlıyoruz. Cami ile ilgili bütün protokoller ve gerekli hukuki altyapı Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile oluşturuldu. Sadece ihalesi kaldı. Caminin yapım sürecini ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi sürdürecek ve restorasyon Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün kontrolünde gerçekleşecek. Ayrıca, caminin abdest alma mahalli ile birlikte çevre düzenlemesi de yine Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Dairesi tarafından yapılacak.”

ÇEVRE ESNAFI MEMNUN

Tabakhane Camisi yangınına tanıklık eden çevre esnafından Ali Gökçe, caminin yeniden ibadete açılacak olmasını mutlulukla karşıladıklarını kaydetti. Esnaf olarak yanan camiye sahip çıktıklarını kaydeden Ali Gökçe, “Yangın 24 Aralık 2012'de saat 11.00 sıralarında imam odasında çıkmıştı, namaz vakti olmadığı için camide cemaat hazır değildi, eğer olsaydı büyük facia olurdu. İtfaiye kısa sürede geldi ama ahşap döşemeler yeni verniklendiği için alevler kısa sürede büyümüştü ve caminin her tarafının kaplamıştı. Bu nedenle iç kısımlarda büyük hasar meydana gelmiş ve cami kullanılamaz haldeydi, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 5,5 asırlık camimizi restore etme kararı bizi çok mutlu etti” diye konuştu.

KADI NECMEDDİN TARAFINDAN YAPTIRILDI

Bentderesi'nde bulunan Tabakhane Camisi yaklaşık 600 yıllık bir tarihe sahip. Çatılı, sade bir yapıdan oluşan caminin duvarları taş temel üstüne kerpiç örgü olup, son cemaat yeri ise bulunmuyor. Halen kuzeydoğu köşede minaresi bulunmakla birlikte, esas minaresinin kaidesi, güney batı köşede yer alan Tabakhane Camisi, Kadı Necmeddin'in 1428 tarihli Vakfiyesine göre, XV. yüzyılın ilk yarısında kendisi tarafından yaptırıldı.

TOKİ Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ankara Hurdacılar Sanayi Sitesi'nde teslimler başladı
  • 01.09.2025 16:24

Ankara Hurdacılar Sanayi Sitesi'nde teslimler başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ...

Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı 82. şubesini açtı
  • 20.08.2025 15:52

Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı 82. şubesini açtı

“Faizsiz Finansmanla, Kim Evi Ya da Arabası Olsun İstemez ki” sloganıyla ekranla ...

Site yönetimlerine yeni düzenlemeler geliyor
  • 28.07.2025 13:45

Site yönetimlerine yeni düzenlemeler geliyor

5. Gayrimenkul ve Tesis Yönetim Tesis Yönetim Zirvesi Ankara'da düzenlendi. Topl ...

TOKİ Sincan'da 635 konut teslim ediyor
  • 09.07.2025 11:36

TOKİ Sincan'da 635 konut teslim ediyor

TOKİ tarafından Ankara Sincan'da yapımına başlanan 635 sosyal konut tamamlandı. ...

Başkentin yeni stadyumu yükseliyor
  • 23.06.2025 13:55

Başkentin yeni stadyumu yükseliyor

Ankara’da yıkılan 19 Mayıs Stadyumu’nun yerine 285 metreyle dünyanın en uzun çel ...