maritbet girişmaritbet
İstanbul'da 2013'ün üçüncü çeyreğinde ofis stokları arttı

İstanbul'da 2013'ün üçüncü çeyreğinde ofis stokları arttı

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property Investment Consultancy’nin üç ayda bir periyodik olarak hazırladığı İstanbul Ofis Pazarı 2013 üçüncü çeyrek raporu yayınlandı. Rapor Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında ofis pazarında yaşanan değişimleri ve PROPIN’in gelecek dönemler için öngörülerini kapsıyor

2013 Üçüncü Çeyrek, İstanbul Ofis Piyasası'nda stokun dikkat çekici şekilde arttığı bir dönem oldu. Propin'in hazırladığı raporda, İstanbul Ofis Piyasası'nın üçüncü çeyrek döneminin ofis stokunun dikkat çekici şekilde arttığı bir dönem olduğunu belirtti. İnşaatı devam etmekte olan ofis binaları tamamlandıkça stoka eklenmeye başladı. Bu durum boşluk oranlarının belirgin bir şekilde yükselmesine neden oldu. Stoktaki artışın 2016 sonuna kadar devam etmesi ve 2016 sonu itibariyle toplam stokun 15'ten daha fazla ofis bölgesinde 7 milyon m2'yi geçeceği öngörülmektedir. Kiralamalar hızlı bir şekilde devam ediyor… Talep tarafında yapılan gözlemlere dayanılarak, kiralamaların hızlı şekilde devam ettiği ifade edildi. Pazarda kapanan en dikkat çekici işlem 3.Çeyrek'in sonunda gerçekleşen Soyak Kristal Kule'nin Finansbank tarafından satın alınması olduğu aktarıldı. Satış işlemenin gerçekleşmesi MİA'da yer alan Levent Bölgesi'nin ofis stokundan 50,000 m2'lik kiralanabilir alanın çıkartılmasına sebep olduğu belirtildi. Finansbank Genel Müdürlük binası satınalma işlemi, Büyükdere Caddesi üzerinde gerçekleşen ilk müstakil blok satış işlemi oldu. Propin'in tek yetkili pazarladığı RönesansBiz Mecidiyeköy'de, Adidas'ın 5,450 m² yaptığı kiralama işlemiyle binanın %100 doluluğa ulaştığı aktarıldı. Bu işlemle Şubat 2013 tarihinde açılan RönesansBiz Mecidiyeköy'ün  6 ay gibi kısa bir süre içinde tüm kiralama süreci tamamlandı. Adidas'ın RönesansBiz Mecidiyeköy'ü tercih ederek kiralama işlemini “gelişmeye devam eden” Mecidiyeköy lokasyonunda gerçekleştirmiş olması, ilk çeyrekte gerçekleşen George/ Asda/ a Walmart Group Company kiralamasıyla ortaya çıkan umut vadedici etkiyi devam ettirdiği ifade edildi.

Gelişen ofis bölgelerine yeni lokasyonlar ekleniyor

Kartal, Ataşehir ve Kağıthane Bölgeleri yanında yeni gelişmeye başlayan Ayazağa ve Seyrantepe lokasyonlarında da ofis yatırımlarının dikkatle takip edildiği belirtildi. Gelişen bölgelerde belirgin şekilde yükselen arsa fiyatları, yatırımcı ve geliştiricileri kat karşılığı veya hasılat paylaşımı yoluyla riski minimize etmeye zorladığı ifade edildi. Pazar gerçeklerinin zorunlu kıldığı tip ortaklık yapılarının baştan pazarlama aşaması iyi düşünülmediği vakit kiralama ve satış süreçlerinde sıkıntı yarattığı, özellikle taraflardan birinin kendi payına satış yapması ya da fiyat konusunda diğer taraflarla ortak bir dil kullanmaması pazarlama sürecinde hem binanın hem de yeni gelişen söz konusu bölgenin ticari açıdan zarar görmesine sebep olduğunun altı çizildi. 

MİA'da boşluk oranlarındaki keskin yükselişin dikkat çekici ...

Raporda, İstanbul Ofis Pazarı'nın genel boşluk oranları incelenerek MİA'da ve MİA Dışı-Asya'da boşluk oranlarındaki keskin yükselişin dikkat çekici olduğu söylendi. Yeni projelerin tamamlanmasıyla, boşluk oranlarındaki artışın devam edeceği öngörülmektedir.

2013 Üçüncü Çeyrek Dönem'de Merkezi İş Alanı (MİA)'nda A sınıfı ofis binalarının genel boşluk oranları % 16,1 seviyesine çıktı. B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı % 7,5 seviyesinde gerçekleşti.  MİA'da ofis binalarının kira ortalaması, A sınıfı ofis binaları için 31,1 ABD Doları /m² /ay, B sınıfı ofis binalarının kira ortalaması 17,9 ABD Doları /m² /ay oldu. 

MİA Dışı-Avrupa'daki A sınıfı ofis binalarının genel boşluk oranları 2013 Üçüncü Çeyrek'te % 12,5 olarak gerçekleşti. Genel kira ortalaması A sınıfı ofis binaları için 1,5 ABD Doları /m² /ay artışla 20,6 ABD Doları /m² /ay oldu. 

2013 Üçüncü Çeyrek Dönem'de MİA Dışı-Asya'daki A sınıfı ofis binalarının genel boşluk oranları % 16,0 seviyesinde tespit edildi. A sınıfı ofis binalarının genel kira ortalaması 21,1 ABD Doları /m² /ay olarak gözlendi. 

MİA'daki A sınıfı ofis binalarının kira ortalamasının son dört çeyrekte benzer seviyelerde olduğu ifade edildi.

MİA'daki A sınıfı ofis binalarının kira ortalamasının son dört çeyrekte benzer seviyelerde olduğu 2014'te MİA'da stoka katılacak yeni binaların liste fiyatlarının, bölge ortalamasının yükselmesine yol açacağının beklendiği aktarıldı.  

MİA Dışı-Avrupa'da A sınıfı binaların kira ortalamalarının son dört çeyrek dönemdeki yükselişinin dikkat çekici olduğu söylendi.

MİA Dışı-Asya'daki A sınıfı ofis binalarının kira ortalamalarında da son üç çeyrekte artış görüldüğü, görülen bu artışta stoka eklenen nitelikli yeni binalardaki kira rakamlarının, mevcut kira rakamları ortalamasından daha yüksek olmasının etkili olduğu belirtildi.

MİA'da B sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamalarında yükseliş olduğu, MİA Dışı-Avrupa'da B sınıfı boşluk oranının arttığı ve kira ortalamalarının düştüğü ifade edildi. 

MİA Dışı-Asya'da uzun zamandır sabit seyir izleyen B sınıfı binaların kira ortalamasının 2013 Üçüncü Çeyrek'te yükselişe geçtiği söylendi.

En yüksek kira bedeli, 51 ABD Doları /m² /ay olarak Etiler'de tespit edildi

Propin'in hazırladığı raporda, en yüksek kira bedelinin, 51 ABD Doları /m² /ay olarak Etiler'de tespit edildiğini söyledi.

Levent Bölgesi'nde talep edilen en yüksek kira rakamı 40 ABD Doları /m² /ay olarak gerçekleşti.
Maslak'ta en yüksek kira rakamı 35 ABD Doları /m² /ay oldu. 
MIA Dışı-Asya'daki dört bölge içerisinde en yüksek kira rakamı, 35 ABD Doları /m² /ay Altunizade'de tespit edildiği iletildi. Kozyatağı'ndaki en yüksek kira rakamı 26 ABD Doları /m² /ay oldu. 

Grafiklerle birlikte tüm raporu görüntülemek için tıklayın

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yüksek standartlı binalarda ofis bulmak zorlaştı!
  • 22.02.2022 08:29

Yüksek standartlı binalarda ofis bulmak zorlaştı!

MİA’daki A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2021 yılını 12,2 ABD Doları ...

PROPIN ofis kiralama ve satışı konusunda 2013 raporunu yayınladı
  • 22.02.2014 12:28

PROPIN ofis kiralama ve satışı konusunda 2013 raporunu yayınladı

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Pro ...

Propin’in acı günü, Günter Hans Theuermann hayatını kaybetti
  • 20.01.2014 14:11

Propin’in acı günü, Günter Hans Theuermann hayatını kaybetti

şirket ortağı Aydan Bozkurt'un eşi Günter Hans Theuermann'ı 18 Ocak 2014 tarihin ...

RönesansBiz Mecidiyeköy’de kiralık ofis kalmadı
  • 25.11.2013 13:48

RönesansBiz Mecidiyeköy’de kiralık ofis kalmadı

Propin tarafından tek yetkili pazarlanan RönesansBiz Mecidiyeköy 6 ay gibi çok ...

Propin, Altunizade Vera Plaza’daki müstakil ofisleri kiraya veriyor
  • 30.10.2013 09:47

Propin, Altunizade Vera Plaza’daki müstakil ofisleri kiraya veriyor

Propin, Altunizade Şehrizar Konakları'nın komşu adasında yer alan Vera Plaza’dak ...

İstanbul'da 2013'ün üçüncü çeyreğinde ofis stokları arttı
  • 25.10.2013 15:20

İstanbul'da 2013'ün üçüncü çeyreğinde ofis stokları arttı

Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Pro ...