maritbet girişmaritbet
İnsanın olduğu her yer ofis olacak!

İnsanın olduğu her yer ofis olacak!

Gelişen teknoloji iş yapış modellerini de değiştirecek.20 yıl sonra bugünkü ofislerde sadece çekirdek kadro bulunacak. İnsanın olduğu her yer ofis olacak

 

Ofisleri optimum performans şekillendirecek

Net Mimarlık'tan Mimar Ali Doruk, "Biz zaten bahsi geçen güçlü değişimin içine çoktan girmiş bulunmaktayız" diyor. Doruk'a göre Norbert VViener'ın, yüzyıl ortası dönemde bahsettiği sibernetik devrimin bir benzerini ve daha güçlüsünü günümüzde yaşıyoruz. Gelecekteki ofisler optimum performansı hızlı bir şekilde sağlayan, matematiksel tabanlı, mühendislikle maksimum bütünlük sağlamış bir tasarım anlayışı şekillendirecek diyen Doruk, şehirlerde, iş yönetiminin, teknoloji sayesinde daha küçük ve daha hızlı takımlar tarafından yürütüleceğini, ofislerin ise, sosyal değerlerin yüksek tutulduğu mekanlar olarak kurgulanacağını dile getiriyor. Bu kurgu da şehrin dışında yer alacak kampüs ofislerin çoğalması ile sağlanacak. Ofisler artık masa ve sandalye yığınlarından oluşan alanlar olmaktan çıkıp, sosyal buluşma alanları şeklinde planlanacak.

İnsanın olduğu her yer artık ofis olacak! Gelişen teknoloji ve buna bağlı yaşanan tüm hızlı değişimler bildiğimiz ofis kavramını baştan aşağıya yenileyecek. Şimdiden örneklerini görmeye başladığımız geleceğin bilgisayarsız ve mobilyaları bile teknolojiyle bütünleşen ofisleri kısa vadede gerçeğe dönüşebilir...

Akıllı sistem devri geliyor Hızla gelişen hatta çağ atlayan teknoloji ve bu gelişimin gerektirdiği hız ihtiyacı, sosyal medya, genç kuşak çalışanlar kafamızdaki ofis imajının, çok değil 20 yıl kadar kısa bir vadede tamamen değişeceğinin habercisi... Artık bilgisayara bile gerek olmadan iş yapılıyor olması, iş seyahatlerinin ortadan kalkması, esnek saatlere daha sıcak bakılması gibi gelişmeler zaten geleceğin çalışma modelleri hakkında fikir veriyor.

DEĞİŞİM KAÇINILMAZ

Bugün tasarımı yapılan birçok ofis, bakanları hayrete düşürebilecek kadar farklı. Peki gelecekte çalışanları nasıl bir ofis kavramı bekliyor? Ofislerin tamamen ortadan kalması ya da bilim-kurgu sinemasında gördüğümüz Gelecekte ofisler ya da "ofis denen yerler" akıllı sistemlerle donanmış, bugün "iş için uygun değil" diye kabul ettiğimiz pek çok değişik fonksiyonu içeren paylaşım, buluşma noktaları olacak. Tarhan, "Daha çok insan insana iletişimin, insani dokunuşun yaşandığı merkezler haline gelmesine pek fazla zaman kalmadı" diyor. Bugün ofis olarak kabul etmediğimiz alanlar da ilerde başka şeylerin yanında, aynı zamanda iş yapılan mekânlar haline dönüşebilecek, "Bunların örneklerini bugün kafelerde görmeye başladık" diye konuşuyor. Yaşanan temel değişikliklerin nedenlerini, teknolojik gelişmeler, daha akıllı bireylere dönüşmemiz, iş yapış modellerinin, mesleklerin değişmesi dönüşmesi ve psikolojik ihtiyaçlarımız, mutluluk arayışlarımız olarak sıralamak mümkün. Tarhan "Teknoloji ile mekândan, zamandan bağımsız her türlü bilgiye, üstelik "real-time/anında" ulaşabilir hale geldikçe isteklerimiz, ihtiyaçlarımız değişiyor, çeşitleniyor. Günümüz insanı robot gibi, gergin ortamlarda çalışmak istemiyor" diyor.

Sahnelerden fırlama ofislerde çalışılması mümkün mü?

Fütüristler Derneği İstişare Kurulu Başkanı, ve M-GEN'in kurucu ortağı fütürist Ufuk Tarhan "Aslında, 18-19. yüzyılda bankacılık, tren yolları, sigorta, perakende gibi yeni iş alanlarının gelişmesiyle bugünkü modellerin ilk örnekleri, ofis binaları oluşmuş. Roma-Bizans döneminde ise tapınakların bazı odalarına, kütüphanelerin bazı bölümlerine ofis denilirmiş. Yani ofisler aslında çağın gerektirdiği iş yapma ortamları.

Çağ değiştikçe onlar da değişiyor.

Asıl mesele 'iş yapmak'. Bundan sonrası için de aynı mantıkla bakarsak; 'her yer ofis' olabilir dememiz abartılı olmaz" diyor.

2000'lerden itibaren internet ve GSM'in hayatımıza jet hızıyla girmesiyle mobil iletişim başladığından bu yana, işlerimizi her yerden, yapabilir hale geldik. Son dört-beş yıldır ise akıllı telefon ve tablet bilgisayarların aynı hızla yayılması "ofis" kavramını baştan aşağı sorgulatmaya başladı. Tarhan'a göre şu anda bir geçiş dönemi yaşanıyor, "Geleceğin ofisleri kâğıtsız, çok sade, yalın, mobilyaların dahi teknoloji ile bütünleştiği, çevreci, yeşil, cam ve benzeri materyal kullanımının arttığı yerler olacaktır diye hayal ediyorum. İçinde çok az sayıda sürekli-mesaili insan çalışan, birtakım insansı robotların resepsiyonda karşılama yaptığı ortamlara, 20 yıl içinde kendimizi mutlaka hazırlamalıyız".

OFİSLER SÜREKLİ DEĞİŞİR HALE GELEBİLİR

GAD Architecture'dan Mimar Gökhan Avcıoğlu, Microsoft'un Hollanda'da denediği bir sistemden bahsediyor, "Ofiste kimsenin masası yok, işinizin gerektirdiği şekilde beraber ya da ayrı oturabildiğiniz, evden çalışabildiğiniz, video konferans yardımıyla hızla bilgi alışverişinde bulunduğunuz bir ofis düzeni deniyorlar."

HT Kariyer

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul’da A sınıfı ofisler 6 milyon metrekareye yaklaşıyor
  • 28.11.2014 10:20

İstanbul’da A sınıfı ofisler 6 milyon metrekareye yaklaşıyor

Şirketlerin çalışanlarına daha iyi çalışma koşulu sunma isteği ve değişen ihtiya ...

Varyap Plaza Pendik'in inşaatı tamamlandı
  • 05.07.2014 11:25

Varyap Plaza Pendik'in inşaatı tamamlandı

Teslimlerin 30 Haziran’dan itibaren başlayacağı projede Pendik’te hayata geçiril ...

İstanbul’da ofis fiyatları yüzde 5 arttı!
  • 22.08.2013 11:22

İstanbul’da ofis fiyatları yüzde 5 arttı!

İstanbul'da ofis fiyatları 2013 ikinci çeyrek sonuçlarına göre ortalama yüzde 5 ...

Reidin'e göre İstanbul'daki ofis kira değerleri düşüşte!
  • 28.11.2012 10:19

Reidin'e göre İstanbul'daki ofis kira değerleri düşüşte!

2012 3. Çeyrekte ilginin özellikle Kağıthane, Kartal, Kavacık ve Maltepe bölgele ...