maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul sektörü için ofis pazarı 2. perdede ne durumda?

Gayrimenkul sektörü için ofis pazarı 2. perdede ne durumda?

Cushman & Wakefield gayrimenkul sektörünün 2. yarısı ile ilgili değerlendirmesini yaptı

Türkiye ofis pazarında güven ve istikrar algısının artmasıyla birlikte kullanıcı işlem hacmi de artış kaydetmeye devam ediyor. Yabancı yatırımcı ilgisi artsa da, uluslararası kurumsal yatırım yapılabilir ürün eksikliğinin yanı sıra alıcı ve satıcıların fiyat beklentisi farklılığı işlem hacmini sınırlandırıyor.

Yılın ilk yarısında, toplam kiralama işlem hacmi 140.500 m2'ye ulaşarak, geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında %6 artış kaydetmiştir. Yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 34.000 m2 kiralama işlemi gerçekleşmiş olup, geçen çeyreğe göre düşük olması yaklaşan yaz ayları nedeniyle genellikle sakin geçen döneme bağlanabilir. Özellikle Ataşehir, Levent ve Maslak gibi birincil bölgelerde tamamlanan belli başlı projelerden fayda sağlayan mal sahibi kullanıcılar 11.225 m2 işlem gerçekleştirmiştir. 2014 yılının ikinci çeyreğinde yaklaşık 470.000 m2 yeni arz pazara girmiş, ancak bu arzın bir kısmında geçen çeyreklerde ön kiralama yapılmıştır. Genel boşluk oranı%17,6'ya ulaşmıştır, fakat yeniden geliştirme potansiyeli taşıyan düşük kaliteli eskiyen stokun kiralanması zordur. İstanbul A sınıfı ofis stoku 3,9 milyon m2'ye erişmiştir ve inşası devam eden projeler ile gelecek arzın güçlü kiralama işlemlerini desteklemesi bekleniyor.

Yatırım odağı 

Hem yerel hem de uluslararası yatırımcı ilgisi artış kaydetse de henüz sağlıklı bir yatırım seviyesine dönüşememiş ve 2014 yılının ikinci çeyreğinde bir yatırım işlemi gerçekleşmemiştir. Öte yandan, ofis sektörünün artan olumlu performansı ile birlikte geliştirme faaliyetlerinin de zaman içinde daha güçlü bir yatırım pazarını teşvik etmesi beklenmektedir. Yeni projeler hala mal sahibi kullanıcı anlaşmaları için alternatifler sunmaya devam etse de, orta vadede yatırım anlaşmalarına dönüşmesi öngörülmektedir. Bu çeyrek boyunca kiralarda ve getirilerde önemli bir değişiklik görülmemiştir.

Türkiye ofis sektörü İstanbul'a odaklanmış olup, özellikle rağbet gören birincil bölgelerde kiralanabilir alanı artışı sağlayan yeni projelerden yararlanmaya devam etmesi öngörülmektedir. Ancak tamamlanması beklenen projelerin kullanıcılara seçenek sunması, kiraları istikrarlı hale getirebilir. Eskiyen stok, finansal olarak proje geliştirebilecek sermayeye sahip ve istekli geliştiricilere yeniden geliştirme fırsatı sunmaya devam etmektedir.Önümüzdeki dönemlerde yatırımcı ilgisinin artması ve bazı işlemlerin yılsonuna doğru tamamlanması bekleniyor. 

Detaylar için tıklayın

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye için kazanç vakti!
  • 28.08.2018 18:00

Türkiye için kazanç vakti!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasın ...

Gayrimenkul sektöründe bu hafta neler oldu?
  • 22.08.2014 16:17

Gayrimenkul sektöründe bu hafta neler oldu?

Emlaktasondakika, haftalık emlak haberlerini derlediği Emlak Bülteni ile bir yen ...

Gayrimenkul sektörünün 300 milyar liralık katkısı
  • 14.04.2012 15:44

Gayrimenkul sektörünün 300 milyar liralık katkısı

Gayrimenkul sektörü 2011 yılında ekonomiye 300 milyar lira katkı yaptı ...

Emlaktasondakika.com gayrimenkul profesyonellerini buluşturdu
  • 28.03.2012 17:49

Emlaktasondakika.com gayrimenkul profesyonellerini buluşturdu

Emlaktasondakika.com, gayrimenkul piyasasının öncü markalarının kurumsal iletişi ...

Gayrimenkul sektörü 3 ayda 15 bin konut satışı bekliyor
  • 08.05.2021 10:27

Gayrimenkul sektörü 3 ayda 15 bin konut satışı bekliyor

Gayrimenkul sektörü, tam kapanmanın ardından yabancıya gayrimenkul satışında rek ...

"2021’de gayrimenkul yine lider olacak"
  • 11.01.2021 10:17

"2021’de gayrimenkul yine lider olacak"

Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, 2020 yılını rekorlarla kapatan g ...