maritbet girişmaritbet
Zorlu Center Yayınları’nın 3. kitabı Making of: Architectural Objects mimari malzemenin temeline iniyor!

Zorlu Center Yayınları’nın 3. kitabı Making of: Architectural Objects mimari malzemenin temeline iniyor!

Mimari ürünün kendine özgü üretim sürecinin Cemal Emden’in fotoğraflarıyla belgelendiği bir proje olarak öne çıkan ve Zorlu Center Yayınları’nın üçüncü kitabı olan “Making of: Architectural Objects”, mimari malzemenin temeli olan hammaddenin özüne iniyor

 

Mimari ürünün kendine özgü üretim sürecinin Cemal Emden'in fotoğraflarıyla belgelendiği bir proje olarak öne çıkan ve Zorlu Center Yayınları'nın üçüncü kitabı olan “Making of: Architectural Objects”, mimari malzemenin temeli olan hammaddenin özüne iniyor.

 Kültür ve sanata verdiği desteği 2013 yılında da sürdürmeyi hedefleyen Zorlu Center, yeni bir sanat platformu yaratacak olan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'yle cağdaş sanatın gelişmesi için çeşitli çalışmalar yürütürken, Zorlu Center Yayınları'nın üçüncü kitabı “Making of: Architectural Objects” ile yine bir ilke imza atıyor.

 Zorlu Center Yayınları'nın üçüncü kitabı olan “Making of: Architectural Objects” mimari ürünün kendine özgü üretim sürecinin mimar ve fotoğraf sanatçısı Cemal Emden'in fotoğraflarıyla belgelendiği bir proje olarak öne çıkıyor. Dünyada ilk kez gerçekçekleştirilen bir proje olan “Making of: Architectural Objects” mimari malzemenin temeli olan hammaddenin özüne kadar iniyor. Making of: Architectural Objects, “yapı malzemesi hammaddeden nasıl elde edilir?”, “işçilik nedir?”, “hammaddeyi yapı malzemesine dönüştürmekteki süreçler nelerdir?” ve “yapı malzemesi nasıl etkin bir öğe olarak mimari tasarımda karşımıza çıkar?” sorularının yanıtlarını arıyor. Eser, tanınmış uluslararası 10 mimarın yapılarından yola çıkarak malzemelerin özüne kadar iz sürüyor. Bu izi sürerken mimar ve fotoğraf sanatçısı Cemal Emden'in gözünden 300 fotoğrafla ve Maria Voyatzaki'nin metinleriyle yapım süreci belgeleniyor.

 Kitabın tanıtımıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even, Zorlu Center'in her aşamasında sanata destek verdiklerini ve bu desteğin süreceğini vurguladı. Even, “Zorlu Gayrimenkul olarak, diğer projelerimizde olduğu gibi “Making of: Architectural Objects” ile yine bir ilke imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hedeflerimizden biri de kültür ve sanatın farklı dallarına verdiğimiz desteği, kültürel yayınlar ve yayıncılık anlamında da sürdürmektir. Zorlu Center bu konudaki ilk adımı ‘Beklenmedik Karşılaşmalar- Mimarlıkla İlişki Bağlamında 2000'li yılların Çağdaş Sanat Çalışmaları' kitabı ile atmıştı. 2000'li yıllarda gerçekleştirilen çağdaş sanat yapıtlarından seçkiler sunan Beklenmedik Karşılaşmalar, mimari ve çağdaş sanatı birlikte sunan nadir çalışmalar arasındaki yerini almıştı. Zorlu Center Yayınları'nın ikinci kitabı ‘Obje'ct' ise 24 Kasım 2012'de Contemporary Istanbul'da gerçekleşen lansman ile sanatseverlerle buluştu. Cemal Emden'in Making of: Architectural Objects ise üçüncü kitabımız. Her yeni kitapla birlikte yenileniyor ve heyecanımızı artırıyoruz. Önce sanatçımız Cemal Emden'e sonra da kitapta emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi

Proje için 12 ülkede 24 farklı lokasyona giden ve toplam 65.000 km yol katerek 2.000'e yakın fotoğraf çeken fotoğraf sanatçısı Cemal Emden kitabın tanıtımı için düzenlenen toplantıda: “Making of: Architectural Objects" de, özgün mimarlık ürünlerinin nasıl üretildiği ve bu üretimin ne türden mekanlarda gerçekleştiğini bizlere göstermektedir. Buna parallel üretim sürecinin farklı coğrafyalar ve kültürlerde mümkün olduğu ölçüde fotoğraflarla anlatısıdır. "Bu süreçte, ortaya çıkan mimari ürünün arkasında yer alan insanların çalışmalarını ve üretimi gerçekleştirdikleri mekanları fotoğraflamak, farklı coğrafyalarda yer alan mimarlık ürünlerinin yapılışlarını incelemek ve şahit olmak heyecan vericiydi". "Zorlu Center'a bu vizyoner desteği için için teşekkür ediyorum” dedi.

Kitapta yer alan 10 Mimari Proje

Bambu - Green School, Bali / Endonezya / Mimari: Ibuku

Dichromatic Cam - Reykjavik Konser Salonu,  Reykjavik-İzlanda / Mimari: Henning Larsen  ve Batteriid

Bürüt Beton - Fukutake Hall, Tokyo-Japonya / Mimari: Tadao Ando

Precast Cephe Kaplama - Masdar Enstitüsü, Abu Dhabi-Birleşik Arap Emirlikleri / Mimari, Foster ve ortakları

Bitki - California Doğa Müzesi,  San Francisco-Ameri Birleşik Devletleri / Mimari: Renzo Piano

PMMA - Italpromo ve Libardi Şirkeleri, Roma-İtalya / Mimari: Labics

Çelik - Zorlu Center İstanbul, İstanbul-Türkiye / Mimari: Emre Arolat ve Tabanlıoğlu Mimarlık

Taş - Galisia Kültür Merkezi, Galisya - İspanya / Mimari: Peter Eisenman

Thermoformed Cam - Naordpark Teleferik İstasyonları, Innsbruck- Avusturya / Mimari: Zaha Hadid

Kiremit - Xinjin Zhi Müzesi, Chengdu-Çin / Mimari: Kengo Kuma

Cemal Emden - Y.Mimar, Fotoğraf Sanatçısı

Cemal Emden, 1990 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitirdikten sonra 1991-1993 yılları arasında aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladı. 1992 yılından bu yana ağırlıklı olarak fotoğraf çalışmalarını yürütmekte olan Emden, çeşitli mimari tasarım projeleri, restorasyon çalışmaları hazırladı ve uygulamalar yaptı. Emden, profesyonel fotoğraf çalışmalarını mimari, içmimari, grafik, endüstri ürünleri ve peyzaj tasarımı alanlarında sürdürmektedir. Sanatçı, adı geçen alanlardaki çalışmalarının yanı sıra Ortadoğu, Kuzey Amerika, Avrupa ve Rusya'daki çalışmalarını da içeren zengin bir fotoğraf arşivinin de sahibidir.

Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi Hakkında:

Türkiye'nin ilk 5 fonksiyonlu "karma kullanım" projesi olan Zorlu Center'da; performans sanatları merkezi, otel, ofis, alışveriş merkezi ve rezidanslar yer alıyor. Zorlu Center'ın en önemli fonksiyonlarından biri olan Performans Sanatları Merkezi geliştirilirken, İstanbul'un en çok ihtiyaç duyduğu konulardan birinin de kültür- sanat etkinliklerinin gerçekleştirilebileceği alanlar olduğunu gözlemlendi. Sanatın çeşitli dallarına ev sahipliği yapmak üzere çok amaçlı sanat merkezi olarak tasarlanan Performans Sanatları Merkezi'ne, Zorlu Center içerisinde önemli bir yer ayrıldı.

2013 yılında sanatseverlerle buluşacak olan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, biri 2.300 kişi kapasiteli, diğeri doğal akustik donanımla tasarlanan 770 kişi kapasiteli iki salon ile İstanbul'u dünyaca ünlü eserlerle buluşturacak. Toplamda 3 bin 70 kişilik kapasiteyle projenin en önemli ve güçlü fonksiyonlarından biri olan Performans Sanatları Merkezi, Zorlu Gayrimenkul 'ün sosyal sorumluluk anlayışının da önemli bir göstergesi olacak.

300 milyon USD yatırım yapılan ve 50.000 m² kapalı alana sahip olan Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi dünyanın önde gelen müzikal, konser, dinleti, tiyatro ve dans gösterileri, resim sergisi ve müzayedeleri gibi birçok sanatsal faaliyete ev sahipliği yapacak. Aynı zamanda Londra – West End, New York - Broadway'de gösterimi gerçekleşen müzikallerin ve oyunların dünya prömiyerleri sergilenecek. Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi'nin operatörlüğünü birçok Broadway şovunun 100. yaşını kutlayan Amerikalı Nederlander Worldwide Entertainment (NWE) yapacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zorlu Center Yayınları’nın 3. kitabı Making of: Architectural Objects mimari malzemenin temeline iniyor!
  • 11.01.2013 13:31

Zorlu Center Yayınları’nın 3. kitabı Making of: Architectural Objects mimari malzemenin temeline iniyor!

Mimari ürünün kendine özgü üretim sürecinin Cemal Emden’in fotoğraflarıyla belge ...

Zorlu Center, Contemporary Istanbul’a ikinci kez ortak sponsor oldu!
  • 13.11.2012 17:56

Zorlu Center, Contemporary Istanbul’a ikinci kez ortak sponsor oldu!

Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’a b ...