maritbet girişmaritbet
Türkiye’de yeni Mimar Sinan’lar çıkacak

Türkiye’de yeni Mimar Sinan’lar çıkacak

Dome Mimarlık’ın kurucusu Mimar Murat Yılmaz, Türkiye'nin proje üreten mimarlar için verimli bir dönemden geçtiğini söyledi

Dome Mimarlık'ın kurucusu Mimar Murat Yılmaz, Türkiye'nin proje üreten mimarlar için verimli bir dönemden geçtiğini söyledi

Son dönemlerde konut sektöründeki gelişimi değerlendiren Dome Mimarlık kurucusu Mimar Murat Yılmaz, "Türkiye'de proje üreten mimarlar için verimli bir dönemden geçiliyor. 20yıl içinde yeni Mimar Sinan'lar çıkacak.Doğayla barışık, enerji verimliliği maksimum olan yeşil yapılar öne çıkıyor” diye konuştu.

Türkiye'de mimarlık yeniden yükseliyor, yeni Mimar Sinan'lar çıkacak

Gelişen Türkiye ekonomisinin mimarlık için yarattığı olumluenerjiyi Mimar Murat Yılmaz'ın bir müşterisinden duyduğu, “Toprak değerlendi mimarda değerlendi. Topraktan para kazanınca mimara verebiliyoruz” sözleri ortayakoydu. Özellikle İstanbul'da yükselen binalar, yükselen mimarinin de birgöstergesi oluyor. Yeşil yapılara verdiği önemle ön plana çıkan DomeMimarlık'ın kurucusu Murat Yılmaz, projelerini ve mimari trendleri anlattı.

Toprakla birlikte değerlendi

Günümüz mimarisinde çevreyi ve tüketicinin cebini koruyan yeşilbinaların ön plana çıktığını anlatan Yılmaz şöyle konuştu," Yeşil binalaryükseliyor. Tasarım binalara ilişkin beklentiler giderek artıyor. Ticariboyutlu projelerden çok özellikli projeler ön plana çıkıyor. Ben üniversitedeokurken hep soruyordum 'biz neden bugüne kadar uluslararası mimarlaryetiştiremiyoruz diye. Mimar Sinan'ı Mimar Sinan yapan en büyük nedenlerinbaşında Kanuni Sultan Süleyman ile beraber olması geliyor. Mimar Sinan 50 yılönce Türkiye'de yaşasaydı kendi dönemindeki başarıyı belki de yakalayamazdı. Önümüzdekidönemde Türkiye'den yeni Mimar Sinanlar çıkacaktır” diye konuştu.

Doğal mekan için Dome Yılmaz, şunları kaydetti, "Kendikariyerime yön vermeye karar verdiğimde mesleğimizin önündeki 20 yılınıdüşündüm. Yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi enerjinin mimarlıkta da önemlibir nokta olduğuna karar verdim. Her türlü enerji her yerde çok fazla önplanda. Bu öngörüyle hareket edersem başarılı olacağımı düşündüm. Dome isminikoyarken bile bunu düşündüm. 'Murat Yılmaz Mimarlık' gibi bir isim yerine 'DoğalMekan'dan yola çıkarak 'Dome' ismini koydum. Sertifikalı yeşil binalarımızdanbirisi Varyap Meridian. Yeşil bina genel tanımıyla yapılırken çevreye en azzarar veren ve kullanılmaya başlandığında en az enerji tüketen yapıdır. Yeşilbinalar, ağaç, gibi mimarlıkta şu anda dünyada konuşulan amaç. Bırakın binalarınçevreye zarar vermesini adeta bir ağaç gibi çevreye yarar sağlayan yapılarhaline dönüştürmek. Şu anda bizim yaptığımız yeşil binalar sağlanacak yüzde 100yararın ancak yüzde 20'sinde. Ama yüzde 100 yarar için çalışıyoruz. Tümadımları aşarak bu noktaya geleceğimizi düşünüyorum. Yeşil bina yapılırkenhafriyatının çıkaramıyoruz' diye. Aslında bir müşterimin söylediği “Daha önceürün para etmiyordu. Toprak değerlendi, mimar da değerlendi. Topraktankazanınca biz de mimara para verebiliyoruz' sözleri durumu anlatıyor. Önümüzdeki20 yılda Türkiye de ve bölgede büyük işler yapacak ve çok iyi mimarlarçıkacağına inanıyorum." Dünyanın en büyük yapı sanatçıları arasında yeralan Mimar Sinan'ı örnek veren Murat Yılmaz, nasıl ve nereye atılacağı dahi çokönemli. Yeşil bina yapıyorsanız hafriyatı istediğiniz yere atamazsınız. Binanıniçinde kullanılacak ahşap malzemenin bile nerde üretildiğini, üretilmekoşullarını, üreten çalışanın sigortalı olup olmadığını inceliyoruz. Gerçektentam anlamıyla yeşil bina yapmak istiyorsanız bunlar şart. Yani aslında yeşilbina yaparken normal zamanda sorgulanması gereken her şeyi sorguluyoruz."

Projelerin yüzde 80'i kentsel dönüşüm olacak

Artık arsa üretmenin neredeyse imkansızlaştığını söyleyen MuratYılmaz.şunları anlattı, "Son altı aydır bize gelen projelerin yarısıkentsel dönüşüm projesi. Bu şimdiye kadar yaptığımız işlerden daha farklıortamlarda yarabiliyor. Örneğin bir iş yapıyorsunuz işin sahibi bir kişi değil,300 kişi olabiliyor. Bunun çok eğlenceli yanları olduğu gibi zorlukları da var.Kentsel dönüşüm Türkiye için büyük fırsat. Dünyada bunun birçok örneği var. Buörnekleri iyi incelemeliyiz. Burada yapacağım bir hata geçmişte yapılmışhataların üstüne yeni bir yük olur. Ama bu fırsatı olumlu bir şekilde lehimizeçevirirsek 20 yıl sonra hatamızı düzelttik diyebiliriz. TOKİ'nin eleştirdiğimiznoktaları kimi zaman olmasına rağmen bugün yaptığı sistemi 20 yıl önce yapsaydıbugün bu sorunları bu denli yaşamayacaktık. Artık arsa üretmek imkansızlaştı. Önümüzdeki1-2 yıl içerisinde projelerimizin yarısı kentsel dönüşüm projesi olacak gibigörünüyor. Bu rakam 10 yıl içinde yüzde 80'e çıkacaktır."

Arabadan ne bekleniyorsa evden de bekleniyor

Tüketicilerin araba alırken yakıta dikkat ettiğini ev alırken debuna özen gösterdiğini söyleyen Murat Yılmaz yeni trendler için şöylekonuştu." İnsanların arabalardan beklentileriyle evden beklentilerinin çokbenzediğini düşünüyorum. Tasarımlar da birlikte ilerliyor. Daha önceki yıllardaarabalar için dört tekeri olsun ayağımı yerden kessin beklentisine sahipken şimdidizaynı rengi ve yakıt performansıyla çok ilgileniyoruz. Ev için de bu geçerli.İnsanlar artık iyi düşünülmüş mutlaka bir konsepte sahip ev beklentisinde. Enerjidesağladığı yarar ev için de önemli detaylardan biri. Pazarlama bölümündekiarkadaşlarımız ev sahibi olmak isteyen kişilerin karar verirken sadece eviniçine değil tüm konsepte baktığını aktarıyor."

Yatırım maliyeti düşmeli

Yeşil binaları yaparken çevreye sağlanan yarar sonrasındakullanıcıların da büyük kazanç sağladığını anlatan Murat Yılmaz, "Özelliklefaturalar elektrik, doğalgaz ve su yüzde 30 oranında düşüyor. Aynı zamanda kimizaman kira kadar ödenen aidatlarda yeşil binalar sayesinde büyük ölçüdeazalıyor. Teknolojinin hızla gelişmesi ile önümüzdeki dönemde ev sahipleri içinyeni gelişmeler olacak. Bırakın aidat vermeyi tam tersine ev size artı parakazandırabilecek. Bunun şu anda Almanya'da uygulamaları var. Bu binalarınyapılabilmesi için yatırım maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Kamu yeşilbinaları desteklerse böyle binalara ulaşma zamanımız kısalır. Almanyaelektriğinin enerjisinin yüzde 15'ini güneş enerjisiyle üretiyor. Türkiye'de bukonuyla ilgili bir takım yasalar çıktı 1-2 yıl içinde verimli şekildeçalışacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Hürriyet

Yorum Yaz