maritbet girişmaritbet
Şişli MYO, Dortmund Belediye Başkanı Manfred Sauer'I ağırladı!

Şişli MYO, Dortmund Belediye Başkanı Manfred Sauer'I ağırladı!

Şişli Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon ve Yerel Yönetimler öğrencileri, Yerel Yönetimler ve Kent Kimliği konulu panelde Dortmund'dan önemli isimlerle bir araya geldi

Şişli Meslek Yüksekokulu "Mimari Restorasyon" ve "Yerel Yönetimler" öğrencileri, “Yerel Yönetimler ve Kent Kimliği” konulu panelde Dortmund'dan önemli isimlerle bir araya geldi. Dortmund Belediye Başkanı Manfred Sauer, Mimar Prof. Echard Gerber ve Dortmunt Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Klaus Peter Busse'nin katılımı ile gerçekleşen panelde, 2010 yılında İstanbul'la birlikte kültür başkenti seçilen Ruhr'un yaşadığı değişim süreci ele alındı. 

Açılış konuşmasını Şişli Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı  Halil Çakır'ın yaptığı etkinlik, Dortmund Belediye Başkanı Manfred Sauer, Şişli Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aynur Aydın'ın yaptıkları konuşmalar, Mimar Prof. Echard Gerber ve Dortmunt Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Klaus Peter Busse'nin sunumlarıyla devam etti. 
 
Şişli Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu'nda gerçekleşen panelde, Dortmund Belediye Başkanı Manfred Sauer, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün ziyaretine karşılık kendisinin de Şişli'yi ve Şişli Meslek Yüksekokulu'nu ziyarete geldiğini söyledi. Dortmund şehir merkezinin çok farklı yönlere sahip olduğuna, yaratıcılık ve ekonominin bir arada bulunduğuna değinen Sauer, ünlü bir yazardan alıntı yaparak siyaset yerine sanatın ön plana çıkartılmasının gerekliliğini vurguladı. 
 
 
Şişli Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aynur Aydın yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Kentlerin de kimlikleri vardır. Kent kimliliğinin olmaması tanınmamaya, zorluklarla boğuşmaya veya karakter belirsizliğine yol açar. Bugün aramızda kimliği olan bir kentin temsilcileri bulunuyor. 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olan Ruhr Bölgesinin en önemli şehirlerinden biri olan Dortmund'dan önemli isimleri var aramızda. 2010'da bildiğiniz gibi İstanbul, Ruhr ile birlikte Kültür Başkenti oldu. Üç ülke, üç şehirden ikisi olduk. Dolayısıyla bugün kent kimliğine sahip bir bölge, şehir ve onun temsilcilerini ağırlıyoruz. Dortmund'un tarihsel ve kentsel kimliğine baktığımızda maden ocakları, bira imalathanelerini görüyoruz. İlerleyen süreçte ise fabrikaların müzelere, bira imalathanelerinin sanat merkezleri ve okullara dönüştüğünü; ciddi bir değişim yaşandığını görüyoruz. Kent kimliğine doğru çok güzel bir gelişim bu ve bu durumun en önemli simgelerinden biri de Dortmund'daki ‘U' Binası... Şehre kent kimliğini kazandıran, bira fabrikasından  dönüşmüş muhteşem bir bina. 
 
 
‘Yerel Yönetimler' ve ‘Mimari Restorasyon' bölümü öğrencilerimizin bakış açılarına büyük katkısı olacak bu örneğin. Panelimizin adında geçen 'yerel yönetimler' kent kimliğinin oluşmasında çok önemli bir faktör. Eğer bir kent kimliğe sahipse o, yerel yönetimi ve yöneticisinin katkıları, karar verme mekanizmalarının etkisi sayesinde oluyor. Biz bugün kent kimliğine sahip İstanbul şehri olarak benzer özelliğe sahip Dortmund'u ağırlamaktan çok mutluyuz.”
 
Aydın'ın ardından söz alan Mimar Prof. Echard Gerber konuşmasına, dünyanın farklı yerlerinden kimliği olan mimari örneklerini vererek başladı. Önceleri bira fabrikası olan Dortmund U Binasının onarıldıktan sonra içinde konser merkezi, kütüphane, kültür sanat merkezi, müze, kilise gibi bölümlerinin olduğu bir kültür hazinesi olarak şehre kazandırıldığını söyleyen Gerber, bu binaların yansımasının İstanbula kadar geldiğini gördüklerini, bu yüzden İstanbulu ziyaret etmek istediklerini belirtti. 
 
Dortmunt Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Klaus Peter Busse de panelde yaptığı sunumda Ruhr havzasına kültürel açıdan yeni bir kimlik kazandırmak istediklerini; kültür başkenti olarak geçirilen bir yıl içinde Dortmund'un kendilerine değer kattığının altını çizdi. Şehir merkezinin dışında yükselen Dortmund Teknik Üniversitesi'nin sınırları içindeki U Binasının, şehir yaşamını olduğu gibi üniversiteye taşıdığını ifade eden Busse, sürdürülebilirlik sürecinin de topluma yerleştirmeye çalışıldığını belirtti. Busse sözlerini şöyle sürdürdü: "Üniversitemizde 6-7 bin kadar öğrenci okuyor. ‘U' Binasının içinde yer alan 800 metrekarelik alanı sergi, toplantı ve eğitim için de kullanıyoruz. 2010 senesinde kültür başkenti olarak çalışmalarımıza başladık.
 
Öğrencilerimiz U Binasının yapımında marangozluk bile yaptılar. Eski mimariyi korumaya çalıştık. Çalışmamızın özeti, şehircilikte sürdürülebilirliğin Ruhr havzasına yansımasıydı. Öğrencilerimizi de bu sürece kattık. Yaz akademisi açarak öğrencilerimizi yapım esnasında bu akademilere yönlendirdik."  
    
Prof. Dr. Klaus Peter Busse, Dortmund Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı çalışmalardan oluşan kitabı Şişli Meslek Yüksekokulu kütüphanesine armağan etti. Panelin sonunda Dortmund Belediye Başkanı Manfred Sauer, Mimar Prof. Echard Gerber ve Prof. Dr. Klaus Peter Busse teşekkür plaketleri sunuldu. 
 
web: www.sisli.edu.tr
facebook.com/istanbulsislimyo
twitter.com/sislimyo

Yorum Yaz

Benzer Haberler

N8 Proje, mağaza yenileme alanına yeni bir soluk getiriyor
  • 03.07.2018 10:03

N8 Proje, mağaza yenileme alanına yeni bir soluk getiriyor

Mağazaların aktif halinde bile çalışmalarını sürdüren N8 Proje, bir mağazanın mi ...

Tercih Fuarı’nda mimari restorasyon programı anlatılacak
  • 28.06.2014 12:20

Tercih Fuarı’nda mimari restorasyon programı anlatılacak

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak İstanbul Tercih F ...

Şişli MYO, Dortmund Belediye Başkanı Manfred Sauer'I ağırladı!
  • 29.01.2013 10:40

Şişli MYO, Dortmund Belediye Başkanı Manfred Sauer'I ağırladı!

Şişli Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon ve Yerel Yönetimler öğrencileri, Yer ...

Şişli Meslek Yüksekokulu mimari restorasyon alanına eleman yetiştiriyor!
  • 17.12.2012 15:35

Şişli Meslek Yüksekokulu mimari restorasyon alanına eleman yetiştiriyor!

İstanbul Şişli Meslek Yüksekokulu, mimari restorasyon bölümüyle önemli bir açığı ...

Şişli Meslek Yüksekokulu eğitime kapılarını açtı!
  • 20.07.2012 08:20

Şişli Meslek Yüksekokulu eğitime kapılarını açtı!

Bir süredir kuruluş çalışmaları devam eden Şişli Meslek Yüksekokulu, dün düzenle ...