maritbet girişmaritbet
Mimar Yasemin Masis tasarımlarında nelere dikkat ediyor?

Mimar Yasemin Masis tasarımlarında nelere dikkat ediyor?

Mimar Yasemin Masis, insanların dış görünüşlerine ve kıyafetlerine gösterdikleri özen kadar yaşadıkları mekanlara da önem vermeleri gerektiğini düşünüyor

Mimarlığa nasıl başladınız? 

2004 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümünden diplomamı aldım. 2009 yılına kadar çeşitli ofislerde ve eşimin inşaat şirketinde çalışmalarımı sürdürdükten sonra kendi ofisimi kurmaya karar verdim. O zamandan bu yana Yasemin Masis Mimarlık'ta mimari projeler, konut, otel, restoran ve ofis iç mekan tasarımları, projeye özel mobilya tasarımları yapıyorum. 

Mimari çalışmalarınızda belirgin tarz ve renkleriniz nelerdir? 

Projelerimde fonksiyonelliğin başta olduğu çağdaş çözümler üretmeye çalışıyorum. Tabii ki fonksiyonları planlamak öğrenilebilir ancak yaratıcılığın doğuştan olduğuna inanıyorum. Bunu beslemek adına mümkün olduğunca çok seyahat edip gözlem yapıyorum. Tasarım ve teknoloji alanındaki yenilikleri bıkmaksızın takip ediyorum. Tarzı ve renkleri belirlerken tasarlanacak mekanın ölçeği ve kullanım amacına uygun olacak seçimler yaparım. Yatak odalarında nötr toprak tonlarının ağırlıkta olduğu sakin, yumuşak dinlendirici pastel tonlarını kullanmayı seviyorum. Yaşam alanlarında ise genellikle seçtiğim koyu rengi bir fon gibi kullanarak bunun üzerine gelebilecek tablo, aydınlatma veya objeleri birer sanat eseri gibi sergilemeyi tercih ediyorum.

Çalışmalarınızda mutlaka olmalı dediğiniz unsurlar var mı?

Çalışmalarımda işlevsellik olmazsa olmazımdır. İşlevi olmayan hiçbir mobilya projelerimde yer almaz. Çalışmalarım mutlaka hayatı kolaylaştırmayı hedefleyen çözümler üzerine kurulur. Ayrıntılar benim için çok önemlidir ve bir de modası geçmeyen artık klasikleşmiş modern tasarımlar yapmak. 

Alışveriş Evler mi, sosyal mekanlar mı?

Aslında fark etmiyor ama en çok otel tasarlamaktan zevk alıyorum sanırım. 

Sizi dekorasyonda yapılan en çok hangi hatalar etkiler? 

Proje sahibinin tarzını ve yaşam biçimini yansıtmayan, ona dayatılmış bir mimari üslupla tasarlanmış mekanlar çok rahatsız edici. Sadece görsellik olsun diye işlevi olmayan mobilya ve objelerle doldurulmuş, zorlama çözümlerle üretilmiş projeleri anlamakta zorlanıyorum. Daha büyük ölçekte düşünürsek, bu aralar sıkça rastladığımız insan faktörünün hiçe sayıldığı, yaya ulaşımının dikkate alınmadığı kendi içinde yaşamaya zorlayan konut projelerini de hiç doğru bulmuyorum. 

Ailenizde sizden başka mimarlık yapan biri var mı?

Eşimin şirketlerinden biri de inşaat şirketi. Bunun için uzun yıllardır kendisi proje ürettiren ve uygulayan biri olarak bu meslekle iç içe. Kendisi Osmanlı'da uzun yıllar hizmet vermiş en önemli yapıları inşa etmiş Balyan Ailesinden geliyor. Bu sayede kendisi işletme mezunu olsa da mimarlık dalında da hem çok bilgili, deneyimli hem de çok yaratıcı. 

Küçük dokunuşlar
Nötr renklerin ve pastel tonların asla modasının geçmeyeceğini söyleyen Yasemin Masis, bu renklerin insana sakinlik ve tazelik verdiğini söylüyor. Bazen mevsimlere göre yapılacak ufak değişikliklerin bile yaşam alanlarında büyük farklılıklar yaratacağının altını çiziyor. 

Mesut Talay - Serhat Kapki - Reha Kahraman/All Decor

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dikran Masis, Mandarin Oriental Bodrum'dan villa kiraladı!
  • 11.08.2021 10:06

Dikran Masis, Mandarin Oriental Bodrum'dan villa kiraladı!

1447 mülkü olan ünlü iş insanı Dikran Masis, Esra Oflaz'ın Bodrum Cennet Koyu'nd ...

Mimar Masis, tatil dönüşü şantiyeye koştu!
  • 19.05.2017 14:45

Mimar Masis, tatil dönüşü şantiyeye koştu!

Seyhan Park Residence projesinde iç mimar olarak görev alan Yasemin Masis, Vened ...

Mimar Yasemin Masis tasarımlarında nelere dikkat ediyor?
  • 01.05.2013 11:31

Mimar Yasemin Masis tasarımlarında nelere dikkat ediyor?

Mimar Yasemin Masis, insanların dış görünüşlerine ve kıyafetlerine gösterdikleri ...

Çamlıca Camisi için açılan yarışmada 43 günde proje çıkmaz!
  • 04.08.2012 14:57

Çamlıca Camisi için açılan yarışmada 43 günde proje çıkmaz!

Mimarlar Çamlıca’ya yapılacak cami için açılan ve dün sora eren yarışmaya tepki ...