maritbet girişmaritbet
İşte, Dünyanın Yedi Harikası’nın yeni rakipleri...

İşte, Dünyanın Yedi Harikası’nın yeni rakipleri...

Vanity Fair Dergisi, mimarlık alınında dünyanın otorite olarak kabul ettiği isimlere sorup, dünyanın yeni mimari harikalarını belirledi

 


Vanity Fair Dergisi, mimarlık alınında dünyanın otorite olarak kabul ettiği isimlere sorup, dünyanın yeni mimari harikalarını belirledi. 52 kişilik büyük jüride, prestijli mimarlık ödülü Pritzker'e sahip Frank Gehry, Zaha Hadid, Sir Norman Foster, Tadao Ando, Jean Nouvel gibi isimlerin yanı sıra Harvard, Princeton gibi önemli üniversitelirin mimarlık bölümü dekanları da yer aldı. Yani sonuçlar tartışmaya kapalı gibi görünüyor. Jüri üyeleri, 1980 sonrasında inşa edilen eserler arasından kendi "ilk beş"lerini sıraladı. Sonuçta, İspanya'nın Bilbao şehrindeki Guggenheim Müzesi 28 oyla açık ara birinci oldu. İşte, Dünyanın Yedi Harikası'nın tahtına aday yapılar...
 
1. Guggenheim Müzesi, Bilbao - İspanya
İspanya'nın Bilbao şehrindeki Guggenheim Müzesi, jüriden 28 oy alarak birinci sıraya yerleşti. Pritzker Ödülü sahibi Amerikalı mimar Frank Gehry'nin imzasını taşıyan yapı, 20. yüzyılın çığır açan eserlerinin başında geliyor. Yapımı dört yıl sürdü, 1987'de açıldı. 24 bin metrekarelik alana yayılan müze, 20 galerisiyle toplam 11 bin metrekarelik sergi alanına sahip. Düzensiz ve eğri çizgileriyle, mimarideki "kontrollü kaos" ekolünün en önemli örneği sayılan müzeyi yılda ortalama 1 milyon kişi ziyaret ediyor.
 
2. Menil Koleksiyonu Müzesi, Houston - ABD
ABD'nin ünlü sanatsever çifti John ve Dominique de Menil'in kurduğu müzenin mimarı, Pritzker ödülü ve Amerikan Mimari Enstitüsü'nden altın madalya almış bir isim: Renzo Piano. Haziran 1987'de açılan müzede Menil çiftinin tablo, heykel, fotoğraf ve nadir kitaplardan oluşan yaklaşık 15 bin parçalık koleksiyonu sergileniyor. Ayrıca Andy Warhol, Jackson Pollock gibi sanatçıların pop art eserleri de var. İtalyan mimar Piano'nun eseri, Vanity Fair jürisinden 10 oy aldı.
 
3. Therme Vals Otel, Vals - İsviçre
60'lı yıllarda emlakçı Karl Kurt Vorlop, İsviçre'nin Vals bölgesindeki kaplıca sularından faydalanmak isteyenlere yönelik bin kişilik bir otel kompleksi inşa ettirdi. Daha sonra, işadamının iflası üzerine kasaba sakinleri birleşip bu kompleksi satın aldı. Yapının yeniden tasarımı için kolları sıvayan Pritzker ödüllü mimar Peter Zumthor, üç yıllık çalışma sonucunda eserini 1996'da tamamladı. Zumthor, "Dağ, taş, su. Bu üç kelimenin birliğini mimari açıdan nasıl ifade edebiliriz? Sorunun cevabı bu yapıda gizli" diye anlatıyor otel kompleksini. Aldığı dokuz oyla listede üçüncü sıraya yerleşen Therme Vals, zengin kaplıca müdavimlerinin vazgeçilmezi.
 
4. HSBC Ana Binası - Hong Kong
Bir banka binasının mimari şaheserler arasına gireceği aklınıza gelir miydi? Hong Kong HSBC'nin ana binası, yedi oy alarak listeye dördüncü sıradan girdi. Bu yapı, 1869'dan 1979'a kadar üç kere yıkılıp yeniden inşa edilmiş. Sonunda 1979'da İngiliz mimar Sir Norman Foster'la el sıkışılmış. Altı yıl süren inşaat sürecinden sonra bina 1985'te hizmete açılmış. Yapımında 30 bin ton çelik ve 4 bin 500 ton alüminyum kullanılmış. Tasarım, feng shui ilkelerine göre yapılmış. 180 metre yüksekliğindeki bina 47 katlı.
 
5. Seattle Merkez Kütüphanesi - Seattle / ABD
Kütüphane binası, altı oy alarak listede beşinciliğe yerleşti. 2004'te kapılarını açan bu ilginç yapının mimarı Hollandalı sanatçı Rem Koolhaas. 34 bin metrekarelik kütüphanede 1.5 milyon kitap, belge ve yayın var. Ayrıca halkın kullanımına açık 400 bilgisayar bulunuyor. Kütüphaneyi daha ilk yılında 2 milyon kişi ziyaret etti.
 
6. Sendai Medyatek - Japonya
Şeffaf dış cephesi sayesinde içerisinin olduğu gibi göründüğü Sendai Medyatek, Japonya'nın haklı gururlarından biri. Mimar Toyo Ito imzasını taşıyan binada; zeminden çatıya kadar yükselen fantastik sütunlar hayli ilgi çekici. Bu sütunlar aynı zamanda, telefondan internete bilgi ağını içeren bir sistemi oluşturuyor. 2001'de halka açılan medyatekte, her katın iç mimarı başka bir isim.
 
7. Neue Staatsgalerie - Stuttgart / Almanya
Sttutgart'taki Staatsgalerie müzesi üç binadan oluşuyor. "Alte Staatsgalerie" denen en eski yapı 1843 yılında açıldı. Geçen zamanın etkisi ve İkinci Dünya Savaşı'nın yarattığı tahribat sonucu eski bina yetmez hale gelince, onu yıkmadan yenisinin yapılması gündeme geldi. İşte bu yeni bina, Neue Staatsgalerie. Sir James Stirling'in eseri olan Neue Staatsgalerie, 1984'ten beri sanatseverlerin en gözde müzelerinden.
 
8. Işığın Kilisesi - Osaka İbaragi / Japonya
İnşaatı 1989'da tamamlanan Church of the Light (Işığın Kilisesi) dünyaca ünlü Japon mimar Tadao Ando'nun en meşhur eseri. Çeşitli filmlerde gördüğümüz üzere ışığın Hıristiyanlıkta da önemli bir yeri var; Tanrı ışıkla sembolize ediliyor, insanlar öldükten sonra bir ışığa doğru yürüyor... Mimar Ando da bu kutsal unsuru en ilginç şekilde kullanmış kilisede. Bir duvarı, kesişen çizgiler halinde dört parçaya bölmüş ve parçalar arasında yarıklar bırakmış. Bu yarıklardan içeriye süzülen ışık, haç şeklini alıyor.
 
9. Vietnam Şehitler Anıtı - Washington D.C. / ABD
Yapımı 1982'de tamamlanan Vietnam Şehitler Anıtı, dünyanın en etkileyici anıtlarından biri. Üstelik bu yapı, o dönem Yale Üniversitesi'nden yeni mezun olmuş 21 yaşında bir genç kızın, Maya Lin'in eseri. 75 metre uzunluğundaki granit duvar üzerinde, Vietnam'da hayatını kaybetmiş 58 bin 261 Ameriken askerinin ismi yazılı. Anıt duvar, jüriden beş oy aldı.
 
10. Millau Viyadüğü - Fransa
2004'te inşaatı biten Millau Viyadüğü, Millau ile Güney Fransa'yı birbirine bağlayan bir köprü. 21. yüzyılın en önemli eserlerinden biri sayılıyor. Mimar Sir Norman Foster tarafından tasarlanan yapı, "Dünyanın, üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüsü" ünvanına sahip. 343 metre yüksekliğiyle Eiffel Kulesi'nden bile yüksek.
 
LİSTEDEKİ DİĞER BİNALAR
11. Berlin Yahudi Müzesi (1998), mimarı Daniel Libeskind, 4 oy
12. Lloyd's binası, Londra (1984) mimarı Sir Richard Rogers, 4 oy
13. Bird's Nest stadyumu, Pekin (2008), mimarları Jacques Herzog ve Pierre de Meuron, 3 oy
14. CCTV binası, Pekin (yapımı sürüyor), mimarı Rem Koolhaas, 3 oy
15. Casa da Musica, Porto - Portekiz (2005), mimarı Rem Koolhaas, 3 oy
16. Cartier Vakfı, Paris - Fransa (1994), mimarı Jean Nouvel, 3 oy
17. BWM Welt, Münih - Almanya (2007), mimarı COOP Himmelblau, 3 oy
18. Nelson - Atkins Müzesi ek bina, Kansas - ABD (2007), mimarı Steven Holl , 3 oy
19. Cooper Union binası, New York - ABD (2009), mimarı Thom Mayne, 3 oy
20. Parc de la Villette, Paris - Fransa (1987), mimarı Bernard Tschumi, 3 oy
21. Yokohama Terminali, Japonya (2002), mimarı Foreign Office Architects, 3 oy
22. Saint - Pierre Kilisesi, Firminy - Fransa (2006), mimarı Le Corbusier, 2 oy
 
 
Kaynak: Habertürk
  • Etiketler:

Yorum Yaz