maritbet girişmaritbet
Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü’nün geliştirilmiş 12. baskısı çıktı!

Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü’nün geliştirilmiş 12. baskısı çıktı!

YEM Yayın tarafından yayımlanan geliştirilmiş 12. baskıya pek çok yeni madde eklendi, var olan bazı maddeler genişletildi ayrıca çizim ve fotoğraflara da yenileri eklendi…

 

YEM Yayın, Doğan Hasol'un ilk kez 1975 yılında yayımlanan ve ülkemizde tutarlı bir mimarlık dili oluşmasının öncülerinden olan kitabı Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü'nün 12. baskısını yayımladı. Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, geliştirilmiş yeni baskısında eklenen çok sayıda madde ve var olan pek çok maddenin içeriğinin genişletilmesiyle çok daha kapsamlı hale getirildi. Daha önceki baskılarda olduğu gibi geliştirilmiş 12. baskıda da sözlük yeniden düzenlenirken, dünyada ve Türkiye'de mimarlığın ulaştığı boyuta bağlı olarak ortaya çıkan yeni kavramlar, terim ve sözcükler de Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü'ndeki yerlerini aldı. Sözcüklerin açıklanmasını kolaylaştırmak için kullanılan açıklayıcı çizim ve fotoğraflara da yenileri eklendi.
 
Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, mimarlar için olduğu kadar mimarlığa, sanata ve tasarıma ilgi duyanlar ile ilgili yakın meslek dallarında çalışanların da rahatlıkla yararlanabileceği şekilde kapsayıcı ve yoğun bir içeriğe sahip. Sözlük, yıllardır, özellikle mimarlık öğrencilerinin okula girer girmez edindikleri ilk kitaplardan biri olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık 10.000 maddeden oluşan sözlükte, açıklamaları desteklemek amacıyla 700'e yakın çizim ve fotoğraf bulunuyor.
 
Doğan Hasol'un, 37 yıldır üzerinde aralıksız çalışarak geliştirdiği Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü'ne ilişkin görüşleri şöyle:
“….. Aradan geçen otuz yedi yılda her alanda olduğu gibi mimarlık ve yapı alanlarında da büyük değişiklikler oldu. Değişim, önceki otuz yedi yıllarla karşılaştırılamayacak denli hızlıydı. Çağ değişti: Sanayi çağından, iletişim-bilişim çağına geçildi. Bilginin her gün değişip geliştiği, hızla yenilendiği ve yaygınlaştığı bir dünyadayız artık. Yapım teknolojisi hızla gelişip değişti, yeni gereksinim ve teknolojilere bağlı olarak mimarlık değişti; yeni ürün-ler, yeni kavramlar, yeni oluşumlar, yeni akımlar ortaya çıktı. Bütün bu köklü değişimler, yeni bir terimler, kavramlar zincirini de birlikte getirdi. Sözlüğün de kuşkusuz, yaşanan değişime ayak uydurması gerekiyordu.
 
Eksiklerin giderilmesinin yanı sıra yeniliklerin ve gelişmelerin dile kazandır-dığı yeni sözcüklere, terimlere yer verilmesi, bir sözlük için önemlidir. Ayrı-ca, gelişim yalnızca yenilikler ve teknolojiyle de sınırlı değildir; bilindiği gibi dilin kendisi de zamanla değişir, gelişir. Sonuçta, sözlüğün yeni baskılarına bütün bunlar yansıtılmalıdır.Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü için hemen her baskıda bu işlem yapıldı.
 
Ayrıca, İngilizce/Fransızca/Türkçe Mimarlık ve Yapı Sözlüklerini hazırlarken yaptığım araştırmaların da yeni baskıların zenginleşmesini desteklediğini belirtmeliyim…”

Yorum Yaz