maritbet girişmaritbet
Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü’nün 12’inci baskısı YEM Yayın’dan çıktı!

Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü’nün 12’inci baskısı YEM Yayın’dan çıktı!

1975'den bu yana mimarlık çevrelerinin ve mimariye ilgi duyanların vazgeçilmez başvuru kaynağı olan Doğan Hasol'un Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü 12. baskıya ulaştı

 

1975'den bu yana mimarlık çevrelerinin ve mimariye ilgi duyanların vazgeçilmez başvuru kaynağı olan Doğan Hasol'un Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü 12. baskıya ulaştı. YEM Yayın tarafından yayımlanan geliştirilmiş 12. baskıya pek çok yeni madde eklendi, var olan bazı maddeler genişletildi ayrıca çizim ve fotoğraflara da yenileri eklendi…

YEM Yayın, Doğan Hasol'un ilk kez 1975 yılında yayımlanan ve ülkemizde tutarlı bir mimarlık dili oluşmasının öncülerinden olan kitabı Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü'nün 12. baskısını yayımladı. Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, geliştirilmiş yeni baskısında eklenen çok sayıda madde ve var olan pek çok maddenin içeriğinin genişletilmesiyle çok daha kapsamlı hale getirildi. Daha önceki baskılarda olduğu gibi geliştirilmiş 12. baskıda da sözlük yeniden düzenlenirken, dünyada ve Türkiye'de mimarlığın ulaştığı boyuta bağlı olarak ortaya çıkan yeni kavramlar, terim ve sözcükler de Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü'ndeki yerlerini aldı. Sözcüklerin açıklanmasını kolaylaştırmak için kullanılan açıklayıcı çizim ve fotoğraflara da yenileri eklendi.

Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü, mimarlar için olduğu kadar mimarlığa, sanata ve tasarıma ilgi duyanlar ile ilgili yakın meslek dallarında çalışanların da rahatlıkla yararlanabileceği şekilde kapsayıcı ve yoğun bir içeriğe sahip. Sözlük, yıllardır, özel­lik­le mi­mar­lık öğ­ren­ci­le­ri­nin oku­la gi­rer gir­mez edin­dik­le­ri ilk ki­tap­lar­dan bi­ri olma özelliğini taşıyor.  Yaklaşık 10.000 maddeden oluşan sözlükte, açıklamaları desteklemek amacıyla 700'e yakın çizim ve fotoğraf bulunuyor.

Doğan Hasol'un, 37 yıldır üzerinde aralıksız çalışarak geliştirdiği Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü'ne ilişkin görüşleri şöyle:

“….. Ara­dan ge­çen otu­z yedi yıl­da her alan­da ol­du­ğu gi­bi mi­mar­lık ve ya­pı alan­la­rın­da da bü­yük de­ği­şik­lik­ler oldu. De­ği­şim, ön­ce­ki otuz yedi yıl­lar­la kar­şı­laş­tı­rı­la­ma­ya­cak den­li hız­lıy­dı. Çağ değişti: Sanayi çağından, iletişim-bilişim çağına geçildi. Bilginin her gün değişip geliştiği, hızla yenilendiği ve yaygınlaştığı bir dünyadayız artık. Ya­pım tek­no­lo­ji­si hız­la ge­li­şip de­ğiş­ti, yeni gereksinim ve teknolojilere bağlı olarak mi­mar­lık de­ğiş­ti; ye­ni ürün­ler, ye­ni kav­ram­lar, ye­ni olu­şum­lar, ye­ni akım­lar or­ta­ya çık­tı. Bü­tün bu köklü de­ği­şimler, ye­ni bir terimler, kavramlar zincirini de bir­lik­te ge­tir­di. Söz­lü­ğün de kuş­ku­suz, yaşanan de­ği­şi­me ayak uy­dur­ma­sı ge­re­ki­yor­du.

Ek­sik­le­rin gi­de­ril­me­si­nin ya­nı ­sı­ra ye­ni­lik­le­rin ve gelişmelerin di­le ka­zan­dır­dı­ğı ye­ni söz­cük­le­re, te­rim­le­re yer ve­ril­me­si, bir sözlük için önem­li­dir. Ay­rı­ca, ge­li­şim yal­nız­ca ye­ni­lik­ler ve tek­no­lo­jiy­le de sı­nır­lı de­ğil­dir; bilindi­ği gi­bi di­lin ken­di­si de za­man­la de­ği­şir, ge­li­şir. So­nuç­ta, söz­lü­ğün ye­ni bas­kı­la­rı­na bütün bun­la­r yansıtılmalıdır. Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü için hemen her baskıda bu işlem yapıldı.

Ayrıca, İn­gi­lizce/Fran­sız­ca/Türkçe Mi­mar­lık ve Ya­pı Söz­lük­le­ri­ni ha­zır­lar­ken yap­tı­ğım araş­tır­ma­ların da ye­ni bas­kı­la­rın zen­ginleşme­si­ni desteklediğini be­lirt­me­li­yim…”

Kitaba tüm seçkin kitabevlerinden, YEM Kitabevi'nin Beşiktaş ve Fulya'daki mağazalarından ve www.yemkitabevi.com internet adresinden ulaşılabilir.

ANSİKLOPEDİK MİMARLIK SÖZLÜĞÜ

Doğan Hasol

YEM Yayın

Geliştirilmiş 12. Baskı

Eylül 2012, İstanbul

14,5x20,5 cm

520 sayfa, karton kapak

Türkçe

Yorum Yaz

Benzer Haberler

YEM, Dünya Mimarlık Günü'nü kutluyor
  • 30.09.2017 17:00

YEM, Dünya Mimarlık Günü'nü kutluyor

YEM, her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü tüm dünyada kutlanan “Dünya Mimarlık ...

Yaşar Holding şirketi Çamlı, Manisa'da fabrika kuracak
  • 15.11.2016 13:00

Yaşar Holding şirketi Çamlı, Manisa'da fabrika kuracak

Turgutlu- Manisa'da yem ve besicilik şirketi Çamlı, yeni bir yem fabrikasının ön ...

2015 yılında inşaat harcamaları 175 milyar TL'ye ulaştı
  • 15.04.2016 10:35

2015 yılında inşaat harcamaları 175 milyar TL'ye ulaştı

Yapı-Endüstri Merkezi, ‘Türk Yapı Sektörü Raporu 2015’in son çeyrek verilerini a ...

Yapı ve mimarlık dünyasını buluşturan konferans
  • 25.11.2015 16:34

Yapı ve mimarlık dünyasını buluşturan konferans

YEM tarafından 6’ncısı düzenlenen ‘Konut Konferansı’ sektörün en önemli isimleri ...

Konut Konferansı 5 büyük kenti masaya yatırdı
  • 25.11.2014 15:51

Konut Konferansı 5 büyük kenti masaya yatırdı

Konferansta 5 büyük kente ait konut araştırmasının sonuçları açıklanırken, dünya ...

4 Mimar, 4 Cephe ile YEM'de buluşuyor
  • 02.10.2014 11:46

4 Mimar, 4 Cephe ile YEM'de buluşuyor

Çuhadaroğlu tarafından YEM’de düzenlenen "4 Mimar, 4 Cephe" etkinliği 16 Ekim Pe ...