maritbet girişmaritbet
Viatrans Meydanbey'de rezidansların tamamı deniz görüyor!

Viatrans Meydanbey'de rezidansların tamamı deniz görüyor!

VIATRANS A.Ş. - Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, söze kendi uğraşlarından kesitler vererek başladı:

- 2001 yılından beri lojistik sektöründeyim. 2002'den itibaren Dünya Taşımacılar Birliği'nde Türk nakliye sektörünü temsil ettim. 0 dönemde İsviçre'de bulundum. 

Nakliye sektörüne sigorta hizmeti veren şirketler ve fonlarla yakın temasım oldu. 
 
- Şu anda da Dünya Taşımacılar Birliği ile bağlantınız sürüyor mu? 
 
- Ortadoğu ve Güney Afrika temsüciliğini sürdürüyorum. 
Ardından 2008 krizi öncesine döndü: - 2007'de herşey çok güzel giderken İsviçre'deki bazı fon yöneticüeri kriz kokusu almaya başladı. Bunlardan biri nakit olmayan, riski daha az görünen portföylere yöneldiği sırada benimle bağlantı kurdu. İstanbul'da gayrımenkule yatırım konusunda bana danıştüar. 
 
- Onları nasıl yönlendirdiniz? 
 
- Tam o günlerde Likör Fabrikası ihalesi açılmıştı. Yaşar Aşçıoğlu liderliğinde oluşturulan konsorsiyum finansman arayışındaydı. Biz de finansman ortağı olarak konsorsiyumdaki yerimizi aldık. 
 
Haydar Özkan, ihale modelinin temsü ettiği fonun yönetimine çok güvenli geldiğini vurguladı: - Yüklenicilerin işi bitirmeden kaçıp gitmesi olasılığı yoktu. Ayrıca paranın inşaat yükseldikçe devreye girmesi söz konusuydu. Fon için bulunmaz fırsat gibiydi bu proje. 
 
- Soma ne oldu? 
 
- 2008 krizi patladı. Davalar devreye girdi. Böylece uzun bir bekleme dönemi yaşandı. Yaşar Aşçıoğlu, Ali Sami Yen Stadı ihalesine girdiği için Likör Fabrikası işinden çekilme kararı aldı. Diğer ortaklardan da vazgeçenler oldu. Bu durumda biz hakim ve geliştirici ortak olarak 2011 yılı ortasmda devreye girme kararı aldık. 
Meydanbey, daha önce de yüzde 3 ortaktı. Aynı hissesini koruduk. 
 
O günlerdeki karar anını şöyle aktardı: 
 
- Aslında klasik fon anlayışıyla hareket edilse 3-5 yıllık süre sonunda İsviçre'ye dönmek söz konusu olacaktı. Likör Fabrikası projesi için, "İşi biz üstlenelim, projeyi tamamlayalım, hiç satamazsak da istanbul'da değerli bir varlığa sahip oluruz" seçeneğini önümüze koyduk. Bırakıp gitmektense en kötü senaryoya yatırım yapmak daha iyiydi. 
 
- Ne kadar yatırım söz konusu olacak? 
 
- Arsa dahil 500 milyon İsviçre Frangı'nı (470 müyon dolar) bulacak. Bu yatırımla birlikte artık Türkiye'de kalıcı hale geliyoruz. 
 
Projenin mimarını Emre Arolat olduğunu anımsattı: 
 
- 5 yıldızlı otel, rezidans ve ofislerden oluşan karma bir proje. İstanbul'un finans, kültür ve moda merkezi olma hedefine uygun yol alacağız. Avrupa'nın olgunlaşmış, abartılı olmayan lüks anlayışı bu projeye yansıyacak. 
 
Haydar Özkan, Viatrans'ın kalıcılığını Likör Fabrikası projesiyle noktalamayacağına vurgu yaptı: 
 
- İstanbul'da başka projeler de gündeme gelebilir. Ayrıca, Türkiye'deki şirketimiz üzerinden bölge ülkelerine açılma planımız da var. 
 
Viatrans örneği, ABD'den başlayıp dünyaya yayılan, halen Avrupa'yı etkisi altında tutan krizin Türkiye açısından fırsata dönüşebüdiğini gösteriyor... 
 
Likör Fabrikası projesinden alınacak sonuç, Viatrans'ı ve İsviçreli başka yatınmcıları da Türkiye'ye daha fazla çekebilecek... 
 
Likör Fabrikası'nın orijinal halinden 7.5 metrekare vardı 
 
HAYDAR Özkan, Likör Fabrikası'nın mevcut binasında neyle karşılaştıklanna değindi: 
 
- Projeyi tümüyle biz üstlenince eski binayı yeniden ele aldık. İTÜ'den bir ekip incelemeler yaptı. Binanın ilk dönemlerinden bir kapı veya pencere dahi bulamadık. Uzmanlar sadece 7.5 metrekarelik bir alan tespit edebildiler. 
 
- O binayı ne yapacaksınız? 
 
- Mevcut haliyle elden geçirmenin bir anlamı olmazdı. O nedenle sıfırdan ilk mimari projeyi dikkate alarak yeniden yapacağız. Aslında o bölümü oteli işletecek şirket resepsiyon için istedi. Ekonomik açıdan bir pırlanta gibi orası. 
 
Biz o bölümü kültür, sanat, moda merkezi gibi kullanmayı düşünüyoruz. 
 
- Binanın orijinal haline ilişkin çizim ve görüntü bulabildiniz mi? 
 
- Tüm kayıtları ve ilk projeyi bulduk. Binayı ona göre yapacağız. 
 
Önemli bir otel zinciri bizimle istanbul'a gelecek 
 
VIATRANS-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan'a projede yer alan oteli kimin işleteceğini sordum: - Türkiye'ye, İstanbul'a ilk kez girecek önemli bir otel zinciriyle anlaşmak üzereyiz. Dünyada 100'ü aşkın otelleri var. Otelciliğin yarımda rezidans hizmeti de veriyorlar. 
 
- Otelin kaç odası olacak? 
 
- 220 oda olacak. 
 
- Rezidansta kaç konut olacak? 
 
- 250 konut planlıyoruz. 
 
10 dönümlük bahçe için en büyük ağaç taşıma aracı gelecek 
 
HAYDAR Özkan, Likör Fabrikası alanında 10 dönümlük bir bahçe alanının bulunduğuna işaret etti: - Aslmda oraya eski yıllarda çınar ağaçları dikilmiş. Yani, çınar ağaçları bahçeyle bütünleşmiş. Daha somaki dönemlerde meyve ağaçları da dikilmiş. Biz bahçenin toprak yapışım zeminini yeniden inceledik.
 
- Ne çıktı? 
 
- Bir kere 110 metre derinlikten itibaren zemin kaya. 
 
O yüzden ağaçların kökleri yatay biçimde yayılmış. 
Avrupa'daki bir ağaç şirketiyle anlaştık. Bahçemizdeki toprak karakterine uygun ağaçlar dikeceğiz. Bunların en başında çınar ağaçları yer alacak. 
 
Meyve ağaçlarım söküp başka yerlere taşıyacağız. 
 
Danışmanı Fatih Şener araya girdi: - Ağaç dikim işleri için bu alanda kullanüan en büyük ağaç taşıma ve dikim makinesi getirilecek. 
 
Özkan, bahçeye bir de heykel düşündüklerini kaydetti: 
 
- Şu anda hafriyat aşamasındayız ama İstanbul Modern'de çalışmış bir küratör transfer ettik. Bahçemize sembol olabüecek nitelikte bir heykel koymak istiyoruz. 
 
Satış ofisi için 46 metrelik kule yapıyor tüm evler deniz görüyor 
 
HAYDAR Özkan, hiçbir zaman "Mecidiyeköy'de ne yapsak satarız" anlayışıyla hareket etmediklerini ve etmeyeceklerini vurguladı: 
 
- Burada farklı birşey daha yapıyoruz. Satış ofisi için 46 metre yüksekliğinde çelik kule dikiyoruz. Çünkü, rezidansımızdaki ilk daire o koddan başlıyor. Bütün dairelerimiz deniz görecek. 
 
- 250 dairenin tamamı deniz görüyor mu? 
 
- Otelde deniz görmeyen odalarımız elbette olacak. Ancak, rezidans bölümündeki tüm daireler deniz görecek. Ayrıca kat bahçelerini o katlarda bulunan sakinler kullanabilecek. 
 
Hürriyet/Vahap Munyar

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Haydar Özkan 'MIPIM'de büyük ilgi görüyoruz'
  • 12.03.2014 17:09

Haydar Özkan 'MIPIM'de büyük ilgi görüyoruz'

Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, MIPIM 2014 F ...

Viatrans, Mecidiyeköy projesini ağaçlarla donatıyor!
  • 30.11.2012 17:08

Viatrans, Mecidiyeköy projesini ağaçlarla donatıyor!

Viatrans-Meydanbey ortaklığında, Mecidiyeköy’deki Eski Likör Fabrikası Arazisi ü ...

Likör Fabrikası Arazisi’nde yapılacak proje görücüye çıktı!
  • 12.05.2012 08:18

Likör Fabrikası Arazisi’nde yapılacak proje görücüye çıktı!

Viatrans-Meydanbey ortaklığı, Likör Fabrikası Arazisi'nde yapılacak dev projeyi ...

Haydar Özkan: Quasar İstanbul'da fiyat 7 bin 900'e ulaştı
  • 12.03.2014 16:22

Haydar Özkan: Quasar İstanbul'da fiyat 7 bin 900'e ulaştı

Viatrans Meydanbey, Quasar İstanbul projesiyle MIPIM 2014'te yerini aldı ...

Yurtdışından talep artışı olacak
  • 28.12.2013 13:09

Yurtdışından talep artışı olacak

Türkiye inşaat sektöründe büyümeye devam edecek ...