maritbet girişmaritbet
Şükrü Koçoğlu'ndan çarpıcı açıklama

Şükrü Koçoğlu'ndan çarpıcı açıklama

İNTES Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, tasarrufu artırma paketi kapsamında açıklanan arsa ve konut vergi değeri yüksek yerlerdeki konutlardan daha fazla KDV alınması düzenlemesinin inşaat sektöründeki yatırımları olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, tasarrufu artırma paketi kapsamında açıklanan arsa ve konut vergi değeri yüksek yerlerdeki konutlardan daha fazla KDV alınması düzenlemesinin inşaat sektöründeki yatırımları olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Ekonomi yönetimi tarafından arka arkaya açıklanan kararlar arasında, arsa ve konut vergi değeri yüksek yerlerdeki konuttan daha çok KDV alınmasının yer aldığını kaydeden Koçoğlu, "Son yıllarda sosyal konut üretimini TOKİ başarıyla gerçekleştiriyor.

Bu konuda TOKİ yatırımlarının her şekilde desteklenmesi ve önünün açılması doğrudur.

Ancak inşaat sektörü daha nitelikli, daha farklı gelir gruplarına yönelik konut projeleriyle öne çıkıyor. Değeri yüksek yerden daha yüksek KDV alınması, inşaat sektöründeki yatırımları daraltabilir ve özel konut üretimini olumsuz etkileyebilir. Bu daralma, lokomotif sektör olması nedeniyle tüm ekonomiyi etkileyecektir" diye konuştu.

Teşvik sistemi Bu güne kadar açıklanan teşviklerde ve bu teşvik paketine de değinen Koçoğlu, yurtdışı müteahitlik hizmetleri ve özel yapım işlerinin en azından SGK primleri açısından üvey evlat muamelesi gördüğünü, neredeyse ilgili tüm kanunlarda bu açıdan 'inşaat sektörü hariçtir' ibaresi yer aldığını söyledi.

Koçoğlu, "Yurtdışı inşaat işlerinde çalışan Türk işçi sayısı giderek düşüyor.

Bu alan S.O.S veriyor. Bu nedenle inşaat sektöründe yurtdışı istihdamına yönelik bir teşvik düzenlemesini ekonomi yönetiminden bekliyoruz" dedi.

'Daha fazla bilgiye ihtiyacımız var' Ekonomi yönetiminin arka arkaya açıkladığı teşvik sistemi ve cari açık paketlerini değerlendiren Koçoğlu, teşvik paketi kapsamında büyük ve stratejik yatırımların inşaatında ödenen KDV'lerin yatırımcılara iade edilmesinin öngörüldüğünü anımsattı. Bu düzenlemenin detaylandırılması gerektiğine dikkat çeken Koçoğlu, "Teşvik paketinde açıklanan amaçlara iş dünyası ve inşaat sektörü olarak gönülden destek veriyoruz. Olumlu bir uygulama ancak açıklanan bu pakette yer alan bazı teşviklerin nasıl uygulanacağı konusunda daha fazla bilgilendirilmeye ihtiyaç duyuyoruz. Hangi yatırımların büyük ve stratejik yatırım olarak değerlendirileceği konusunda net açıklamalara ihtiyacımız var" dedi.

Yatırımcılar için muğlak olan bölümlerle ilgili bir bilgilendirme kampanyasının tüm iş dünyasının ortak talebi olduğunu ifade eden Koçoğlu, ekonomi yönetiminden de bu bilgilendirme toplantılarının yapılacağı yönünde sinyaller geldiğini kaydetti.

Milliyet Ankara

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Müteahhitlikte yeni dönem başlıyor!
  • 09.01.2018 14:18

Müteahhitlikte yeni dönem başlıyor!

Müteahhitliğin kriterlerini belirleyeceklerini kaydeden İNTES Başkanı Koloğlu, İ ...

Konutta KDV artışının meyvelerini ticari ofis yatırımcıları topluyor!
  • 18.04.2013 12:50

Konutta KDV artışının meyvelerini ticari ofis yatırımcıları topluyor!

Konutta KDV artışına ait yasanın yürürlüğe girmesi ile %1 olan konut KDV’si %18’ ...

Şükrü Koçoğlu'ndan çarpıcı açıklama
  • 25.04.2012 09:05

Şükrü Koçoğlu'ndan çarpıcı açıklama

İNTES Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, tasarrufu artırma paketi kapsamında açıklanan ar ...

KDV düzenlemesi yatırımları daraltabilir!
  • 24.04.2012 13:42

KDV düzenlemesi yatırımları daraltabilir!

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, konutta değerine göre KDV sisteminin özel konut üre ...

2012 "akıllı" evlerin yılı olacak
  • 20.01.2012 15:39

2012 "akıllı" evlerin yılı olacak

Lüks konut sektöründe rekabet artışının beklendiği 2012 yılında, birçok yüksek t ...