maritbet girişmaritbet
Konut Sektörü 2023 Üçüncü Çeyrekte Rayına Oturacak

Konut Sektörü 2023 Üçüncü Çeyrekte Rayına Oturacak

Gayrimenkul sektörünün ilk 6 ayını değerlendiren Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, sektörün 2023 üçüncü çeyrekte rayına oturacağını ve hem fiyatlamanın hem de konut talebinin belli bir seviyede devam edeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Gayrimenkul sektörünün ilk 6 ayının çok sıkıntılı geçtiğini vurgulayan Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, “Şubat ayında yaşanan üzücü deprem felaketinden sonra ülkemizde inşaatla alakalı birçok konuda duraksama oldu. Sektör, depremin getirmiş olduğu psikolojik ve maddi etkiyi atlatamadan Türkiye Mayıs ayında seçim atmosferine girdi. Mayıs ayında yaşadığımız iki ayaklı seçimi tamamladıktan sonra yeni kabine kuruldu. Tüm bu gelişmeler sektörü etkiledi. Artık Temmuz ayıyla birlikte sektörün kendini biraz toparlayacağını ümit ediyoruz. Öte yandan temmuz ayında gelen maliyet artışları, zamlar ve vergi artışlardan ötürü şu an maliyet noktasında belirsizlik var. En kısa zamanda bu belirsizliklerin rayına oturup özellikle bu yılın son çeyreğinde yani 9. aydan sonra sektörün rahatlayarak hem fiyatlamanın hem de konut talebinin belli bir seviyede devam edeceğini öngörüyorum.” dedi.

Fenercioğlu, inşaat maliyet endeksinin, 2023 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,54, bir önceki yılın aynı ayına göre %47,95 arttığına da değinerek, “Bir önceki aya göre malzeme endeksi %0,28, işçilik endeksi %1,23 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %33,55, işçilik endeksi %104,83 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %35,38, artarken işçilik endeksi ise %105,27 arttı. Bu yaşanan artışların nedeni dövizdeki yükseliş ve piyasadaki arz talep dengesinden kaynaklandı. Öte yandan Türkiye genelinde konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %44,4 azalarak 83 bin 636 oldu. İlerleyen günlerde konutların fiyatları artan maliyetlerle beraber biraz daha artış gösterecek. Yaşanan tüm bu gelişmelerle 2023’ün özellikle son çeyreğinde inşaat sektörünün hızlanacağını ve mevcut konut talebinin artacağını öngörüyor ayrıca banka faizlerinin de makul seviyeye çekilip, piyasa şartlarına uyduktan sonra hem yerli hem de yabancı talebinin daha da artacağını düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz