maritbet girişmaritbet
Konut fiyatlarındaki artış hız kesmeden devam ediyor!

Konut fiyatlarındaki artış hız kesmeden devam ediyor!

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Temmuz 2021 döneminde konut fiyatları yüzde 5 yükseldi. Yıllık artış oranı ise yüzde 19,31 oldu.

Son dönemde inşaat maliyetlerinin hızla yükselmesiyle birlikte daire fiyatları da tırmanışa geçti. Özellikle son 2 yıllık süreçte ev fiyatlarının hızla yükselişi, tüketici kanadında negatif bir algı oluşturuyor. Ancak müteahhitler, yükselen maliyetleri da fiyatlara yüklemek zorunda olduklarını açıklıyor.

TÜİK tarafından açıklanan Temmuz 2021 rakamlarına göre konut fiyatları yüzde 5,07'lik artışıyla ana harcama gruplarında uzak ara birinci oldu. Ayrıca aynı dönemin son 1 yıllık tablosunda ise konut fiyatlarının yüzde 19,31 oranında arttığı açıklandı.  

Konut kredisi faiz oranlarının uzun dönemdir yüksek seviyede seyrediyor olması, ev almak isteyenleri önündeki en büyük engel olarak biliniyor. Markalı konut projeleri, şirket bünyesi kapsamında ödeme planı oluştursa da apartman tarzındaki yapılar için böyle bir durum söz konusu değil. Devlet bankalarında dahi en düşük konut kredisi faizinin yüzde 1,35 seviyelerinde olduğu biliniyor.

Vatandaş kampanya bekliyor

2020 yılında gerçekleştirilen konut kredisi kampanyası kapmsaında sıfır konutlar için faiz oranı yüzde 0,64'e, ikinci el konutlar için ise yüzde 0,74'e çekilmişti. Üstelik bir yıl ödemesiz ve 15 yıl vade ile sunulan krediye yoğun bir talep gelmiş ve konut stoklarında ciddi bir erime yaşanmıştı. Bu bağlamda vatandaşın bir yıldan fazla süredir konut kredisinde kampanya beklentisi bulunuyor. Psikolojik sınır olarak bilinen 1 barajının altına inmesi, konut sektörünü hareketlendirecek gibi gözüküyor.

Konut satılmayınca kiralar patladı

Yükselen konut fiyatları ve konut kredisi faizlerinin satın alma noktasında yaşattığı engel, kiralık konutlara olan ilgiyi artırdı. Ancak yüksek talep sebebiyle kiralık konut fiyatlarında da ciddi artışlar yaşandı. Özellikle markalı konut projeleri ve şehrin merkezi noktalarındaki apartmanlarda kira fiyatları ciddi bir artış yaşadı.

  • Etiketler:

Yorum Yaz