maritbet girişmaritbet
Evde net brüt tartışması!

Evde net brüt tartışması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, evde net-brüt tartışmasını bitirecek çalışmayı başlattı

Türk ekonomisinin lokomotifi inşaat ve gayrimenkul sektörü başarılı yürüyüşünü devam ettiriyor. Eylül ayıyla birlikte sezonu açan sektörde net ve brüt tartışması devam ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla gayrimenkul satışlarındaki metrekare beyanlarına düzenleme getiriliyor. Bu sayede yapımı devam eden veya tamamlanmış projelerdeki satışlarda vatandaşın maruz kaldığı metrekare yanılmaları son bulacak. Daha önceki dönemde, satılan konutlar, bahsedilen metrekareden daha düşük çıktığında vatandaş hiçbir hak talebinde bulunamıyordu. Yeni düzenlemeyle satın alınan gayrimenkul, satış sözleşmesinde yer alan metrekareden daha küçük çıkarsa bu durum suç teşkil edecek.

Emlaktasondakika.com ekibi olarak gayrimenkul ve inşaat sektörünün önemli oyunculara yeni düzenlemeyi sorduk, çarpıcı cevaplar aldık.

Uğur Dumankaya- Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın brüt ve net metrekare arasındaki farkı kapatacak çalışmayı başlatmasının çok önemli bir adım olduğunu belirten Uğur Dumankaya ‘İnşaat sektöründe hakkıyla ve şeffaflık ilkesi doğrultusunda faaliyet gösteren kurumlar için çok olumlu bir gelişme. Brüt ile net metrekare arasındaki fark, kurumsal firmalar tarafından sektörde sağlanan güveni yok ediyordu. Bu düzenleme ortaya bir standart çıkarak ve haksız rekabeti ortadan kaldırmış olacak. Kararla birlikte şeffaflık ilkesi tüm sektöre yansıyacak' diye konuştu.

Hamit Demir- Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

Hayata geçirdiği projelerle dikkat çeken Demir İnşaat'ın patronu Hamit Demir'de konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bazı firmalarda brüt ile net metrekare arasında büyük farklar olduğunu söyleyen Hamit Demir ‘Net alan ile brüt arasındaki fark yüzde 25'i geçmemeli ki tüketici teslimde hayal kırıklığına uğramasın. Avrupa'da konut satışları net metrekare üzerinden yapılıyor ancak otopark için de ayrı ücret ödemek zorundasınız. Ülkemizde ise tüketiciler, otopark ve sosyal alanlar dahil olmak üzere brüt üzerinden alım yapmaya alıştı. Bu nedenle net üzerinden satış yapmak, konut alıcıları tarafından konutların küçük olduğu algısını uyandırabilir. O yüzden bu geçiş dönemi sancılı olabilir' açıklamasında bulundu.

İnanç Kabadayı- EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı

Net ile brüt metrekare arasındaki farkla ilgili olarak tüketicilerin kesinlikle bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizen İnanç Kabadayı ‘Kurumsal firmalar, satışlarda net ile brüt metrekareyi ayırıyorlardı. Ancak bu bilgilendirilmelerden kaçınılması dikkat çekiyor. Ege Yapı olarak, tüketicilerin aldıkları konutlarda kaç metrekarelik net kullanım alanı olduğunu bilmesini destekliyoruz' dedi.

Murat Kader- İki Design Group Kurucu Ortağı

Birçok ödüllü projenin altına imzasını atan ünlü mimar Murat Kader, net ile bürt metrekare farkının sıfırlanmasını, tüketici lehine olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Kader ‘Net ile bürt arasındaki ayrım;             inşaat sektörünü, mimarlık ofislerini ve vatandaşları ilgilendiriyor. Tapu daireleri, belediye ve teknik elemanların hızlıca bir sistem oluşturması gerekli. Bu değişikliğe göre ortak kulanım alanları ve bazı donatılar gayrimenkul satış şartnamelerine eklenmeyecek. Değişiklik, tamamen tüketicinin lehine bir gelişme. Ancak yaşanabilecek sorunları da gözlemlemek gerekiyor. Bu çalışma kentsel dönüşüm projelerini de hızlandırabilir. Kısacası yönetmelikteki değişiklik, sektörde şeffaflığı arttıracak, dönüşüm uygulamalarının önünü açacak, nüfus yoğunluğu donatı ve emsal katsayılarının doğru hesaplanmasını zorunlu kılacak, mimarın projelerdeki konumunu güçlendirecek' diye konuştu.

Merih Deligöz- MNG Blue Boutique Satış ve Pazarlama Koordinatörü

Konut alımında en önemli unsurun güven olduğunu belirten Merih Deligöz ‘Tüketiciler daire sahibi olurken başta net ve brüt metrekareyi öğrenmeli, dairelerin nereye baktığını öğrenmesi gerekiyor. Aksi takdirde konut teslimlerinde tatsız sürprizlerle karşılaşmak mümkün. O nedenle fırsatı kaçırmamak için daire tipine göre konut alımı yapan tüketiciler, bu tür sürprizlerle karşılaşabiliyor. O nedenle yapılacak değişiklikle müşteriler rahatlıkla fiyat karşılaştırması yapabilecek. Bu aşamada yatırımcılarımıza tavsiyem; dairelerin net alanına çok dikkat edilmesi, bağımsız bölümün planını ve kat planında nereye denk geldiğini gösterir belgeyi ısrarla satıcıdan istemeleri yönünde olacaktır. Bu sayede topraktan aldığınız dairenizin teslim aşamasına geldiğinizde, elinizdeki en önemli ve geçerli belge olacaktır' dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaattan aldım brüt, eve geldim net metrekare!
  • 29.05.2015 11:14

İnşaattan aldım brüt, eve geldim net metrekare!

MFZ Grup ortaklarından Muhanver Gözüm, net-brüt metrekare farkının sebep olduğu ...

Evde net brüt tartışması!
  • 15.10.2014 10:13

Evde net brüt tartışması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, evde net-brüt tartışmasını bitirecek ç ...

Evde brüt sahtekarlığı bitiyor! ‘Net’leştirmeyen suçlu sayılacak!
  • 10.10.2014 10:08

Evde brüt sahtekarlığı bitiyor! ‘Net’leştirmeyen suçlu sayılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 81 ilin valiliğine bir yazı göndererek gayrimenku ...