maritbet girişmaritbet
Doğru proje satmaya devam ediyor, yatay mimariye ilgi artıyor!

Doğru proje satmaya devam ediyor, yatay mimariye ilgi artıyor!

Necmi Çiçekçi tarafından hazırlanan ve Türkiye Gazetesi'nde her pazar yayınlanan Emlak&Trend sayfasında gayrimenkul sektöründe satış durumu masaya yatırıldı. Sayfa genelinde doğru projelerin satış sıkıntısı yaşamadığı, yatay mimariye ilginin arttığı ve tiny house köylerinin hızla çoğaldığı konularına yer verildi.

Yaşanan deprem felaketi nedeniyle konut satışlarında düşüş yaşansa da, doğru proje her zaman satmaya devam ediyor. Özellikle markalı ve yeni projelere talep oldukça fazla. Konut alıcıları hem güvenli evlere taşınmayı hem de yatırım yapmayı tercih ediyor.

Geçen yılı 1 milyon 485 bin adetlik satış başarısı ile kapatan konut sektörü, bu yılın ilk ayında da aynı tempoyu sürdürdü. Ancak şubat ayında yaşanan deprem felaketi sektördeki satışların bir anda çakılmasına neden oldu. Şubat ayında konut satış rakamları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 düşerek 80 bin adet olarak gerçekleşti. Ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi konut alıcılarında psikolojik bir baskıya neden oldu. Konut alımlarındaki kriterler bir anda değişti. Yapılan araştırmalara göre deprem öncesi; fiyat, peyzaj, manzara gibi kriterler alımları etkilerken, deprem sonrasında alıcılar; lokasyon ve sağlamlık konurlarını ön planda tutmaya başladı. Eski yapılardan kaçışlar görüldü. Daha çok güvenilir konutlar tercih edilmeye başlandı. Projelerde lokasyon ön plana çıktı. Markalı konutlara ilgi biranda arttı. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre, konut alıcılarının zemin etütleri doğru yapılmış, yüksek dahi olsa uygun malzeme kullanılmış ve son teknolojiyle inşa edilmiş konutlara ilginin arttığı belirtildi.

ESKİ EVLERDEN KAÇIŞ BAŞLADI

Özellikle çarpık kentleşmenin fazla görüldüğü büyükşehirlerde metruk semtlerdeki evlerin boşaldığı ve vatandaşların daha yeni konutlara taşındığı görülüyor. Bu yaşanan durumda depremin etkisi bulunuyor. En fazla konut değişimi İstanbul’da gerçekleşiyor. Bağcılar, Ümraniye, Zeytinburnu, Fatih, Beyoğlu gibi semtlerden taşınanlar, Başakşehir, Beylikdüzü, Kartal ve Ataşehir gibi bölgelere göç ediyor. Durum böyle olunca yeni semtlerdeki konut fiyatlarında da artış görülüyor. Konut sektörüyle ilgili yapılan bir araştırmada yapı stoğunun yaşlı olduğu ilçelerde, son 1 ayda; kiralık ve satılık konut fiyatları düşerken, yeni binaların bulunduğu semtlerdeki konut fiyatlarında yüzde 15 artış olduğu belirtiliyor.

“YÜKSEK BİNADAN KORKMAYIN”

Görüştüğümüz bir müteahhit toplumda yüksek katlı binaların depreme dayanıksız olduğu ile ilgili yanlış bir algı olduğunu belirterek şunları söylüyor; “Özellikle 1999 Gölcük depremi sonrasında konut sektörü için milat kabul edildi. Ardından 2005 ve 2007 yılında çıkarılan deprem yönetmelikleri ile binalar çok şiddetli depremlere bile karşı dirençli hale geldi. Burada kritik konu binaların hangi teknolojiyle yapıldığı… Özellikle markalı konutlarda “radye temel, tünel kalıp ve perde beton” konularına dikkat ediliyor. Yüksek kat çıkılacağı için zemin etütleri en ince detayına kadar analiz ediliyor. TOKİ konutlarında bunun örneğini gördük. Deprem felaketinde birçok ev yıkılırken, TOKİ binaları sapa sağlam ayakta kaldı” dedi.

“EV ALMANIN TAM ZAMANI”

Konut alıcılarının yeni ev sahibi olma isteğini karşılıksız bırakmayan birçok müteahhit ardı ardına yeni kampanya başlattı. Bunun yanında devlet yeni ev sahibi olmak isteyenlere bugüne kadar görülmemiş finans modelleri ortaya koydu. Sektörde “Bugün ev almak için en uygun zaman” konusu konuşuluyor. Çünkü ödeme koşulları hiç bu kadar mantıklı olmamıştı. Evini değiştirmek istemeyenler için bile cazip fırsatları değerlendirmeye başladı. Deprem öncesi özellikle İstanbul’da bulunan konut fazlalığının eridiği görüldü. Bu nedenle müteahhitler yeni projelere imza atmak için kolları sıvadı.

GÜVEN VERİRKEN PRİM DE YAPIYOR

Deprem korkusuyla ev dayanıklı eve geçme isteği yalnızca güvenilirlik açısından avantaj sunmuyor. Son dönemde yeni konutlara olan ilgi nedeniyle aldığınız ev prim de yapıyor. Hem dayanıklı hem de yatırım amaçlı alınan yeni bir ev geleceğini de garanti altına almanızı sağlıyor. Eski yapılardaki evlerin değerlenme oranı ile yeni binaların ki aynı değil. Yine bir araştırmada 30 yaşında bir konut 5 yılda yüzde 50 değer kazanırken, 5 yıllık bir konutun 5 yılda yüzde 200’ün üzerinde prim yaptığı belirtiliyor.

MUHALEFETİN SÖYLEMLERİ YABANCI ALICIYI ETKİLİYOR

Türkiye’nin gelişmesi adına yapılan tüm projelere taş koyan muhalefet, konut sektörünü de hedef aldı. Kentsel dönüşüm projelerine karşı çıkanlar, yaşanan deprem felaketinde ne kadar hata yaptıklarını daha iyi anladı. Türkiye ekonomisine döviz girdisi sağlayan yabancıya konut satışını dahi eleştirdiler. Oysa ki 2022 yılında yabancıya konut satışından ülkemize 6 milyar dolar döviz geldi. “Yabancıya satış nedeniyle yerliye ev kalmadı” söylemleri ise altı dolu olmayan bir hurafeden ibaret olduğu görüldü. Çünkü toplam konut satışından yabancıların aldığı pay yalnızca yüzde 4.5 gibi bir seviyede. Yabancıya konut satışı yapan bir acente yetkilisi “Muhalefetin yabancı düşmanlığı ve konut satışına karşı söylemleri alıcılarda olumsuz etkiye neden oluyor. Kendilerini güvende hissetmiyorlar. Bunu yapılan satış rakamlarındaki düşüşten görebiliyoruz” diyor.

TİNY HOUSE KÖYLERİ HIZLA ÇOĞALIYOR

Doğa ile iç içe olmak isteyenlerin tercihi olan Tiny House (tekerlekli ev) konseptine ilgi artıyor. Daha çok tekli evler şeklinde görmeye alıştığımız bu konsept, özellikle depremden sonra ‘site’ ve ‘köy’ şeklinde projelendirilmeye başlandı. İçinde güvenliği, peyzaj alanları, havuzu bulunan bu projelerde fiyatlar da hızla arttı. İstanbul’da; Çatalca, Silivri ve Arnavutköy ilçelerinde çoğalan Tiny House köyleri farklı bir yaşam sürmek isteyenler için alternatif oluşturuyor. Bu projelerde hazır tiny house evleri kiralamak yada satın almak mümkün. Ya da köy içinde yer alan arsalara kendi tiny house evinizi getirebiliyorsunuz.

İMAR İZNİ GEREKİYOR MU?

Şayet kendi arsanıza Tiny House yapmak isterseniz bunun için belli kriterleri karşılamanız gerekiyor. İki çeşit tiny house bulunmaktadır. Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan ‘Çekme Karavan’ niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez. İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye konulabilir. Bu hallerde yasal olarak ‘park etmiş araç’ ile aynı hukuki statüye sahip olacaktır. Sabit (Tekerleksiz) Tiny House ise; 3194 sayılı İmar kanununa tabi olmakla birlikte kanunun 2. maddesinde belirtilen; Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar bu Kanun hükümlerine tabidir.” Kısacası mutlaka yapı ruhsatı alınması gereklidir.

AVANTAJLARI

Daha düşük bütçeyle ev sahibi olmanıza olanak sağlar. İsteklerinizi belirleyip evinizi seçtikten sonra evinize hızlıca kavuşabilirsiniz. Tekerlekli tiny house’u gittiğiniz her yere götürebilirsiniz. Bu durum size büyük bir özgürlük sağlayacaktır. Tekerlekli tiny house’unuz için imar izni olan bir arsaya ihtiyacınız yok. Dilediğiniz yere park edebilirsiniz. Eviniz oldukça küçük olacağı için elektrik ve su gibi masraflar da az olacaktır. Hem az enerji harcadığı hem de kullanılan malzemeleri sayesinde oldukça çevrecidir. Kendi istediğiniz planda yaptırabilirsiniz.

DEZAVANTAJLARI

Evden çalışıyorsanız, özellikle soğuk ve yağmurlu havalarda bahçeyi kullanamayacağınız için küçük bir alanda çalışmayı göze almalısınız. Sabit tiny house’unuzu genellikle şehre çok yakın konumlandıramayacağınız için işe gidip gelmek için yolu göze almalısınız. Yanınıza alacağınız eşyalardan büyük bir kısmını tiny house’a sığdıramayacağınız için elemeniz gerekecek. Daha büyük evlerde yaşamaya alışık olduğumuz için ilk başlarda tiny house’ta yaşamak zorlu olabilir. Elektrik ve su tesisatının olmadığı bir alanda yaşamak isterseniz yaşam daha zor olacaktır.

HEMEN KARAR VERMEYİN

En iyi tercih, kendi tiny house’unuzu almadan önce kiralayarak bu hayatı deneyimlemeniz olacaktır. Böylece size uyan ve uymayan taraflarını görebilirsiniz. Ayrıca sahip olacağınız tiny house’da neler isteyip istemediğinize veya nelerin sizler için daha kullanışlı olduğuna daha doğru karar verebilirsiniz.

  • Etiketler:

Yorum Yaz