maritbet girişmaritbet
%100 kazandıran projeler

%100 kazandıran projeler

Şirketler ürettikleri konutları peynir-ekmek gibi satarken, bu konutları daha maket halindeyken alanlar da yüzde 100’ü aşkın kazanç sağladı

Şirketler ürettikleri konutları peynir-ekmek gibi satarken, bu konutları daha maket halindeyken alanlar da yüzde 100'ü aşkın kazanç sağladı.

İstanbul'da Emlak GYO'nun gelir ortaklığı modeliyle yaptırdığı projelerden en fazla Finans Merkezi projesinin etkisiyle Ataşehir'deki konutlar sahiplerine kazandırdı. İkinci sırada Halkalı'daki konutlar var.

Türkiye'de markalı konut üreticileri satış yapmakta zorluk çekmezken bu konutları daha maket aşamasındayken alanlar da büyük kazanç elde etti. Emlak Konut Gayrimenkul verilerine göre Türkiye'de ‘markalı konut' olarak adlandırılan orta ve üst gelir grubuna hitap eden konutların satışı 2011'de 7 bin 700'den 12 bin 658'e çıktı. Emlak Konut Gayrimenkul ile inşaat firmalarının ortak yaptıkları konut satışından elde edilen hasılat 2milyar liradan 3.2milyar liraya çıktı. Kriz yılı olmasına rağmen satılan daire adedi yüzde 62, satış hasılatı yüzde 55 arttı.

Hem markalı konut üreticilerinin yaptıkları projelerin sosyal tesisleri ile birlikte değer yaratması hemde konutların yapıldıkları bölgelerde geliştirilen yeni projeler fiyatları artırınca markalı konuta daha maket halindeyken gözü kapalı girenler önemli kazançlar sağladı. Emlak Konut

Gayrimenkul'ün 2005 yılından bu yana geliştirdiği projelerin satış fiyatlarından yola çıkılarak yapılan hesaplamada topraktan projeye giren şanslı ev sahiplerinin projeler tamamlanana kadar kazançları yüzde 100'ü geçti. Başka bir deyişle evlerini yarı yarıya ucuza aldılar.

ŞU ANDAKİ FİYATLA ÜÇ KAT ARTIŞ

Markalı konutların inşaatına başlandığı tarih ile bugünkü piyasa fiyatını karşılaştırdığımızda ise fiyat artışlarının yüzde 175'i aştığı, neredeyse çıkış fiyatının üç katına yaklaştığı görülüyor. Başta İstanbul olmak üzere markalı konutların satışları kolay gerçekleştiği için konut sahipleri bu fiyat artışlarını istedikleri an ceplerine koyabilme lüksüne de sahipler.

Böylece markalı konut yatırımcıları 2005'ten bu yana yatırım araçları içinde en çok kazandıran enstrümanlardan birine de yatırım yapmış oldular. İnşaat firmaları arsa yokluğunun da etkisiyle büyük konut projelerini büyükşehirlerde genellikle Emlak Konut Gayrimenkul ile gelir paylaşımı yöntemiyle yapıp satıyor. Bu projeler de ağırlıklı olarak markalı konut olarak adlandırılıyor.

İstanbul'da brüt-net farkı%33

Markalı konutların satışlarında en çok göze çarpan özelliklerden biri şirketlerin satış yaptığı brüt büyüklükler ile konutları alan insanların kullandığı net büyüklükler arasındaki farklar. İstanbul'da markalı konut olarak satılan evlerin brüt tutarları ile net tutarları arasındaki fark ortalama yüzde 33'e kadar çıkıyor. Bazı projelerde bu oran yüzde 52'yi buluyor.

KÜÇÜK DAİRENİN FARKI FAZLA

Şirketler binaların içindeki boş alanları hesaplayıp her bir konut için bölüştürüyor. Böylece evi brüt metrekare fiyatı üzerinden satın alan vatandaşlar sadece satın aldığı dairenin değil bina boşluklarının parasını da ödüyor. Ancak boşluklar her bir daireye bölüştürüldüğü için 1+1 gibi küçük dairelerde brüt büyüklük ve net büyüklük farkı açılıyor. Satın alınan ev büyüdükçe fark da azalıyor.

FİNANS MERKEZİ PROJESİ UÇURDU

Yapılan konutların büyük bölümü İstanbul Ataköy, Halkalı ve Bahçeşehir civarında yoğunlaşıyor. Fiyatı en fazla artan yerlerin İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin gerçekleştirileceği Ataşehir olduğu rakamların dilinden de ortaya dökülüyor. Bu bölgede 200 yılında satışa başlayan Uphill Court'ta metrekare fiyatı 2 bin liradan birinci elden satışların bittiği 2009 yılına kadar yüzde 132 artışla 4 bin 400 liraya kadar çıktı. Şu anda ise metrekare fiyatı 5 bin 500 lira. İkinci sırada Varyap Meridan var. 

Habertürk

Yorum Yaz