maritbet girişmaritbet
Yeni Evim kampanyası yarın başlıyor, şartlar neler?

Yeni Evim kampanyası yarın başlıyor, şartlar neler?

Orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmasına vesile olacak olan Yeni Evim kampanyasında başvurular yarın başlıyor.

türkiye gazetesi necmi çiçekçi yeni evim kampanyası haberi

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut kampanyası olan ‘İlk Evim, İlk İşyerim’ kampanyasının ardından; orta gelirlilere yönelik devreye alınan ‘Yeni Evim’ kampanyasında başvurular yarın başlıyor. İlk etapta 100 bin kişinin ev sahibi olması planlanan kampanyada, 0.69 faiz oranı ve 15 yıl vade imkânı sunuluyor. Vatandaşların konuta ulaşımı kolaylaştırması ve ekonomiye doping etkisi yapması açısından bu proje büyük önem taşıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca  geliştirilen kampanya ile ilgili tüm merak edilenleri ve izlenecek yol haritasını siz okuyucularımız için derledik…

Süreç nasıl başlayacak?

Öncelikle satın alacağınız projenin satışı ofisine giderek müteahhitlik şirketi ile anlaşma yapmalısınız. Almaya karar verdiğiniz dairenin bilgileriyle birlikte banka veya katılım bankalarına başvurmanız gerekiyor. Bankalar projenin ve dairenin uygunluk durumunu inceledikten sonra kredinin sonucuna göre size geri dönüş sağlayacaklar. Ardından kredi ödeme planınız çıkarılacak. Sonrasında ise tekrar satış ofisine geçilerek finans işlemleri başlatılacak. Kredinin müteahhitlik şirketi hesabına transfer edilmesiyle ile birlikte tapu işlemlerine başlanılacak. Bu kampanyada, İlk Evim İlk İşyerim projesinde olduğu gibi herhangi bir kura çekimi yapılmayacak.

Ödeme planı nasıl olacak?

Proje kapsamında faizler 0.69’dan başlayacak ve konut kredilerindeki vade 15 yıl olacak. 2 milyona kadar olan kredide 0.69, 2 ila 4 milyon TL arasında 0.79 ve 4 milyon ila 5 milyon TL arasında 0.99 faiz oranı uygulanacak. Peşinat yüzde 10, vade en çok 15 yıl olacak. Dileyenler daha çok peşinat ya da daha kısa vade seçebilecek.15 yıl boyunca enflasyon oranı veya gelirdeki değişimler ne olursa olsun, taksitler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek; hatta birçok taksitte yüzde 25-30’lar seviyesine bile düşecek.

Peşinat verecek miyim?

Alınacak daire için yüzde 10 peşinat verme mecburiyeti bulunuyor. Dileyen bu peşinat rakamını daha da artırabilecek. Vatandaşların ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek.

Bitmemiş konut alabilir miyim?

Bireyler söz konusu finansman modeliyle 81 ilde bitmiş konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar, bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projelerden konut sahibi olabilecek. Öte yandan, kampanyadan yararlanmak isteyen hanedeki eşlerin üstünde konut bulunmaması ve son bir yıl içinde konut satmamış olması gerekiyor. Alınan konut 5 yıl boyunca satılamayacak, yeni evde bir yıl ikamet şartı olacak.

Hane halkı gelir sınırı var mı?

Kampanya kapsamında Türkiye 3 bölgeye ayrıldı. 1’inci bölge yalnızca İstanbul’u kapsıyor. 2’nci bölgede ise; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla yer alıyor. Türkiye’nin kalan illeri ise 3’üncü bölgeye giriyor. 1’inci bölgeden ev almak isteyenlerin hane halkı geliri; 80 bin lirayı, 2’inci bölgeden ev almak isteyenlerin hane halkı geliri 65 bin lirayı, 3’üncü bölgede ev almak isteyenlerin hane halkı gelirinin ise 45 bin lirayı geçmemesi gerekiyor.

HER KESİM KAZANACAK

Hükümetin gayrimenkul sektörüne açıkladığı destekler ve vatandaşa yönelik devreye alınan kampanyalar ekonominin canlanmasına vesile olacak. ‘İlk Evim ve İlk İşyerim’ ve ‘Yeni Evim’ kampanyası ile birlikte milyonlarca kişi ev sahibi olacak. Dolayısıyla birçok yeni proje devreye girecek. İnşaat, demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi, boya gibi 250 civarında yan sektörde ticaret hızlanacak.

ŞİRKETLER İNDİRİME GİDİYOR

Açıklanan konut kampanyalarına müteahhitlik şirketleri de duyarsız kalmadı. Birçok firma kampanya haricinde yeni indirimlere başladı. Şirket bazında değişmekle birlikte kampanyaya dahil olan konutlarda indirim oranları yüzde 25’lere kadar çıktı. Yarın başlayacak olan başvurularla birlikte birçok konut üreticisinin de yeni indirimlere başlaması bekleniyor. Bu da vatandaşların uygun fiyatlı konuta ulaşımını daha da hızlandıracak.

TÜM MERAK EDİLEN SORULAR

Kimler başvurabilecek?

18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecek.

Aynı haneden iki kişi alabilir mi?

Eşlerden birinin üzerinde konut varsa yararlanamayacak. Hanede 18 yaşını geçmiş, SGK kaydı bulunan genç ise hanede ev varsa bile başvuruda bulunabilecek.

Evler satılabilecek mi?

Ölüm, boşanma gibi mücbir sebepler dışında 5 yıl boyunca satılamayacak. Yine son 1 yıl içinde konut satışı yapan da projeden faydalanamayacak. Ayrıca kampanyadan yararlanacak kişinin son bir yıl içinde konut satmamış olması gerekiyor.

Miras ile kalan ev varsa başvuru yapılabilir mi?

Hisseli tapusu olan, kooperatif ortaklığı bulunan, bağış yoluyla ya da ivazsız herhangi bir yöntemle tapusu olan vatandaşlarımız kampanyadan faydalanamayacak. Ancak kırsal kesimde konutu bulunan veya devre mülk sahibi olan vatandaşlarımız kampanyaya başvurabilecek.

Kampanyaya ikinci el evler dâhil mi?

Kampanyada sıfır evler olacak. Emlak Konut Genel Müdürlüğü’nün ürettiği projeler; GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dâhil olacaklar.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeni Evim kampanyası yarın başlıyor, şartlar neler?
  • 15.01.2023 09:22

Yeni Evim kampanyası yarın başlıyor, şartlar neler?

Orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmasına vesile olacak olan Yeni Evim kampa ...

Necmi Çiçekçi: Alternatifler ortaya koymamız lazım
  • 16.08.2018 15:35

Necmi Çiçekçi: Alternatifler ortaya koymamız lazım

Fikirevim Reklam Ajansı Başkanı Necmi Çiçekçi, ABD merkezli medya kuruluşları ve ...

Doğu ve Güneydoğu'ya 36 bin konut!
  • 24.11.2016 16:29

Doğu ve Güneydoğu'ya 36 bin konut!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, emlaktasondakika.com Genel Yayın Yön ...

15 Temmuz Demokrasi Marşı nasıl ortaya çıktı?
  • 10.08.2016 17:58

15 Temmuz Demokrasi Marşı nasıl ortaya çıktı?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından milyonları coşturan Demokrasi Marşı’nın nas ...

Necmi Çiçekçi: Emlaktasondakika daha ileriye gidecek!
  • 27.05.2013 10:53

Necmi Çiçekçi: Emlaktasondakika daha ileriye gidecek!

Gayrimenkul ve emlak haberciliği konusunda tartışmasız liderliğe oynayan emlakta ...

Necmi Çiçekçi’den ‘reklam boykotu’ açıklaması!
  • 16.08.2018 14:08

Necmi Çiçekçi’den ‘reklam boykotu’ açıklaması!

Fikirevim Reklam Ajansı Başkanı Necmi Çiçekçi, başlatılan 'ABD'ye reklam verme' ...