maritbet girişmaritbet
Şubatta konut kredisi kullanım oranı arttı!

Şubatta konut kredisi kullanım oranı arttı!

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Şubat 2019 sonuçlarına göre şubat ayında konut kredisi kullanım oranı bir önceki aya göre 3 puan arttı.

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' Şubat 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, satışların %39'unun bitmiş, %61'inin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı Şubat ayında, banka kredisi kullanım oranı bir önceki aya göre 3 puan arttı.

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' 2019 yılı Şubat ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Aralık ayında %4'e düşen banka kredisi kullanım oranının, Ocak ayında %10'a, Şubat ayında da %13'e yükselmesi, faiz oranlarının inmesiyle birlikte banka kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketlliliğin sürdüğünü gösteriyor. Ayrıca 2018'in son ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %18'lik kısmı yabancı yatırımcılara yapılmıştı. Bu oranın Ocak ayında %7'ye, Şubat ayında da %4'e gerilediğini görüyoruz. Ancak yatırım açısından cazip fırsatlar sunan ülkemizde, yabancı yatırımcılara satışın önümüzdeki aylarda artacağına inanıyoruz” dedi

REIDIN Genel Müdür'ü Alp Çapa ise Şubat ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Şubat ayında bir önceki aya göre %0.11, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.62 oranında artış gerçekleşti. 2019 yılının Şubat ayında satışlarda banka kredisi kullanım oranı %13 düzeyinde gerçekleşmiş olup, son 6 ayın ortalamasının 1 puan üzerine çıktı. Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi durumunda satışlardaki banka kullanım oranının yükseleceğini söylemek mümkün. Şubat ayında yabancı yatırımcıya gerçekleştirilen satışlar ise %4 oranında gerçekleşti ve bu oranın son 6 aylık ortalamanın (%12) altında kaldı.”

Yeni konutlarda fiyat artışı %0,11

Kamuoyunda ‘markalı projeler' olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' sonuçlarına göre; Şubat ayında bir önceki aya göre %0.11, geçen yılın aynı dönemine göre %2.62 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %84.10 oranında nominal artış gerçekleşti.

Yeni Konut Fiyat Endeksi'nde, Şubat ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde %0.55 oranında azalış; 2+1 konut tipinde %0.11 oranında artış, 3+1 konut tipinde %0.53 oranında artış ve 4+1 konut tipinde %0.19 oranında azalış yaşandı.

Yabancılara satılan konutların %53'ü 1+1

Şubat ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %4'lük (son 6 aylık ortalama %12) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda %53 oranında 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Kredi kullanımı 3 puan yükseldi

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Şubat ayında peşinat kullanım oranı %49, banka kredisi kullanım oranı %13 ve senet kullanım oranı %38 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Yılın ilk ayında peşinat kullanımı %52, senet kullanımı %38, banka kredisi kullanımı ise %10 oranında gerçekleşmişti.

Stok erime hızı %3.2

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Şubat ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda %3.2 oranında erime gözlendi. Şubat ayında satışı gerçekleştirilen konutların %39'u bitmiş, %61'i bitmemiş konut stoklarından oluştu.

  • Etiketler:

Yorum Yaz