maritbet girişmaritbet
Krediyle konut almanın tam zamanı

Krediyle konut almanın tam zamanı

Yüzde 1’in altında seyreden konut kredi fazileriyle birlikte pazar hızlı büyürken, toplam konut kredileri portföyü 55 milyar TL’ye dayandı. Yıl sonunda 60 milyar TL’nin üzerinde bir pazar büyüklüğü öngörülüyor. Halen yüzde 1’in altında seyir izleyen konut kredi fazilerini ‘fırsat’ olarak değerlendiren bankacılar, krediyle konut alımında avantaj döneminin devam ettiğini belirtiyor

Kaynak: Esra SAHİCİ/Mehtap ÖZCAN - Hürriyet Emlak

 

Yüzde 1'in altında seyreden konut kredi fazileriyle birlikte pazar hızlı büyürken, toplam konut kredileri portföyü 55 milyar TL'ye dayandı. Yıl sonunda 60 milyar TL'nin üzerinde bir pazar büyüklüğü öngörülüyor. Halen yüzde 1'in altında seyir izleyen konut kredi fazilerini ‘fırsat' olarak değerlendiren bankacılar, krediyle konut alımında avantaj döneminin devam ettiğini belirtiyor.

Konut kredileri hızlı büyüdü yıl sonunda 60 milyar lirayı aşacak

YAPI VE KREDİ

Hedef 3.5 milyar TL'lik konut  kredisi, 2011'de vites yükseltecek

YAPI Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, “2010 Eylül ayı itibarıyla 2.5 milyar TL tutarında konut kredisi kullandırdık, yılsonunda bu rakamı 3.5 milyar TL'ye kadar çıkmayı hedefliyoruz. 2011'de ise konut kredisi alanında birçok projeyi hayata geçirerek vites yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

HACMİ YÜZDE 29 ARTTI2010'un ilk dokuz ayında Yapı Kredi'nin portföy hacminin yüzde 29 arttığını belirten Erdem, “Böylece toplam pazardan daha hızlı büyüyerek 5 milyar TL portföy hacmine ulaştık. Konut kredileri pazar payımız 2008'de yüzde 8.50 iken 2009'da yüzde 8.97'ye, 2010'un ilk yarısı itibarıyla da yüzde 9.43'e yükseldi” diye devam etti. Erdem, konut kredileri portföyünün 2010 yılını yüzde 28 büyüme ile ve 55 milyar TL portföy büyüklüğüyle kapatacağını öngörerek, “2011 yılında ise konut kredisi pazarının yine yüzde 28 oranında büyüyerek, 70 milyar TL seviyesine çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.

YATIRIM İÇİN EV ALANLAR ARTTIPazarın büyümesindeki en önemli etkenlerin faiz oranlarındaki düşüş ile konut fiyatlarının geçmiş dönemdeki fiyatlarla aynı düzeylerde kalması olarak gördüğünü belirten İsmet Erdem, “Faizlerdeki düşüşlerin taksit tutarlarına da yansıması, kredi kullanmak için geliri yeterli olan tüketicilerin sayısını arttırdı. Tüm bunların yanında kredilerin geçmiş dönemlere oranla erişilebilir hale gelmesi de tüketicilerin ev almak için harekete geçmesini sağladı. İlk defa ev sahibi olmak isteyenlerin yanı sıra alternatif yatırım aracı olarak konut kredisi ile ev alımına yönelen yatırımcıların sayısının arttığını gözlemliyoruz” diye devam etti.

FAİZ DÜŞÜŞÜ İHTİMALİ AZALDIİsmet Erdem, faiz oranlarının rekabetin de etkisi ile 2010'da aylık bazda yüzde 0.8, yıllık bazda ise yüzde 10 seviyelerinin altına indiğini kaydederek, şunları söyledi: “Yılın son aylarında ise konut kredisi faiz oranlarının mevcut seviyelerini koruyacağına inanıyoruz. Yurtdışındaki gelişmelere ve Merkez Bankası'nın “Çıkış Stratejisi” ile ilgili yapmış olduğu açıklamalara bağlı olarak piyasada faiz oranlarının yükseleceğine ilişkin bir beklenti oluşmuştu. Bu paralelde 2011'in Mart ve Nisan aylarında Merkez Bankası'ndan 50 ve 25 puanlık faiz artırımı bekliyoruz. Konut kredilerinde, özellikle son dönemde geldiği seviyelerin ardından faiz düşüşü ihtimalinin azaldı. Bankaların fonlama maliyetlerinde gelişmelere bağlı olarak eğilimin yavaş da olsa yukarı yönlü olacağını söyleyebiliriz.”

WORLDPUAN KAZANDIRIYORÇınar Mortgage Paketi'ni anlatan Erdem: “Bu paket sayesinde, müşterilerimiz konut kredisi açılış ücretinde yüzde 15 indirim ve Yuvam Konut Sigortası'nda yüzde 10 indirim kazanıyor. Ayrıca hesap işletim ücreti ve kredi kartı yıllık üyelik ücretinde muafiyet, 40 TL'ye kadar Worldpuan kazanımı, ücretsiz Medline Acil Sağlık Hizmeti gibi bankacılık ve bankacılık dışı hizmetlerde birçok avantaja da sahip oluyorlar. Ayrıca Müşterilerimizin evlerini arkadaşları, akrabaları ya da eşleriyle ortak aldıkları ve konut kredisini de ortak ödeyebildikleri Ev Beraber Mortgage ile başka bir bankadan daha önce kullandıkları konut kredisini uygun koşullarla bankamıza transfer edebildikleri Transfer Mortgage, en çok tercih edilen ürünlerimizin başında geliyor” diye devam etti.

HSBC

Konut kredileri 2011'de 70 milyar TL'yi aşar

KONUT kredisi faizlerinde önümüzdeki bir yıllık dönemde aşağı yönlü bir hareket beklemediklerini açıklayan HSBC Bireysel Pazarlama Grup Başkanı Mehmet Sindel, “Uzun vadede ise; ekonomik ve siyasi istikrar, büyümenin devamı ve uzun vadeli fonlama maliyetlerinde yaşanacak düşüşler faizlerin aşağı yönlü hareketinde etkili olacak” dedi.

İLK 6 AYDA 14 MİLYAR TLFaizlerdeki düşüşün ve piyasalardaki iyimser havanın devamı ile konut sektöründe canlılığın bu yıl da devam ettiğini söyleyen Sindel, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre bu yılın ilk 6 ayında 14 milyar TL tutarında yeni konut kredisi kullandırıldığını kaydetti. Sindel şöyle devam etti: “Bunun sonucu olarak konut kredisi pazar hacmi yaklaşık yüzde 15 büyüdü. Yılın ikinci yarısında da bu rakama yakın bir yeni kullandırım ve pazar büyümesi bekliyoruz.”

2011'DE 70 MİLYAR TL'Yİ BULURSindel, haziran sonu itibariyle mevduat bankalarının toplam konut kredisi stoğunun 49 milyar TL seviyesinde bulunduğunu ve eylül sonu itibariyle 52 milyar TL'ye yaklaştığını belirterek, bu rakamın yıl sonunda 55 milyar TL'ye, önümüzdeki yıl sonunda ise 70 milyar TL'ye ulaşacağını öngördüklerini sözlerine ekledi. Sindel, “Bu yıl için konut kredisindeki büyüme bu tahminlerle yüzde 30 seviyesinde gerçekleşmiş olacak. Türkiye'deki konut kredilerinin GSYH'ya oranı ise geçtiğimiz yıl sonunda yüzde 4.7 iken, bu yılın sonunda bu oranın yüzde 5.3 seviyesine yükselmesini bekliyoruz” diye devam etti.

KREDİ ALANA TELEVİZYON HEDİYESİ HSBC'nin konut kredilerinin toplam tüketici kredileri içindeki payının yüzde 50 seviyesinde olduğunu açıklayan Sindel, müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına ve finansal durumlarına göre özel ve etkin çözümler sunmayı hedeflediklerini vurgulayarak, uyguladıkları kampanyalar hakkında şu bilgileri verdi: “Standart ve İndirimli kredilerimizin yanı sıra yürüttüğümüz kampanyalarda dönem dönem masrafsız, sabit masraflı, hediyeli konut kredisi avantajlarını sunuyoruz. 12 Kasım 2010 tarihine kadar geçerli ‘Sony LCD TV Hediyeli Konut Kredisi' kampanyamızda müşterilerimize avantajlı faiz oranlarıyla sabit masraflı konut kredisi fırsatı sunarken, çekilişsiz - kurasız Sony Lcd TV hediye ediyoruz. Bankamızdan 24-120 ay arası vadelerde 50 bin TL - 100 bin TL arasında konut kredisi kullanan müşterilerimiz Sony marka 80 ekran Lcd TV, 100.000 TL ve üzerinde konut kredisi kullanan müşterilerimiz ise 102 ekran Full HD Lcd TV sahibi oluyor.”

FİNANSBANK

Konut kredilerin artışında orta gelirli kesimin konut alımları etkili oldu

KONUT kredisindeki yükselişte, özellikle orta gelirli kesimin gerçekleştirdiği yoğun konut alımının etkili olduğunu belirten Finansbank Perakende Ürünlerden Sorumlu Grup Yöneticisi Enis Kurtoğlu, “Ekonomideki toparlanma ve rekabet nedeni ile konut kredisi talebinin önümüzdeki dönemde de hız kesmeden artmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Pazar, 2010 yılının ilk 9 ayında yüzde 21 büyüdü. Buradan hareketle yılsonuna kadar yüzde 32 büyüyeceğini düşüyoruz. Sene sonunda konut kredileri piyasasının 56 milyar TL barajını aşacağını bekliyoruz” dedi.

YÜZDE 15 PAY HEDEFİFinansbank'ın sağladığı toplam tüketici kredilerinin yüzde 66'sını konut kredilerinin oluşturduğunu söyleyen, Kurtoğlu, “Konut kredilerinde 2009 yılında yüzde 11'lik bir pazar payı elde ettik. 2010 yılında bu payı korumayı ve önümüzdeki dönemde konut kredisi pazarında yeni verilen kredilerden yüzde 15 pay almayı hedefliyoruz. Finansbank'ın tüketici kredileri toplamı da bankacılık sektörünün yüzde 8'ine denk geliyor” diye konuştu.

UZUN VADEDE YIĞILMA VARKurtoğlu, Merkez Bankası verilerine göre 24 Eylül itibarıyla 51.6 milyar liraya ulaşan toplam konut kredisine bakıldığında genelde uzun vadelerde yığılma olduğunun göze çarptığını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: “İlk 9 ayda yaşanan 9.1 milyarlık artışın 6 milyar lirası 61-120 aylık, 2 milyarlık kısmı ise 37-60 aylık vadelerde yaşandı. Toplam konut kredisi stokuna yoplam rakamın yüzde 51'ini yani 26.3 milyar liralık kısmım 61-120 vadeli krediler oluşturuyor. Kredi stokunun yüzde 27'si, yani 14.1 milyar liralık kısmı ise 37-60 ay vadeli. Bunu 7.3 milyarlık kredi stoku ile 121-180 ay arası vade izliyor. 1-12 ay vadeli kredi tutarı ise sadece 123 milyon lira kadar”

Evini satıp yeni konut almak isteyenlere özel: Evini Değiştiren Mortgage

ÖZEL bir taksit ödeme planına sahip ‘Taksiti Düşük Mortgage' ürünü ile konut kredilerinde bir ilki gerçekletirdiklerini söyleyen Finansbank Perakende Ürünlerden Sorumlu Grup Yöneticisi Enis Kurtoğlu, “Finansbank müşterileri, 500 TL'den başlayan taksitlerle konut kredisi kullanabiliyor. ‘Peşinatsız Mortgage' ile peşinat biriktirmek için zaman harcamalarına gerek kalmıyor. Finansbank müşterileri, satın alacakları konutun yüzde 95'ine kadar kredi kullanabiliyor. Ayrıca mevcut konutlarını sattıktan sonra yeni bir konut almak isteyen, ancak mevcut evini halen satamamış müşterilere yönelik olarak oluşturulan ‘Evini Değiştiren Mortgage' ürünümüz ile tüketiciler yeni konutlarına hiç peşinat ödemeden hemen sahip olurken, mevcut konutlarını satmak için de 3 yıllık bir süre kazanmış oluyor. Üstelik oluşturulan özel bir ödeme planı sayesinde oluşan taksitler ‘Standart mortgage'a göre yüzde 40'a varan oranlarda daha düşük olabiliyor” dedi.

Yurtta kalmak ya da kira ödemek istemeyen üniversitelilere özel

ÜNİVERSİTEKOLAY ürününde yer alan konut kredisini de anlatan Enis Kurtoğlu, “Üniversiteli gençler, yurtta kalmak veya her ay kira ödemek yerine, kendi evlerinde eğitimlerine devam etme imkanına sahip. Ürün dahilinde, konut kredisi kullanan müşteriler, 3 ay taksit erteleme opsiyonu ve kredi vadesi boyunca hesap işletim ücreti ödememe kolaylığından yararlanabiliyor” dedi.

AKBANK

Pazarın üzerinde büyüdük yılbaşından bu yana 25 bin kişiyi ev sahibi yaptık

AKBANK Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, bu yıl uyguladıklaarı avantajlı faiz oranları ve hediyeli kampanyalar sayesinde hızlı büyüyen pazarda paylarını arttırdıklarını belirterek, “Bu yılın ilk yarısında, pazarın üzerinde büyüme gösteren mortgage portföyümüz 5.3 milyar TL'ye ulaştı. Yıl başından bu yana kullandırdığımız konut kredileri ile, 25 bini aşkın kişiyi konut sahibi yaptık. İkinci yarıyılda konut kredileri pazarın üzerinde büyüyerek, yüzde 11 olan pazar payını arttırmasını hedefliyoruz” dedi.

70 PROJEDE KREDİ KULLANDIRDITözge, büyük inşaat firmalarının yanı sıra TOKİ ve Emlak GYO ile yaptıkları işbirliğini de arttırdıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Tamamlanmamış konut projelerindeki payımızı artırarak 70 farklı projede konut kredisi kullandırdık. İstanbul dışındaki konut projelerinden de pay alarak Anadolu'daki projeleri de portföyümüze kattık. Önümüzdeki dönemde Anadolu'daki tamamlanmamış projelerde daha fazla pay sahibi olmak istiyoruz. Projeler yanında, Akbank'ın her zaman güçlü işbirliği içinde olduğu emlakçı kanalına uyguladığımız özel kampanyalar ile bu kanaldan aldığımız payı da artırdık.”

30 MİLYAR TL'Yİ BULURTürkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan ilk yarıyıl verilerine göre, yılın ilk iki çeyreğinde toplam 204 bin kişinin 14 milyar TL konut kredisi kullandığını aktaran Tözge, “2010 yılında toplam 450 bin kişinin 30 milyar TL civarında konut kredisi kullanmış olmasını bekliyoruz. Mortgage pazarının büyük bir ivme gösterdiği 2005 yılından bu yana 200 binden fazla müşteri Akbank'la ev sahibi oldu.

GİDİŞAT OLUMLU “Moody's Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife yükseltirken, bu gelişmeye yurtiçi piyasalar olumlu tepki verdi” diyen Galip Tözge şu değerlendirmelerde bulundu: “Yurtdışındaki olumlu havayla birlikte bu haber, önemli fiyat seviyelerine gelinmesinde etkili oldu. Gösterge faiz yüzde 7.68 ile son bir yılın en düşük seviyelerine geriledi. 2011 ilk çeyreğinde enflasyonun düşük kalmaya devam edeceği değerlendirildiğinde ve yurtdışında bozulma olmadığı sürece gösterge faizin yüzde 8'in altında kalma eğiliminin sürmesi beklenebilir. Piyasa faizlerinin geldiği seviyede, kredi faizlerinde de aşağı yönlü hareketin de boyutu çok yüksek olmayacaktır. Gösterge faizlere paralel olarak kredi faiz oranlarında bir revizyon yapılabilir. Ancak, düşük faiz oranı seviyelerindeki hareketler daha önce tüketicilerin alıştığı boyutta bir etki yapmayacağını düşünüyoruz.”

MÜŞTERİYE ÖZEL ÇÖZÜMLERKonut kredilerinin, Akbank bireysel kredi portföyünün yüzde 50'sini oluşturduğunu söyleyen Tözge, ürün çeşitliliği hakkında şunları söyledi: “Müşterilerimiz, gelirlerine göre ödeme planlarını esnek olarak oluşturabiliyor. Bunlardan bazıları, ‘Artan Taksitli Mortgage', ‘Ödemesiz Dönemli Mortgage', ‘Sadece Faiz Ödemeli Mortgage', ‘Ev Değerinin Tamamına Mortgage'. Evini değiştirmek isteyenlere ‘Yeni Evim Mortgage', bankada vadesiz mevduatı olan müşterilere ‘Kendini Ödeyen Mortgage', masrafı peşin ödemek istemeyenlere ‘Herşey Dahil Mortgage', ve daha pek çok seçenek sunuyoruz. Mortgage kredisinde müşteriye özel çözümler de söz konusu olabiliyor.”

“Taşınmak için evinizin satılmasını beklemeyin”

‘YENİ Evim Mortgage' kredisinin ilgi gördüğünü dile getiren Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, “Mevcut evini satarak yeni bir ev almak isteyen müşterilerimiz, önce beğendikleri ev için Akbank'tan mortgage kullanıp, daha sonra mevcut evi satılınca kredilerine yüksek tutarda ara ödeme yapabiliyor. 1 yıla kadar ödemesiz dönemli kredi imkanı ile müşterilerimiz evini satmak için beklemeden ya da değerinden düşük tutara satmak zorunda kalmadan yeni evlerine sahip olabiliyor. Bu üründen yararlanan müşterilerimiz, eski evlerini sattıkları zaman yapacakları kredi kapamasında yüzde 2'lik erken kapama ücreti de ödemiyorlar. Eski evlerini satana kadar taksit ödemek zorunda kalmayan müşterilerimiz, evleri satıldıktan sonra, önceden belirleyecekleri bir tutarda ara ödeme yaparak taksit ödemelerine başlayabiliyorlar. Üstelik, bu şekilde ekspertiz değerinin yüzde 100'üne kadar kredi kullanmak da mümkün oluyor” dedi.

GARANTİ BANKASI

2010, sektörün şimdiye kadar yaşadığı en iyi yıl

2010 yılını mortgage sektörünün şimdiye kadar yaşadığı en iyi yıl olarak değerlendiren Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran, “Türkiye'de gelişim potansiyelinin çok yüksek olacağına inandığımız bu alanda sürekli yatırım yapmaya devam ediyoruz. Böylelikle 2007 yılından bu yana sürdüğümüz “Sektörün en fazla kredi veren bankası” ünvanımızı, önümüzdeki yıllarda da devam ettirmeyi hedefliyoruz. 30 Haziran tarihli bilanço verilerine göre kredi kartları alacakları hariç tutulduğunda konut kredilerinin bireysel krediler içindeki payı yaklaşık yüzde 40 oranında” dedi.

FAİZ ARTIŞI YÜKSEK OLMAYACAKÖnümüzdeki yıl Merkez Bankası'nın politikalarına bağlı olarak faiz oranlarının seyrinde düşüşten ziyade artış olacağı yorumunu yapan Onaran, “Ama bu artış tüketicilerin taleplerini erteleyecekleri seviyede yüksek olmayacak. Bu hareketlenmeyi de 2011'in son çeyreği gibi düşünüyoruz” dedi. Onaran ayrıca 2010 yılı sonunda sektörün yüzde 30'lara yakın bir büyüme kaydederek, 54 milyar TL civarı bir rakama ulaşacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

23 FARKLI ÜRÜN SUNUYOROnaran, “Sertifikalı mortgage uzmanlarımız sayesinde, müşterilerin farklı istek ve ihtiyaçlarına en uygun ürünü ve ödeme planını sunuyoruz. Hem uzmanlarımız, hem de hızlı ve kolay başvuru sürecimizle tüketicilerin hayatını kolaylaştırmayı hedefliyoruz” diyerek müşterilerinin farklı ihtiyaçları ve risk algılarını dikkate alarak 23 farklı ürün sunduklarını anlattı. Türkiye'de bir ilk olan 444 EVİM 444 3846 mortgage çağrı merkezinden, www.garantimortgage.com internet sitesinden ve www.mobile.garantimortgage.com adresindeki ilk mortgage mobil internet sitesinden, mortgage hakkında bilgi alınmasını ve başvuru yapılmasını sağladıklarını söyleyen Onaran, sözlerine şöyle devam etti: “Bunun dışında birçok farklı hedef kitleye yönelik özel kampanyalarımız bulunuyor. Tüketicilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan kampanyalarla, avantajlı mortgage seçenekleri sunuyoruz. Kamu çalışanlarına, maaşlarını Garanti Bankası'ndan alan müşterilerimize, KOBİ sahiplerine, Oyak üyelerine vb. yönelik birçok kampanyamız bulunuyor”

FORTİS

Fortis kredi kullandırma oranını yüzde 50 arttırdı

FORTİS Bank'ın konut kredisi pazarında değişik ihtiyaçlara cevap veren 15 farklı mortgage ürünü bulunduğunu söyleyen Fortis Bank Türkiye Perakende Bankacılık Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Mendi, “Yıl içinde mevcut ürünlerimiz ve yeni çıkardığımız ürünlerle kredi kullandırma oranını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 arttırdık” dedi.

60 MİLYAR TL'YE ULAŞIR Bankaların topladıkları fonları giderek artan oranda, özellikle teminatlı krediler ve mortgage ürünlerine dönüştürmesiyle Türkiye'deki konut kredisi pazarının giderek genişlediğini belirten Gökhan Mendi, “Tüketici de bilinçlendikçe kredi kullanma eğilimleri artıyor. Kredi konusundaki rekabetin etkisiyle işlem sürelerinin kısalması da konut kredilerine başvuruların artmasına sebep oluyor. Konut kredileri hacmi geçtiğimiz yıl 45 milyar TL seviyelerine ulaştı. Yılbaşından bu yana ise yüzde 22 artış göstererek, 55 milyar TL'yi buldu. Yıl sonunda ulaşılması beklenen bu rakamlara ekim ayında ulaşılmış olması konut kredilerine olan ilginin de bir göstergesi. Bu doğrultuda yıl sonunda sektör büyüklüğünün, minimum 60 milyar TL' ye gelmesi öngörülüyor” diye devam etti.

SİGORTAYLA KORUMAYA ALINMALIMendi, uzun vadede kira öder gibi borçlanma düşüncesinin gün geçtikçe yaygınlaştığını vurguladı ve şu bilgileri verdi: “Özellikle konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyen kişiler, artık konut kadar yaşam tarzı da satın almak istiyor. Birçok yatırımcı için konut yatırımı, hayatlarında aldıkları en önemli yatırım kararların başında geliyor. Bu nedenle 2010 yılı başında başlayan aşağı yönlü rekabetçi faiz oranlarının yıl sonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Öte yandan,kredi kullanacak müşterilerimize aylık ödeme güçlerine göre kredi talebinde bulunmalarını ve olası risklere karşı sigorta ürünleriyle kendilerini koruma altına almalarını ve işsizlik, ferdi kaza, kredili hayat, yangın gibi sigorta seçeneklerini değerlendirmelerini öneriyoruz. Ayrıca kredi başvurusunda bulunulurken kredinin komisyon, masraf ve faiz dahil toplam maliyetinin de dikkate alınması gerekiyor.”

2 AYA KADAR TASİT ERTELİYORUZMüşterilerilerine ihtiyaç duydukları desteği en üst düzeyde sağlamaya gayret gösterdiklerine değinen Mendi, şöyle devam etti: “Dövizde dalgalanmaların yaşandığı dönemde tüm dövize endeksli kredi kullanan müşterilerimize diledikleri takdirde kredilerini TL'ye dönüştürme olanağı sağladık. Sorun yaşayan müşterilerimizin kredilerini vadeyi uzatarak yeniden yapılandırdık. Ayrıca, piyasadaki en geniş işsizlik sigortası güvencesini müşterilerimizin hizmetine sunduk. Sağladığımız TaksitSTOP olanağıyla, mortgage dahil tüm taksitli kredi ürünlerinde yılda 2 aya kadar taksit atlatma imkanı da veriyoruz.”

İlk evini alanlar ilk 24 ay sadece faiz ödüyor

YENİDEN Finansman Mortgage ürünlerine yönelik bilgi veren Fortis Bank Türkiye Perakende Bankacılık Grubu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Mendi, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu mortgage ürününde önceden başka bir bankadan mortgage kredisi kullananların eski kredi bakiyesi kapatılıyor ve cazip koşullu ‘Yeniden Finansman Mortgage Kredisi' veriliyor. En çok ilgi çeken ürünlerimizden biri de ‘İlk Ev İçin Mortgage' ürünümüz. Bu ürünümüzde ilk 24 ay sadece faiz ödemesi seçenek olarak sunuluyor. Böylelikle ilk kez ev sahibi olanlar, ilk iki yıl boyunca yeni evin giderlerini ve dekorasyon masraflarını rahatlıkla karşılayabiliyor. ‘Al-Kirala Mortgage' ürünümüz ise ev alıp kiraya vererek gelir elde etmek isteyenlerin tercih ettikleri bir ürün. Hem kira geliri kredi taksitinin bir bölümünü karşılasın hem de ev sahibi olayım diye düşünenler bu mortgage ürününden yararlanabiliyor. Elde edilen kira geliri kredi taksiti geri ödemesinde kullanılabiliyor. Diğer yandan evlerini yenilerken sahip oldukları evi satmadan yeni bir ev sahibi olmak, eski evlerini yenisine yerleştikten sonra satmak isteyenlere ise ‘Yenisini Al, Eskisini Sat Mortgage' ürünümüzle çözüm sunuyoruz. Bu ürünümüzle alınacak evin değerinin yüzde 100'üne kadarı, düşük faizler ve 120 aya varan vade seçenekleriyle kredilendiriliyor.”

ING

Yüzde 4'lük pazar payına ulaştık ihtiyaca yönelik ürün geliştiriyoruz

ING Bank'ın geçen yıl 2009 yılında krediler içerisinde yüzde 22 büyüme gerçekleştirdiğini ve yaklaşık yüzde 4'lük pazar payına ulaştığını belirten ING Bank Bireysel Krediler Pazarlama Grup Müdürü Ahmet Haşim Şirin, “Farklı müşteri ihtiyaçlarına çözüm üretebilecek nitelikte çok zengin bir ürün gamına sahibiz. Toplam 16 adet ürünümüz mevcut. Kredisini bankamıza devretmek isteyen müşterilerimiz için 3 ay ödemesiz dönem içeren Devir Mortgage, dosya masrafı, ipotek tesis ücreti ve ekspertiz ücreti ödemek istemeyen müşterilerimiz için Masrafsız Mortgage, birkaç kişinin bir konutu satın alma talepleri için Müşterek Mortgage, tatil yapacağı aylarda kredi taksiti ödemek istemeyen müşterilerimiz için Tatil Mortgage gibi ürünlerimiz mecut” dedi.

HER KESEYE MORTGAGEAhmet Haşim Şirin, her ay gerçekleştirdikleri ING Mortgage Barometre'den elde ettikleri sonuçları da paylaştı: Araştırma ev sahibi olmak isteyenlerin en büyük ihtiyacının düşük taksit ödeyerek konut kredisi kullanmak olduğunu ortaya koyuyor. “ING Mortgage Barometre” araştırmasına katılan tüketicilerin; satın almayı arzu ettikleri konutların fiyatı 95-100 bin TL ve bu evi alırken tercih ettikleri ortalama aylık konut kredisi taksidi 866 ila 970 TL arasında değişiyor. Bu ihtiyaç ve beklentiden yola çıkan ING mortgage uzmanları, tüketicilerin 5 yıllık vadede, düşük aylık taksitler ödeyerek ev sahibi olmalarını sağlayacak “ING Her Keseye Mortgage” ürününü geliştirdi. “ING Her Keseye Mortgage”, müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiğimiz piyasada ilk ve tek olan konut kredisi ürünümüzdür. Bu ürün de müşterilerimize 10 yıl vadeli eşit taksitli bir kredinin taksit tutarlarının da çok çok altında taksit ödeyerek, 5 yıl vadeli bir kredi ile ev sahibi olabilme fırsatı sunuyoruz.”

FAİZLERDE DÜŞÜŞ OLMAZMakro ekonomik gelişmeler göz önüne alındığında faiz oranlarının mevcut seviyelerinden çok daha aşağı yönlü bir seyir izleneceğinden bahsedilemeyeceğini söyleyen Ahmet Haşim Şirin, “Önümüzdeki dönemde dünya ekonomilerinde gerçekleşecek büyümelere göre, faiz oranlarında gelişmiş ülkelerden başlayarak artış gündeme gelebilir. Türkiye'deki büyüme rakamlarına bağlı olarak, 2010'un dördüncü çeyreğinde benzer bir artışın gündeme geleceği düşündeyiz.”

DENİZBANK

10 bin müşteriyi ev sahibi yaptık

DENİZBANK Mortgage ve Taşıt Finansmanı Bölüm Müdürü Hakan Varol, 2010'un ilk 9 aylık döneminde sektörün üzerinde büyüme başarısı göstererek 10 bin müşterisini ev sahibi yaptıklarını kaydetti. Varol, sözlerine şöyle devam etti: “Mortgage kredileri tüm bireysel kredilerimiz içerisinde yüzde 44'lük bir paya sahip. Mortgage kredi pazarında istikrarlı olarak büyümek istiyoruz. Bu çerçevede sektörün ihtiyaç duyduğu ürünleri müşterilerimize sunmak için geliştirme çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

YÜZDE 30 BÜYÜME OLURMortgage kredilerinin yıl sonunu yüzde 30 civarında bir büyüme rakamı ile kapatacağı öngörüsünde bulunan Hakan Varol, sözlerine şöyle devam etti: “Bu büyüme rakamları ile sektör 60 milyar TL rakamlarına rahatlıkla ulaşacak durumda görülüyor. DenizBank olarak kişeye özel çözümler sunuyoruz. Şu anda 180 aya varan vadelerde sabit faizli mortgage, artan taksitli mortgage, yatırımcıya mortgage, projelere mortgage, yabancılara mortgage ürünlerimiz ile müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaktayız. Bununla birlikte yenilikçi anlayışımız çerçevesinde sektörün ihtiyaç duyduğu ürünleri müşterilerimize sunmaya devam ediyoruz.”

ALBARAKA

Bireyselin yüzde 70'lik kısmı konut krediler

KONUT kredilerinin 2005 yılının ikinci yarısından itibaren büyük bir ivme kazanarak kısa bir süre içerisinde bankaların bireysel kredi portföyündeki en büyük kalem haline geldiğine dikkat çeken Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Verçin, global krizin etkilerinin azalmaya başlaması ve ekonomik toparlanma ile birlikte konut kredileri de 2010 yılı içerisinde yeniden artışa geçtigini belitti. Verçin, “Konut kredisi maliyetlerindeki düşüşler ve ertelenmiş konut talebinin canlanması sonucunda bu yıl içerisinde gözle görülür bir gelişme meydana geldi. Bu yılın ilk altı aylık döneminde bankacılık sektörü genelinde toplam 203 bin tüketiciye 14 milyar TL'lik konut kredisi kullandırımı gerçekleştirildi. Bu rakamın mevcut fiyatlama koşulları ve talep etkisiyle yıl sonuna kadar 28 milyarla 30 milyar TL arasında bir tutara ulaşacağını tahmin ediyoruz. İlk yarı itibariyle 50 milyar TL'ye ulaşan toplam portföy büyüklüğü ise yıl sonunda 55 milyar TL'nin üzerinde olur” dedi.

HEDEF YÜZDE 25'E ÇIKARMAKBireysel kredilerinin yüzde 70'lik kısmının konut kredilerinden oluştuğunu anlatan Verçin sözlerine şöyle devam etti: “Bankamızda faizsiz bankacılık prensipleri doğrultusunda müşterilerimize sabit kâr oranlı konut finansmanı ürünümüzle hizmet veriyoruz. Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda artan taksitli, ara ödemeli, ödemesiz dönemli ya da balon ödemeli gibi özel ödeme seçeneklerini de sunabiliyoruz. Vade seçeneklerimiz 10 yıla kadar uzayabiliyor. Konut kredileri daha önceki dönemlerde olduğu gibi önümüzdeki yıllar için de bireysel kredi uygulamamızda en önemli stratejik ürünlerimizden biri olmaya devam edecek. Konut kredilerimiz mevcut kredi portföyümüz içerisinde yaklaşık yüzde 14'lük bir paya sahip. Konut kredisi portföyümüzü önümüzdeki yıllarda daha da büyüterek bankamızın toplam kredileri içerisindeki payını yüzde 25 düzeylerine çıkarmayı hedefliyoruz.”

VAKIFBANK

Hedef 2010 yılı sonunda 35 bin müşteriye ulaşmak

TÜRKİYE'de genç nüfusun artışı ve ertelenmiş taleplerin gündeme gelmesiyle konut sektöründeki haraketliliğin devam edeceğini söyleyen VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Özcan “Bankamız bireysel krediler içerisinde konut kredileri yüzde 50'ye yakın bir paya sahip. VakıfBank olarak 2010 yılının 9 aylık dönemi içerisinde yaklaşık 28 bin müşterimize 2 milyar TL'den fazla kredi kullandırdık. Hedefimiz 2010 yılı sonuna kadar 35 bin müşteriye ulaşmak ve toplamda 3 milyar TL konut kredisi kullandırmak.

SARIPANJUR LOGOSUNDA ALTINDAVakıfBank olarak biz her gelir grubundan ailelerin bütçelerini dikkate alarak en uygun ödeme seçeneklerini içeren 17 farklı konut kredisi ürününü ile hizmet verdiklerini anlatan Özcan, ürünler hakkında şu bilgileri verdi: “'Ara Veren Sarıpanjur' ürünümüz ile, kredi açıldıktan sonra beklenmedik masraflar çıkması halinde müşterilerimiz yıl içinde istediği 2 taksit için ara verebiliyor. ‘Erkenci Sarıpanjur' ürünümüzde ise konut finansmanı yasasına göre, yapılacak erken ödemelerde yüzde 2 oranında komisyon alınmıyor. Bu üründe müşterilerimize belli sayıdaki ara ödemelerde erken ödeme komisyonu alınmaması opsiyonunu tanıyoruz. ‘Evine Ev Sarıpanjur' ile herhangi bir nedenle üzerinde ipotek tesis edilemeyen konutu satın almak isteyen müşterilerimiz, kendisine veya aile fertlerinden birine ait başka bir konutu teminat göstererek kredi kullandırıyoruz. ‘Hepsi İçinde Sarıpanjur' ise kredi açılışında alınması gereken masraflardan müşterinin talebi doğrultusunda bir kısmını veya tamamını krediye ekleyerek hem ucuz finansman olanağı sağlayan hem de başlangıçta müşterinin peşin ödemek zorunda olduğu tutarı diğer ihtiyaçlarında kullanma imkanı veren bir ürün niteliği taşıyor. ‘Bonkör Sarıpanjur' müşteriye satın alacağı konutun ekspertiz değerinin yüzde 90'ına kadar kredi kullanma imkanı sağlarken, Artan Taksitli Sarıpanjur' ise ödemelere düşük taksitlerle başlama olanağı sağlıyor.

İŞ BANKASI

Konut kredilerinde 2010'u atılım yılı olarak belirledi

2009-2010 dönemini, konut kredisi alanında piyasa payını artırmak amacıyla atılım dönemi olarak belirlediklerini söyleyen İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, “Bankamız bireysel konut finansmanının toplam tüketici kredileri içerisindeki payı, artan bir seyir izliyor. Bu çerçevede, Nisan 2010 sonu itibariyle bu oran yüzde 45'lere yaklaştı” dedi.

12 MİLYAR TL'LİK ARTIŞRecep Oram, 2010 yılı ikinci çeyreğinde yaz tatili, Ramazan ayı ve referandum süreçlerinden dolayı ötelenen konut alım taleplerinin eylül ayı ortalarından itibaren canlanmaya başladığını belirterek, “Konut kredilerinde eylül ayı ortalarında başlayan canlılığın Ekim ayında da aratarak devam etmesi, yılın geri kalan aylarında mevsimsel şartların da etkisiyle nispi bir yavaşlama olması bekleniyor. Dolayısıyla bu yıl içerisinde sektörün konut kredisi bakiye artışının 12 milyar TL'nin üzerinde gerçekleşmesi hedefleniyor. 2009 yılında bu oranının 5 milyar 618 milyon TL ile sınırlı kalmış olması 2010 yılında konut kredisi piyasalarında yaşanan gelişmeleri daha net ortaya koyuyor” diye devam etti.

YENİ PROJELERE AĞIRLIK VERDİK2010 yılının ikinci çeyreğinde önemli bir canlanma yaşanan inşaat sektörünün yüzde 21.9 oranında büyüdüğünü anlatan Recep Oram “Özel ve kamu inşaat harcamaları genişledi. Konut sektöründe de göreceli bir canlanma görülüyor. Alınan konut yapı ruhsatları ikinci çeyrekte genişleyerek sürdü. İş ortağımız olan emlakçılarla daha yakın çalışabileceğimiz çeşitli uygulamalarımız var. Tüm bu çalışmaların yanı sıra, TOKİ, Emlak Konut GYO A.Ş. ve büyük inşaat firmalarıyla birlikte, henüz yapımı tamamlanmamış konut projelerinin kredilendirilmesine yönelik çalışmalara da yoğunluk verdik” dedi.

MORTGAGE UZMANI YETİŞTİRİYORKonut kredisi uygulamaları hakkında bilgi veren Oram, sözlerine şöyle devam etti: “Müşteri odaklı hizmet anlayışımız çerçevesinde, konut kredisi gibi uzmanlık gerektiren bir ürünün pazarlama ve satışında müşterilerimize ihtiyaç duyabilecekleri her türlü konuda yardımcı olabilmek ve çözüm sunabilmek amacıyla, bu konuda görevli çalışanlarımız özel olarak hazırlanmış sertifikalı eğitim programlarına tabi tutuluyor. Bunun yanı sıra, müşterilerimizin her türlü ihtiyacına cevap verebilecek, farklı geri ödeme alternatifleri sunan konut kredisi ürünleri geliştirdik. Bu yıl çıkardığımız ‘Kamu Çalışanlarına Özel', ‘Ön Onaylı' ve ‘Yabancılara Özel' ev kredisi ürünlerimizle tüketicilerin ilgisini çektik.”

Merkez Bankası faiz artışını 2011'e erteledi

KREDİ faiz oranlarında yıl boyunca devam eden aşağı yönlü trendin sürdüğüne dikkat çeken Oram şu bilgileri verdi: “Kredi faiz oranları bu süre içerisinde ilk kez bu kadar düşük seviyelere geriledi. Faiz oranlarında mevcut seviyenin devam edeceği öngörülüyor. Merkez Bankası'nın son yaptığı açıklamalar ışığında faiz artış beklentisi 2011 yılına ertelendiğinden konut kredisi kullanımı için mevcut dönemin uygun olduğunu düşünüyoruz. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 10.3 genişleyerek hızlı büyümesini sürdürdü. Yılın ilk yarısında yüzde 10.5 olan büyüme ile birlikte ekonomik beklentiler de güçleniyor.”

BANK ASYA

Hedef yüzde 10'luk pay

2010 yılı 3'ncü çeyreğinde konut kredilerinde yüzde 30'un üzerinde artış gözlemlendiğini söyleyen Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Hasan Ünal, bu artışın yılın 4'ncü çeyreğinde daha fazla olacağını öngördüklerini kaydetti.

20 BİN KİŞİYİ AŞTIBugüne kadar 20 binin üzerinde müşteriye mortgage kullandırımı yapıldıgına deginen Hasan Ünal, sözlerine şöyle devam etti: “2010 yılı içinde mortgage kredilerinin bankamızın toplamda kullandırdığı krediler içinde yüzde 10'luk bir pay alması bekliyoruz. Bugün itibariyle mortgage kredilerindeki sektör payımız yaklaşık yüzde 2 seviyelerinde. Oranın önümüzdeki dönemde hızlı bir şekilde artırılması için çalışmalarımız devam ediyor.

75 MİLYAR TL'Yİ AŞAR2010 sonu itibariyle konut kredisi kullanımlarının 75 milyar TL üzerine çıkmasını beklediklerini dile getiren Hasan Ünal, şunları söyledi: “Müşterilerimizin farklı ihtiyaçları ve risk algıları dikkate alınarak, mortgage ürün yelpazesinin geliştirilmesi çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bankamızın mevcut mortgage ürünleri arasında Sabit, Ara, Artan, Özel Ödemeli, Ev Beraber, Avantajlı ve Çifte Kazançlı Mortgage ürünleri müşterilerimizin kullanımına sunuyoruz. Örneğin yatırım amacıyla ev sahibi olmak isteyenler ya da tek başına ev alma imkanı olmayan müşterilerimiz Ev Beraber Mortgage ürünümüzü tercih ederlerken, belirli dönemlerde prim, ikramiye veya ek gelirleri olan müşterilerimiz Ara veya Özel Ödemeli Mortgage ürünümüzden faydalanabiliyor.'

TÜRKİYE FİNANS

Hedef konut kredi portföyünü 1.3 milyar TL'ye çıkartmak

2011 yılı ikinci çeyreğine kadar faiz arttırımı öngörmediklerini söyleyen Türkiye Finans Kişisel Bankacılık Müdürlüğü Portföy Yöneticisi Alper Kandemir, “Faizlerin sabit kalacağı düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın olası bir faiz indirimine ise bankalar tepki vermeyecektir. Çünkü cazip olan bu oranların altına inmek hiçbir bankaya olağanüstü avantaj sağlamaz” dedi.

9 AYDA YÜZDE 35 BÜYÜDÜ2010 yılının 9 aylık döneminin geçen yıla oranla yüzde 35'lik bir büyüme ile kapatıldığına değinen Alper Kandemir, şunları söyledi: “Bu büyümeden kasıt kullandırılan kredi tutarıdır. Kredinin transferi, kredinin erken kapatılması gibi etkenler göz önüne alındığında, konut kredi risk bakiyesindeki gerçek büyüme yüzde 20 seviyelerinde oldu. Riski devam eden kredilerin yüzde 65'i 48 aya kadar vadeli, yüzde 25'i 60 ve 72 ay geri kalan ise 84 ay ve üzeri vadelerden oluşuyor.”

YIL SONU HEDEFİ 800 MİLYON TL Türkiye Finans'ta konut kredilerinin bireysel krediler içerisindeki payının yüzde 60 seviyelerine ulaştığını anlatan Alper Kandemir “Özellikle vizyon projelerde sabit dosya masrafı, eksper talep edilmemesi, hayat ve ferdi kaza sigortasının yaptırma zorunluluğunun olmaması gibi ayrıcalıklı hizmetlerle farklılık yaratma arzusundayız. 2011 yılında, bireysel krediler içindeki konut kredilerinin payını yüzde 60'lar seviyesinde tutmak ve marka projelerde varlığımızı sürdürmek istiyoruz. Bu yıl toplam 800 milyon TL'lik konut kredisi kullandırarak, yıl sonunda canlı konut kredi portföyümüzü 1.3 milyar TL'ye ulaştırmayı öngörüyoruz.”

ANADOLUBANK

Müşteriye özel çözümler sunuyor

ANADOLUBANK Hazine ve Perakende Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, karşılık oranları ile ilgili mevzuat değişikliğinin, maliyetlerin bir miktar daha artmasına neden olduğuna dikkat çekerek “Buna karşın bankalar, bu maliyet artışını mümkün olduğunca faiz oranlarına yansıtmama gayreti içinde. Konut kredisi pazar büyüklüğünün yıl sonunda 55 milyar TL'ye ulaşacağını tahmin ediyoruz” diye devam etti.

ÖZEL ÇÖZÜMLERLE ÖN PLANA ÇIKIYORBanka olarak konut kredilerindeki stratejilerinin müşteri özelinde çözümler içeren ürünler ile ön plana çıkmak olduğunu söyleyen Atakan, “Örneğin, bordrolu çalışanları düşünerek çıkardığımız “Bordroluya Kredi”de taksitleri, çalışanların vergi diliminin yıl sonuna doğru yükselişi ve net gelirin azalışını göz önünde bulundurarark, yıl sonuna doğru belli periyotlarda düşürüyoruz. “İlk Yıl Az Ödemeli Konut Kredisi” ile yeni bir ev alan bireyin, muhtemelen ilk yıl tadilat ve eşya alımı gibi gerekçelerle harcamalarının artacağı düşüncesiyle, ilk yıl taksitlerini minumum seviyede tutarak müşterilerimize rahatlık sağlıyoruz. Toplam bireysel kredilerimiz içinde konut kredileri ve konut ipoteğine bağlı ürünlerimizin payı yaklaşık yüzde 80. Bu anlamda Anadolubank olarak bireysel kredi pazarında konut ağırlıklı uzmanlaştığımızı söyleyebiliriz” dedi.

FİYATLAR DURAĞAN SEYREDİYORAtakan, şöyle devam etti: “İnşaat sektörü yüzde 21.9 ile kriz sonrasında yeniden hızlı bir büyüme sürecine girdi. Yeni projelerin gördüğü ilgi ortada. Bu büyüme önümüzdeki döneme ilişkin beklentileri de güçlendiriyor. Konut sektöründe ilk 9 ay içinde alınan yapı ruhsatlarındaki hızlı büyüme doğal olarak olumlu bir gösterge olarak algılanırken, konut kredileri de büyümesini hızlanarak sürdürüyor. Konut piyasasında oluşan yeni dengeler içinde fiyatlar ve kiralar ise şimdilik durağan bir seyir izliyor. Ekonomik büyümede yakalanan ivme ve Türkiye'nin artan cazibesi, yılın geri kalan dönemi için toparlanmanın süreceğine dair inancı kuvvetlendirirken, ekonomideki canlanma ve büyüme rakamları, inşaat ve gayrimenkul sektörüne karşılıklı birbirini besleyerek olumlu yönde sirayet edecektir.”

TEB

Bu yıl hedef 400 milyon TL konut kredisi kullandırmak

TÜRK Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve İşletme Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Cemal Kişmir, “Bankamızın konut kredi büyüklüğü bakiye olarak 1 milyar TL'nin üzerinde. Konut kredilerinde mevcut pazar payı yüzde 2'nin üzerine çıktı. 2010 yılında yaklaşık 300 milyon TL krediye aracılık ettik. 2010 yılı sonuna kadar 400 milyon TL'nin üzerinde bir mortgage kredi kullanımına ulaşmayı hedefliyoruz. TEB olarak bugüne dek cazip faiz oranları ile mortgage kredilerine aracılık ettik ve konut kredileri bankamız bireysel kredi toplamının yüzde 47'sine ulaştı. Bundan sonra da aynı strateji ile yolumuza devam edeceğiz” dedi.

KREDİ KULLANMAK İÇİN DOĞRU DÖNEMKişmir, Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile birlikte kredi faiz oranlarının en düşük düzeye inmiş olduğunu hatırlatarak, “Yıl sonuna dek yatay seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz. Mevcut faiz oranları dikkate alındığında içinde bulunduğumuz dönem konut kredisi kullanmak adına doğru bir dönem. İnşaat firmalarının ardarda yaptığı ve lanse ettiği projeler de nitelikli konut talebi olan kitleyi hareketlendiriyor. İnşaat sektörünün canlanmakta olduğunun bir diğer göstergesi de yapı ruhsatı alınan daire sayısının yılın ilk yarısında son 3 yılın en yüksek düzeyinde olması. Konut kredi büyüklüğünün yıl sonunda 54 ila 55 milyar TL aralığında olacağını tahmin ediyoruz” diye devam etti.

ÖDEMELERE MOLA VERİYOLARMolalı Konut Kredisi ile müşterilerinin her yıl 2 aya kadar ödemelere ara verebildiklerini anlatan Kişmir, şöyle devam etti: “Taksit Ertelemeli Konut Kredisi ile müşterilerimiz geri ödemelere 6 ay sonra başlayabilirken, Anapara Ertelemeli Konut Kredisi ile de 36 aya kadar sadece faiz ödeme opsiyonunu kullanabiliyorlar. Dönem Ödemeli Konut Kredisi'nde ise müşterimiz kredi geri ödemelerini gelir akışına göre, 2 veya 3 aylık periyotlarda gerçekleştirebiliyor. Ara Ödemeli Konut Kredisi'nde müşterilerimiz ödeme planı hazırlarken, istedikleri aylarda ve istediği tutarda ara ödeme yapabiliyorlar, ödeme planı seçilen aylardaki ara ödemeler göz önüne alınarak diğer aylarda eşit taksit tutarı dağılacak şekilde oluşturuluyor.”

  • Etiketler:

Yorum Yaz