maritbet girişmaritbet
Konutta vergi indirimi kampanyasında son günler!

Konutta vergi indirimi kampanyasında son günler!

Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş devam ederken % 10’a yakın uygulanan vergi indirimi fırsatı mart sonuna kadar devam ediyor.

Mart ayında bankaların konut kredisi faiz oranları son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. Buna ek olarak mart sonuna kadar konutta % 10'a yakın vergi indirimi uygulanıyor. Kampanyalar ve faiz oranları değerlendirildiğinde mart ayı konut alımlarında avantaj ayı olarak görülüyor.

Bankaların konut kredisi faiz oranları mart ayında kamu bankalarının uyguladığı konut kredisi kampanyaları ile 2018'in ikinci yarısından sonra görülen en düşük seviyelere geriledi. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %1.86'ya düşerken Ziraat Bankası'nın tabela konut kredisi faiz oranı ve VakıfBank'ın kampanyalı konut kredisi faiz oranları %1.28'e indi. 

Bankaların konut sektörüyle sağladıkları anlaşma kapsamında Ziraat Bankası, VakıfBank, HalkBank, İş Bankası, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Kuveyt Türk Katılım Bankası  anlaşmalı konut projeleri için %0.98 faiz oranı ile konut kredisi kullandırmaya devam ediyor. 

Konut alımlarında uygulanan vergi indirimleri 

Konut sektörünü canlandırmak için uygulanan konutta vergi indirim kampanyaları son bulmak üzere. İlk olarak 2018 Mayıs ayında başlayan kampanya kapsamında konut alımlarında, %18 yerine %8 KDV uygulanmaya başlamıştı. Buna ek olarak tapu harçlarında alıcı ve satıcı için uygulanan vergiler %4'ten %3'e düşürüldü. Kampanya ilk olarak 2018 Ekim sonuna sonra da 2018 yıl sonuna kadar uzatıldı. Yeni yıl itibariyle 31 Mart 2019'a kadar uzatılan konutta vergi indirimi kampanyaları için son günlere giriliyor. 

Vergi indirimleri ne kadar avantaj sağlıyor?

Konut alımlarında uygulanan vergi indirimleri ile beraber 500.000 TL'lik bir konutun KDV oranı %18'den %8'e düştüğünde ödenecek tutar 90.000 TL' den 40.000 TL'ye düşüyor. Aynı konut için indirimden önce ödenen tapu harcı 20.000 TL iken kampanya ile beraber bu rakam 15.000 TL'ye düşüyor. Böylelikle vergi indirimleri kapsamında 500.000 TL'lik konut için 52.500 TL vatandaşın cebinden daha az çıkıyor. Vergi indirimleri kampanyası bu ay sonunda son bulacak.

Düşük faizli konut kredisi kampanyaları ne kadar sürecek?

Uzmanlar kamu bankalarının uyguladığı düşük faizli konut kredisi faiz oranlarının piyasa koşullarının altında olduğunu ve uzun soluklu olmayacağını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın hafta ortasında açıklanan Para Politikası Kurulu'nun haftalık repo faizlerini %24'te tutma kararının karşısında kamu bankalarının düşük faiz oranları uygulamakta uzun süre dinlenemeyeceği bildiriliyor. Uzmanların tahminleri Ziraat Bankası ve VakıfBank' ın uyguladığı düşük faizli konut kredisi oranlarının seçime kadar devam etmesi ve ay sonunda tekrar yükselişe geçebileceği yönünde.

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre kamu bankalarında görülen en düşük tabela konut kredisi faiz oranı olan %1.28 üzerinden 250.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi için konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin toplam geri ödeme miktarı 490.000 TL' ye, aylık taksitler ise 4.000 TL'ye karşılık geliyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz