maritbet girişmaritbet
Konut kredisi faizlerindeki indirimler neden durdu?

Konut kredisi faizlerindeki indirimler neden durdu?

Konut kredisi faiz oranlarında yaklaşık dört aydır devam eden indirimler son buldu. Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş neden durdu?

Bankaların konut kredisi faiz oranları 2019'un ikinci yarısından itibaren düşüş yönünde ivme izlemeye başladı. Merkez Bankası'nın son iki para politikası toplantısında indirimleri desteklemesi ile faiz oranları aralıksız olarak son dört ayda yüzde 1'in altına kadar indi. 

Fakat Ekim ayının ikinci haftası sonrasında konut kredisi faiz oranlarında ki düşüş durdu. Temmuz ayı sonrasında ilk defa son 10 günde konut kredisi faiz oranlarında indirime giren banka olmadı. 

Bunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde TEB kampanyalı konut kredisi faiz oranlarında QNB Finansbank ise kampanyalı ihtiyaç kredisi faiz oranlarında artışa gitti. Faiz oranlarında dört aydır devam sadece iniş yönlü ivme son buldu. 

Uzmanlar kredi faiz oranlarındaki indirimlerin durmasındaki sebepleri Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki terör koridorunu temizlemek için başlattığı Barış Pınarı Harekatı'nın oluşturduğu tedirginliğin ve hareket dolayısı ile ABD'den gelen ekonomik yaptırımlar karşısında TL'nin değer kaybederek döviz kurlarının yükselişe geçmesi olarak belirtiyor. 

Yakın vadede kredi faiz oranlarının durumu döviz kuruna ve Merkez Bankası'nın bu ay açıklayacağı repo faiz oranlarına göre konumlanması bekleniyor. Eylül ayında enflasyon oranlarının tek haneye gerilemesi ile Merkez Bankası'ndan Ekim ayı politika faizlerinde yaklaşık 300 puan indirim beklenirken kurdaki gelişmeler ve liranın daha kırılgan bir yapıya girmesi ile beklentiler zayıfladı. 

Dün ABD heyeti ile yapılan görüşmeler sonrası açıklamaların yapılması ile dolar kuru hızlı bir düşüş izledi. Kur bugün operasyon öncesindeki seviyelerine doğru hızlı düşüş sergilerken borsa da açılışta kayıplarının bir bölümünü yeniden kazandı. Kurda dengelenmenin yakalanması ile kredi faizlerinin yeniden harekete geçebilmesi öngörülüyor. 

Bankaların tabela konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 1.47 seviyesinde kalmaya devam ederken en düşük konut kredisi faiz oranı halen kamu bankalarının kampanyası kapsamında kullandırılan yüzde 0.99 olarak karşımıza çıkıyor. Özel bankalardaki en düşük kredi faiz oranı da yüzde 1.11 seviyesinde kalmaya devam ediyor. 

KrediPazari.com'un araştırmalarına göre 18 Ekim itibariyle bankalardan 300.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık ödemeleri yaklaşık 4.300 TL oluyor. Kredinin vade sonunda toplam faiz ve anapara ödemesi ise 514.000 TL'ye karşılık geliyor.

  • Etiketler:

Yorum Yaz