maritbet girişmaritbet
Güncel konut kredisi faizleri ne kadar oldu?

Güncel konut kredisi faizleri ne kadar oldu?

Güncel konut kredisi faiz oranları, Merkez Bankası'nın açıkladığı politika faizi sonrasında yeniden güncellendi. 2024 yılı güncel hesaplama tablosuna göre 3 milyon TL tutarındaki konut kredisinin 10 yıl vadeli geri ödemesi 14 milyon 149 bin 171 TL olarak gerçekleşiyor. Ödeme planına göre aylık taksit 117 bin 900 TL'nin üzerinde..

Yeni yılın ilk ayında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından politika faizinin 250 baz puan arttırılarak yüzde 45’e çıkarılmasıyla birlikte, bazı özel ve kamu bankaları da faiz oranlarını güncelledi. Bankalar konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarını yükseltti. Örnek ödeme tablosuna göre 3 milyon TL tutarında çekilen konut kredisinin geri ödemesi 14 milyon 149 bin 171 TL olarak gerçekleşiyor. Aylık taksit bedelinin 117 bin 900 TL'nin üzerinde hesaplandığı ödeme planının vadesi ise 10 yıl.

Bankaların 2024 Yılı Konut Kredisi Faiz Tablosu

Tablo dışında yer alan Şekerbank, güncel konut kredisi faizini en yüksek uygulayan banka olarak göze çarpıyor. Şekerbank'tan 120 ay vadeli kullanılan 3 milyon TL'lik konut kredisinin geri ödemesi 17 milyon 78 bin TL olarak gerçekleşiyor.

2016 yılında, konut kredisi faiz oranları yüzde 0,95 ile yüzde 1,20 arasında değişirken, günümüzde bu oran yüzde 4,72’lere kadar yükseldi. Konut kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte konut maliyetleri de artmaya başladı. 

2016 yılında 1 milyon TL’lik bir evin maliyeti yüzde 1,20 faiz oranı, 10 yıl vade ve aylık 15 bin TL taksit ödemesiyle birlikte 1 milyon 90 bin TL oluyordu. Günümüz kredi faiz oranlarıyla ise, 3 milyon TL’lik bir evin maliyeti yüzde 4 faiz oranı, 10 yıl vade ve aylık 121 bin TL taksit ödemesiyle birlikte 14 milyon 500 bin TL oluyor.

Kentsel dönüşüm sürecinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kira ve taşınma yardımını artırmasından sonra dönüşüme olan ilginin arttığı biliniyor. Özellikle yüzde 51 çoğunlukla kentsel dönüşümün gerçekleşmesi, riskli yapı stokunun yüksek seviyelerde olduğu İstanbul için büyük önem taşıyor. Konut kredisiyle birlikte devletin kentsel dönüşüm için de sunduğu önemli kredi alternatifleri yer alıyor. 

Neden gayrimenkul yatırımı tercih edilmeli?

Gayrimenkul yatırımları uzun vadeli bir yatırım türüdür. Genellikle zaman geçtikçe değer kazanma eğiliminde olduğundan dolayı nüfus artışı, ekonomik büyüme ve şehirleşme gibi faktörler gayrimenkul fiyatlarını etkileyen faktörlerdir.

Aynı zamanda gayrimenkul yatırımlarına pasif bir gelir olarak da bakılabilir. Kiralama yoluyla da gayrimenkul yatırımından düzenli ve sürekli bir gelir akışı sağlanabilir. Zaman geçtikçe hem gayrimenkul değer kazanır hem de kiracıdan gelen kiralar pasif bir gelir elde edilmesini sağlar. 

Gayrimenkuller enflasyon karşısında da kendisini koruyabilir. Enflasyon arttıkça, gayrimenkulün değeri de artar, kira bedelleri de artar. Bu durumda paranın kendisini korumasını sağlar. 

  • Etiketler:

Yorum Yaz